Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ξεκινούν τη δύσκολη διαπραγμάτευση για το ΠΔΠ 2014-2020

16:50 7/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με καθυστέρηση 2,5 ωρών αναμένεται να ξεκινήσουν στις 18:30 ώρα Κύπρου οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, δηλαδή τον καθορισμό του κοινοτικού προϋπολογισμού της περιόδου 2014-2020.

Η καθυστέρηση οφείλεται στη μεγάλη διάρκεια των διμερών συναντήσεων με Ευρωπαίους ηγέτες, που πραγματοποιεί από το μεσημέρι στις Βρυξέλλες

ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ. Με βάση τις συναντήσεις αυτές, θα παρουσιάσει και το σχέδιο της τελικής πρότασης, ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση.

Οι δηλώσεις που έκαναν κατά την άφιξή τους Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θεωρούνται ενθαρρυντικές για την έκβαση της Συνόδου Κορυφής, δεδομένου ότι οι θέσεις που υποστηρίζουν ορισμένοι από αυτούς είναι διαμετρικά αντίθετες.

Για παράδειγμα, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αφού τόνισε ότι έρχεται στη διαπραγμάτευση με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, προειδοποίησε στη συνέχεια ότι η συμφωνία σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να οδηγεί σε συρρίκνωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εμφανίστηκε ιδιαίτερα σκληρός, επισημαίνοντας ότι η συμβιβαστική πρόταση του περασμένου Νοεμβρίου δεν ήταν ικανοποιητική και πως για να υπάρξει σήμερα συμφωνία θα πρέπει να προβλέπει μεγαλύτερη μείωση των δαπανών.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ο οποίος πρόκειται να έχει πριν τη Σύνοδο κοινή συνάντηση με τον Ισπανό ομόλογό του, Μαριάνο Ραχόι, και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, απείλησε επίσης με βέτο κάθε συμφωνία που θα έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της χώρας και της ΕΕ.

Δήλωση προσερχόμενος έκανε και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι η δημοσιονομική προσαρμογή προχωρά στην Ελλάδα, τώρα στόχος είναι η ανάκαμψη και τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ είναι «κλειδί» για την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο κ. Βαν Ρόμπεϊ, στη νέα συμβιβαστική πρόταση που θα υποβάλει απόψε, θα προτείνει περαιτέρω μείωση των δαπανών σε σχέση με την πρώτη πρόταση που είχε υποβάλει στις 22 Νοεμβρίου. Ειδικότερα, αναμένεται να καθορίσει τις δαπάνες σε δεσμεύσεις στα 956,9 δισ. ευρώ για την επταετία και τις δαπάνες σε πληρωμές στα 900 με 905 δισ. ευρώ. Οι μειώσεις αυτές είναι της τάξης των 13 δισ. ευρώ για τις δαπάνες σε δεσμεύσεις και 30 δισ. ευρώ για τις πληρωμές σε σχέση με την πρόταση του Νοεμβρίου.

Ωστόσο, δύσκολα θα γίνει δεκτή και αυτή η πρόταση δεδομένου ότι οι χώρες του κοινοτικού βορρά ζητούν μεγαλύτερη μείωση, ενώ οι χώρες της συνοχής διαφωνούν για τον εντελώς αντίθετο λόγο, θεωρώντας ότι συρρικνώνεται η ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής.

Ο κ. Βαν Ρόμπεϊ θα προτείνει, επίσης, τη σύσταση ενός νέου χρηματοδοτικού μέσου, το οποίο θα αναλάβει τη χρηματοδότηση δράσεων για την αναχαίτιση της ανεργίας στους νέους κάτω των 25 ετών. Το ποσό που αναμένεται να προτείνει θα κυμαίνεται μεταξύ 5-6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ένα μέρος θα είναι επιπρόσθετα κονδύλια και το υπόλοιπο θα βρεθεί από άλλες γραμμές του προϋπολογισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα