Οι τράπεζες πρέπει να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια

15:06 27/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

 Η Κεντρική Τράπεζα, με σημερινή της ανακοίνωση, τονίζει ότι θεωρεί απαραίτητο  όπως οι κυπριακές τράπεζες συνεχίσουν και εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές    τους για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση, σύμφωνα και με την απόφαση της  μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το ευρώ.

Στην ανακοίνωσή της, η κυπριακή ΚΤ υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με τις υποδείξεις της  Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών

(ΕΑΤ), υπό το φως του αυξανόμενου συστημικού    κινδύνου που πυροδοτήθηκε από την κρίση κυβερνητικού χρέους στην ευρωζώνη,  απαιτείται όπως οι τράπεζες ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια έτσι ώστε  να ξεπεράσουν το 9% των κύριων βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (CORE TIER 1)  με τη δημιουργία αποθέματος κεφαλαίου πέραν του 9% μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2012, σε μια συντηρητική αποτίμηση του κυβερνητικού χρέους που θα βρίσκεται στην κατοχή των τραπεζών σε τρέχουσες τιμές αγοράς.

”Αυτή η ενέργεια”, αναφέρει η ΚΤ, ”θα επιτρέψει στις τράπεζες να αντέξουν ενδεχόμενες χρηματοοικονομικές διαταραχές και ταυτόχρονα να διατηρούν επαρκή κεφάλαια”.

Σημειώνει ότι σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς, το ύψος του συνολικού κεφαλαιακού αποθέματος που θα απαιτηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ώστε τα κύρια βασικά πρωτοβάθμια κεφάλαια να υπερβούν το 9% ανέρχεται σε 106 δις ευρώ, ενώ για την Κύπρο οι προκαταρκτικοί υπολογισμοί της ΕΑΤ ανέρχονται σε 3,6 δις ευρώ.

”Με δεδομένο ότι οι υπολογισμοί της ΕΑΤ είναι ενδεικτικοί και σε συνδυασμό με τη δυνατότητα των τραπεζών και της Κεντρικής Τράπεζας να προβούν σε λεπτομερή αποτίμηση κατά ομόλογο, σε αντιδιαστολή με τη γενικευμένη προσέγγιση της ΕΑΤ, το προαναφερόμενο ποσό μειώνεται σημαντικά”, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η ΚΤ επισημαίνει επίσης τη σχετική ανακοίνωση της Συνόδου για το Ευρώ, στην οποία αναφέρεται ότι ”οι τράπεζες θα πρέπει πρωτίστως να χρησιμοποιήσουν ιδιωτικούς κεφαλαιακούς πόρους, μεταξύ άλλων, μέσω αναδιάρθρωσης και μετατροπής του χρέους σε μετοχικούς τίτλους” και ότι ”οι τράπεζες θα πρέπει να υπόκεινται σε περιορισμούς ως προς την καταβολή μερισμάτων και φιλοδωρημάτων έως ότου επιτευχθεί ο στόχος. Εφόσον χρειαστεί, οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να παρέχουν σχετική στήριξη και σε περίπτωση που αυτή δεν μπορεί να παρασχεθεί, η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί μέσω δανείου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εφόσον πρόκειται για κράτη της Ευρωζώνης”.

”Ενόψει των πιο πάνω εξελίξεων η Κεντρική Τράπεζα θεωρεί απαραίτητο όπως οι προσπάθειες των επηρεαζόμενων τραπεζών για κεφαλαιακή ενίσχυση συνεχιστούν και εντατικοποιηθούν. Με σημερινές τους ανακοινώσεις οι τράπεζες επεξηγούν τον τρόπο με τον οποίο προχωρούν προς αυτή την κατεύθυνση”, αναφέρει η ΚΤ και διαβεβαιώνει ότι ”σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας”.

Keywords
Τυχαία Θέματα