Οδηγίες του Εφόρου της Εκλογικής Περιφέρειας Πάφου για τυφλούς και ανάπηρους εκλογείς

11:46 24/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σαφέστατες οδηγίες, παρά την πιθανότητα ενστάσεων, δίνει ο έφορος της Εκλογικής Περιφέρειας Πάφου Γιαννάκης Μαλλουρίδης σε σχέση με την κατηγορία των τυφλών και αναπήρων εκλογέων. Ο κ Μαλλουρίδης σε δηλώσεις του ανέφερε πως η αρχή της μυστικότητας της ψηφοφορίας είναι ιερή και δεν παραβιάζεται. προσθέτοντας πως οι πρόνοιες της νομοθεσίας και οι γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα, εφαρμόζονται πιστά.

Σύμφωνα με τον κ Μαλλουρίδη, οι τυφλοί και ανίκανοι έχουν τρεις επιλογές. Η πρώτη επιλογή όπως είπε που είναι και προτιμότερη είναι « να μάθουν οι

εκλογείς που ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία να ψηφίζουν από μόνοι τους, χωρίς την βοήθεια κανενός για να διασφαλίζεται και η μυστικότητα της ψηφοφορίας που είναι μια βασικότατη αρχή».

Πρόσθεσε επίσης, πως οι εκλογείς που ανήκουν σ΄ αυτή την κατηγορία έχουν την επιλογή να συνοδεύονται από ένα πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης τους , το οποίο πρόσωπο όπως συνέχισε «μπορεί να μπει στο εκλογικό κέντρο να πάει στον εκλογικό θάλαμο μαζί με τον τυφλό και τον ανήμπορο και αυτό το πρόσωπο να ψηφίσει σύμφωνα με την επιθυμία του τυφλού ή του ανίκανου».

Ο κ Μαλλουρίδης ανέφερε ωστόσο πως ο προεδρεύοντας του εκλογικού κέντρου σε κάθε τέτοια περίπτωση διεκδικεί να μάθει από τον ψηφοφόρο αν πράγματι αυτός που τον συνοδεύει είναι πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του και αν πει « ναι» τότε επιτρέπεται να συνοδευτεί.

Σύμφωνα με τον κ Μαλλουρίδη «η τρίτη επιλογή είναι ο τυφλός ή ο ανίκανος να ζητήσει τη βοήθεια του προεδρεύοντα ο οποίος προεδρεύον συνοδεύεται από τον βοηθό του».

Ο Έφορος της εκλογικής περιφέρειας Πάφου ανέφερε επίσης πως ο νόμος με τον όρο ανίκανος εννοεί την φυσική ανικανότητα δηλαδή τον ακρωτηριασμένο ή τον ψηφοφόρο που έχει σοβαρότατο πρόβλημα μυϊκής μορφής που δεν μπορεί να πάρει το στυλό και να ψηφίσει.

Προσπαθούμε βάση του νόμου να περιορίσουμε τον αριθμό αυτών των ψηφοφόρων που ψηφίζουν άλλοι για αυτούς, για να διασφαλίζεται και η μυστικότητα της ψηφοφορίας, πρόσθεσε .

Ο κ Μαλλουρίδης ξεκαθάρισε επίσης πως κάποιος ψηφοφόρος που δεν επικοινωνεί δεν μπορεί να ενταχθεί στην κατηγορία ανίκανος. Το Σύνταγμα και ο νόμος λέει, είπε ο Έφορος της Εκλογικής Περιφέρειας Πάφου « ότι όλοι έχουμε ο καθένας ένα ψήφο και δεν μπορεί να παραβιαστεί μια βασικότατη αρχή του συντάγματος ».

Σύμφωνα με την νομοθεσία κατέληξε ο κ Μαλλουρίδης « πρέπει να βοηθήσουμε αυτούς που επικοινωνούν, που ξέρουν τι θέλουν, τι ψηφίζουν, και απλώς λόγω φυσικής ανικανότητας δεν μπορούν να πάρουν την πένα και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα