Οι θυσίες των εργαζομένων να εκτιμηθούν από τους εργοδότες, δηλώνει ο Αναπληρωτής ΓΓ της ΣΕΚ

16:51 20/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι θυσίες και οι παραχωρήσεις των εργαζομένων που έγιναν μέσω των συλλογικών συμβάσεων, αναμένουμε να εκτιμηθούν από τον εργοδοτικό κόσμο και να σεβαστούν τα συμφωνηθέντα, δήλωσε ο Αναπληρωτής ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας μιλώντας στο 15ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΟΜΕΠΕΓΕ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μάτσας ζήτησε από τους εργοδότες να προστατεύουν τις θέσεις εργασίας, να εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις, να δώσουν προτεραιότητα στην απασχόληση σε Κύπριους.

Παράλληλα

κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει λύση στην υπέρμετρη απασχόληση κοινοτικών και ξένων εργατών εις βάρος των Κυπρίων εργαζομένων και να εφαρμόσει τις σχετικές νομοθεσίες «και εκεί που υπάρχουν αδυναμίες να τις τροποποιήσει ή να ψηφίσει επιπρόσθετους νόμους για να σταματήσουν οι κοινοτικοί εργάτες αποτελούν φθηνό εργατικό δυναμικό, αντικείμενο εκμετάλλευσης και ταυτόχρονα να δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος του ντόπιου εργατικού δυναμικού».

Η εργατική τάξη, είπε, καλείται να πληρώσει το τίμημα των προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας που δημιούργησε η παγκόσμια οικονομική κρίση αλλά και η αχορταγία κάποιων τραπεζιτών. «Δυστυχώς η κυβέρνηση Χριστόφια δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Η ανικανότητα και η ατολμία της να χειριστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά τα προβλήματα, πολλαπλασίασε την κρίση και οδήγησε την Κύπρο στη μέγγενη της Τρόϊκα, η οποία εφαρμόζει πολιτικές αυστηρής και σκληρής λιτότητας που προκαλούν ασήκωτα βάρη στην καθημερινότητα του πολίτη».

Ευθύνες, συνέχισε, ανήκουν και στην Κεντρική Τράπεζα, η οποία ως εποπτική Αρχή επέδειξε ανικανότητα και ολιγωρία και δεν απέτρεψε τις τράπεζες από τον κατήφορο που ακολούθησαν.

Χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup για το «κούρεμα» των καταθέσεων προκλητική, άδικη και πρωτόγνωρη, που ταυτόχρονα δημιούργησε προβλήματα στη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Για τα Ταμεία Προνοίας και Ταμεία Συντάξεων, ο κ. Μάτσας υπενθύμισε ότι η ΣΕΚ ζήτησε επιτακτικά την προστασία των καταθέσεων, υπέβαλε συγκεκριμένη εισήγηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αναμένει – όπως είπε – από τον Υπουργό Οικονομικών να τους καλέσει σε διάλογο για συζήτηση του θέματος.

Για την ανεργία, ο κ. Μάτσας είπε ότι η ΣΕΚ έχει πρόσφατα καταθέσει συγκεκριμένες και στοχευμένες εισηγήσεις στο πλαίσιο της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια της Υπουργού Εργασίας για περιορισμό του προβλήματος. «Πρώτο μέλημα όλων μας θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη της οικονομίας. Μόνο με την ανάπτυξη θα αντιμετωπιστεί ριζικά το πρόβλημα της ανεργίας. Παράλληλα θα πρέπει να ρυθμίσουμε την αγορά εργασίας. Η Κύπρος δεν μπορεί να παραμένει ξέφραγο αμπέλι στην απασχόληση των ξένων και των κοινοτικών». Οι Ευρωπαϊκές οδηγίες, σημείωσε, θα πρέπει να εφαρμοστούν για να σταματήσουν οι κοινοτικοί να αποτελούν φθηνό εργατικό δυναμικό και να ανταγωνίζονται τους Κύπριους.

Ενόσω το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και τα επιτόκια βρίσκονται στα ύψη, η συρρίκνωση του εργατικού κόστους από μόνη της δεν μπορεί να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα, πρόσθεσε.

Αναμένουν, συνέχισε, με ιδιαίτερη αγωνία τα αποτελέσματα της Ερευνητικής Επιτροπής για τα όσα κακώς συνέβησαν σε βάρος της κυπριακής οικονομίας και αναμένουμε πως, μέσα από την έρευνα και την τεκμηρίωση θα αποδοθούν ευθύνες εκεί όπου ανήκουν, ικανοποιώντας ταυτόχρονα το περί δικαίου αίσθημα του λαού.

Μιλώντας για πολυετή κωλυσιεργία που παρατηρείται στην προώθηση του ΓΕΣΥ, ο κ. Μάτσας κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για πρωτοφανή αδράνεια και αδυναμία να προχωρήσει στη λειτουργία του ΓΕΣΥ, στη βάση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και κάλεσε την νέα κυβέρνηση να επιδείξει την πρέπουσα ευαισθησία και να επισπεύσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε η Κύπρος να αποκτήσει το δικό της Γενικό Σχέδιο Υγείας.

Οι τομείς των Μεταφορών, των Πετρελαιοειδών και της Γεωργίας παρουσίασαν πάρα πολλά προβλήματα, δυσκολίες αλλά και ιδιαιτερότητες, σημείωσε λέγοντας ότι η ναυτιλία αποτελεί τον κυρίως πνεύμονα λειτουργίας της ΟΜΕΠΕΓΕ.

Σ’ αυτό τον τομέα όπως και στα λιμενικά δρώμενα, ανέφερε ο κ. Μάτσας η Ομοσπονδία παρήξε έργο χρήσιμο και ωφέλιμο, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο με κορύφωση – όπως ανέφερε – την εκλογή του Παντελή Σταύρου στην ανώτατη ηγεσία της Διεθνούς Ναυτιλιακής Οργάνωσης και στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταφορών.

Keywords
Τυχαία Θέματα