Οικολόγοι: Ο μηχανισμός στήριξης αποτελεί αναγκαία, πλην όμως αρνητική εξέλιξη

15:13 13/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η υπόθεση της αναστήλωσης της αξιοπιστίας των κυπριακών τραπεζών είναι υπόθεση όλων μας και για τους Οικολόγους, η αξιοπιστία είναι συνώνυμη της εξυγίανσης των τραπεζών, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

Με αφορμή την χθεσινή υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Moody`s κατά μία βαθμίδα το αξιόχρεο δύο κυπριακών τραπεζών επικαλούμενος

«τον αυξημένο κίνδυνο μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη», οι Οικολόγοι αναφέρουν ότι οι κυπριακές τράπεζες βρέθηκαν εκτεθειμένες λόγω ενεργειών που τις χαρακτήριζε η άκρατη κερδοσκοπία και το κυνήγι του εύκολου κέρδους.

“Αυτή η άσοφη επεκτατική πολιτική των τραπεζών έτυχε για πολλά χρόνια, της επιβράβευσης της πολιτείας. Ό,τι λέγεται σήμερα – εκ των υστέρων – έχουμε την άποψη ότι είναι «εκ του πονηρού» και εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες”, σημειώνεται.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών αναφέρει ότι με ανακοίνωση του από τον προηγούμενο Φεβρουάριο ζητούσε να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για τις ευθύνες (όποιους και εάν αφορούν) για την κατάσταση της εξάρτησης των Κυπριακών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα και για τις υπέρογκες αμοιβές των στελεχών των τραπεζών.

Κατά την άποψη μας, σημειώνουν, η έρευνα έπρεπε να διεξαχθεί άμεσα από ανεξάρτητη επιτροπή και να αναδειχθούν οι ευθύνες όλων πριν καλεστεί το δημόσιο, κατ’ επέκταση οι πολίτες, να πληρώσουν τα σπασμένα.

“Δυστυχώς οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και η Κυβέρνηση δεν συμφώνησαν μαζί με τους Οικολόγους. Έτσι φθάσαμε στην ανάγκη στήριξης της Λαϊκής Τράπεζας και την ανάληψη της ευθύνης από τους κύπριους πολίτες έναντι του αστρονομικού ποσού των 1,8 δις. ευρώ. Έτσι η προσφυγή στο μηχανισμό καθίσταται επείγουσα. Όμως η προσφυγή στον μηχανισμό θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν είχαν αντιμετωπιστεί έγκαιρα τα διαχρονικά και δομικά προβλήματα της Κυπριακής Οικονομίας τα οποία η Κυβέρνηση δεν θέλησε να αντιμετωπίσει τόσο στο δημόσιο όσον και στον τραπεζικό τομέα”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι Οικολόγοι αναφέρουν ότι ο μηχανισμός στήριξης αποτελεί αναγκαία, πλην όμως αρνητική για τη χώρα μας εξέλιξη, αφού υπονομεύεται η εθνική μας κυριαρχία και υποθηκεύεται το μέλλον των μελλοντικών γενεών. Δεν υπάρχει ακίνδυνος μηχανισμός, χωρίς τις ανάλογες επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα.

“Η ανάπτυξη είναι η μόνη λύση και μάλιστα η πράσινη ανάπτυξη, την οποία έχουν υιοθετήσει οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών έχουμε καταθέσει τις εισηγήσεις μας για πράσινη ανάπτυξη που θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αναμένουμε από την Κυβέρνηση να υιοθετήσει άμεσα μια υπεύθυνη πολιτική και να εξαγγείλει άμεσα μέτρα για εξυγίανση της οικονομίας”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα