Ο Ομήρου συνάντησε τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο

23:05 7/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Την ανάγκη ενεργότερης συνδρομής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, έθεσε στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Ο κ. Ομήρου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην κοινοτική πρωτεύουσα, είχε συνάντηση σχεδόν μίας περίπου ώρας με τον κ. Μπαρόζο στο κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.

Στη συνάντηση ο κ. Ομήρου, όπως ανέφερε ο ίδιος σε δηλώσεις του, ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό μετά και την τριμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης και κατήγγειλε την έλλειψη βούλησης εκ μέρους της Τουρκίας για λύση του Κυπριακού, καθώς και τις τουρκικές απειλές μετά την έναρξη της ερευνητικής γεώτρησης στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Ομήρου χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ χρήσιμη».

«Ενημέρωσα τον Πρόεδρο Μπαρόζο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό μετά την τριμερή συνάντηση στο Λογκ Αϊλαντ της Νέας Υόρκης και εξέφρασα τις ανησυχίες μου για το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά δεν επιδεικνύει την αναγκαία καλή θέληση προκειμένου να επιτευχθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα», ανέφερε ο κ. Ομήρου και πρόσθεσε: «Αντίθετα έχουμε μια κορύφωση της τουρκικής αδιαλλαξίας με εξοργιστικά προκλητικές και απαράδεκτες προτάσεις».

Πρόσθεσε ότι υπογράμμισε «την ανάγκη η ΕΕ να αξιοποιήσει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας, προκειμένου η Τουρκία να αντιληφθεί ότι χωρίς σεβασμό του διεθνούς δικαίου, χωρίς έμπρακτη εφαρμογή των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που χρονολογούνται από το 2005 και το 2006 δεν μπορεί να ελπίζει σε ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Όπως ανέφερε, επεσήμανε «και την απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις διατυπούμενες απειλές, αλλά και ενέργειες εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης».

Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως υπέδειξε στον Πρόεδρο της Κομισιόν ότι «αυτές οι απειλές και αυτές οι πολεμικές ενέργειες της Τουρκίας δεν αφορούν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, αφορούν την ίδια την ΕΕ, την ενεργειακή της ασφάλεια και την ενεργειακή της αυτάρκεια».

«Συνεπώς, η θέση που υπογράμμισα και έθεσα προς τον Πρόεδρο Μπαρόζο είναι ότι το κυπριακό πρόβλημα δεν είναι ένα μόνο μεμονωμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κυπριακός λαός, αλλά είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και παρόλο που είναι διεθνές πρόβλημα, πρόβλημα εισβολής και κατοχής και πρέπει να παραμένει εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, επιθυμούμε την πιο ενεργό συνεισφορά, επικουρική συνδρομή της ΕΕ στις προσπάθειες για τη λύση του Κυπριακού», τόνισε.

Τέλος, ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε και στην κυπριακή Προεδρία της ΕΕ το β` εξάμηνο του 2012, λέγοντας έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η Βουλή εργάζεται πυρετωδώς για να ανταποκριθεί με επάρκεια στην πρόκληση της κυπριακής Προεδρίας, αλλά και η κυπριακή Κυβέρνηση κινείται προς την ίδια κατεύθυνση γ

Keywords
Τυχαία Θέματα