Όχι στην κατεδάφιση της ”Ανωτέρας” λένε οι ενοικιαστές του κτηρίου

17:01 6/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τη συνεργασία του Δήμου Λεμεσού και των δημοτών, ώστε να πεισθεί το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεων να κηρύξει διατηρητέο το ιστορικό κτήριο της ”Ανωτέρας” και να αποφευχθεί η κατεδάφιση του από τους νέους ιδιοκτήτες του, ζητούν οι ενοικιαστές του μέσω του δικηγόρου τους, Χρίστου Πουργουρίδη.

Σε διάσκεψη Τύπου, ο Χρίστος Πουργουρίδης ανέφερε πως παρά τις προσπάθειες του Δήμου, δεν έγινε κατορθωτό να θεωρηθεί το κτίριο διατηρητέο από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, με αποτέλεσμα η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στο οποίο προσέφυγαν οι ιδιοκτήτες του, να αναγκάζει το

Δήμο να εκδώσει άδεια κατεδάφισης του για δημιουργία χώρου στάθμευσης.

Σημειώνοντας την ιστορικότητα του κτιρίου, που κάποτε στέγαζε την 4η Ανωτέρα Στρατιωτική Διοίκηση και υπήρξε σημείο αναφοράς στο πεδίο μαχών την περίοδο του πραξικοπήματος, ο κ. Πουργουρίδης εξέφρασε την άποψη ότι ”το Τμήμα Πολεοδομίας παραγνώρισε το κύριο επιχείρημα του Δήμου Λεμεσού που ήταν, πέραν της όποιας αρχιτεκτονικής αξίας του, η ιστορικότητα του ίδιου του κτιρίου”.

Καθώς έχει παρέλθει η προθεσμία για υποβολή έφεσης στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο δικηγόρος των ενοικιαστών θεωρεί ότι αυτό που απομένει να γίνει είναι, μέσα από συντονισμό και συνεργασία όλων, να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να κηρυχθεί το κτίριο διατηρητέο από το Τμήμα Πολεοδομίας και ”να μην πέσει θύμα και αυτό της εκμετάλλευσης”.

”Η απόφαση του Ανωτάτου αφορά στην έκδοση άδειας κατεδάφισης και αυτό δεν εμποδίζει την κήρυξη ενός κτιρίου ως διατηρητέο”, υποστήριξε ο κ. Πουργουρίδης, προσθέτοντας ότι οι ενοικιαστές θα χρησιμοποιήσουν, από την πλευρά τους, όλα τα ένδικα μέσα για να αποτραπεί η έξωση τους.

Κληθείς εξάλλου από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει το θέμα, ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου καλωσόρισε την όποια πρωτοβουλία που στοχεύει στη διατήρηση του ιστορικού κτιρίου, σημειώνοντας ωστόσο ότι, οι όποιες προσπάθειες πρέπει να γίνονται μέσα σε νόμιμα πλαίσια και σεβόμενες τις αποφάσεις των δικαστηρίων και τα δικαιώματα, τόσο των ιδιοκτητών, όσο και των ενοικιαστών του κτιρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα