Ο πρόεδρος της FED θέτει εν αμφιβόλω ότι η ευρωζώνη είναι σε ύφεση

22:06 7/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής τράπεζας, της Fed, ο Μπεν Μπερνάνκι, καταθέτοντας σήμερα στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της αμερικανικής Γερουσίας, έθεσε εν αμφιβόλω ότι ”όλη η οικονομία της ευρωζώνης”, όπως οικονομικοί παρατηρητές εκτίμησαν προσφάτως, ”είναι ήδη σε ύφεση”.

”Βέβαιο είναι ότι τμήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι ήδη σε ύφεση, όμως αν το ερώτημα είναι, αν ισχύει κάτι τέτοιο και για τις 17 οικονομίες -μαζί- της ευρωζώνης, αυτό απομένει να το δούμε”, κατέθεσε ο κ. Μπερνάνκι.

Ο αξιωματούχος, ερωτώμενος από γερουσιαστή, στη συνέχεια, αν η οικονομία της ΕΕ στο σύνολό της διάγει κύκλο ύφεσης, απάντησε ότι ”αυτή το β’ εξάμηνο πέρσι είχε, πρακτικά μηδενική ανάπτυξη” (δύο διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης σηματοδοτούν την ύφεση).

”Παρατηρούμε, επομένως, αισθητή μείωση των αμερικανικών εξαγωγών προς την Ευρώπη”, κατέθεσε ακόμα ο κ. Μπερνάνκι, ”που ευτυχώς αντιστοιχούν μόνον στο 2% του ΑΕΠ μας, δηλαδή έχουν οπωσδήποτε μια επιρροή στην πορεία της οικονομίας μας, πλην όμως όχι την καθοριστική”.

Εδειξε, συγχρόνως, πολύ περισσότερο ”ανήσυχος για τις αρνητικές επιπτώσεις για την αμερικανική οικονομία από τυχόν επιδείνωση της χρηματιστηριακής αναταραχής”, στην περίπτωση όμως που ενταθεί η κρίση (κρατικού) χρέους, η οποία σοβεί στην ευρωζώνη.

Πάντως, ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (Λουξεμβούργο) στις 18 Ιανουαρίου είχε αποδεχθεί ότι: ”προσεγγίζει η ύφεση την ευρωζώνη” (…) ”κινδυνεύει η ευρωζώνη από την ύφεση για άγνωστο, ακόμα, χρονικό διάστημα”.

Keywords
Τυχαία Θέματα