Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της ΥΠΕΞ στο Καζακστάν

12:22 3/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου-Καζακστάν καθώς και Μνημόνιο μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας των δύο χωρών υπεγράφη κατά τη διάρκεια την επίσκεψης της Υπουργού Εξωτερικών Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή στη χώρα.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Υπουργός ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στο Καζακστάν, η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν προσκλήσεως του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας Yerzhan Kazykhanov.

Η επίσκεψη, αναφέρεται, είναι η πρώτη επίσκεψη Υπουργού

Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Καζακστάν και συνέπεσε με την επέτειο των 20 χρόνων εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ προστίθεται ότι αποτελεί προπομπό της επίσκεψης του Προέδρου Χριστόφια στη χώρα, της πρώτης επίσημης επίσκεψης Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Καζακστάν.

Κατά τη διάρκεια των επίσημων συνομιλιών, προστίθεται, ανασκοπήθηκαν οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, οι σχέσεις ΕΕ-Καζακστάν ενώ η Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Καζάκο ομόλογό της για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, για τις έρευνες για εξόρυξη υδρογονανθράκων εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς επίσης και για τις προετοιμασίες και προτεραιότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας εν όψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Συμπληρώνεται ότι κατά την κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη, οι δύο Υπουργοί αποτίμησαν θετικά την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και αναφέρθηκαν στην βούληση των δύο Κυβερνήσεων για ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου συνεργασίας.

Η Υπουργός Εξωτερικών βεβαίωσε πως το Καζακστάν μπορεί να βασίζεται σε μία φίλη χώρα εντός της ΕΕ, ενώ χαιρέτισε τις διεθνείς πρωτοβουλίες του Καζακστάν οι οποίες ενίσχυσαν την αναγνωρισιμότητα της χώρας ως εποικοδομητικό μέλος της διεθνούς κοινότητας.

Συμπληρώνεται ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης υπεγράφη Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών, το οποίο αποσκοπεί στην εμβάθυνση του πολιτικού διαλόγου των δύο πλευρών, ενώ, κατά τη συνάντηση της Υπουργού Εξωτερικών με τον Υπουργό Παιδείας και Επιστημών υπεγράφη Μνημόνιο μεταξύ των δύο Υπουργείων Παιδείας, το οποίο προνοεί τη διμερή προώθηση ερευνητικών προγραμμάτων, σεμιναρίων και ανταλλαγών επισκέψεων.

Κατά την παραμονή της στην πρωτεύουσα της χώρας, Αστανά, η κ. Μαρκουλλή είχε επίσης επαφές με τον Υπουργό Οικονομικών της χώρας Bolat B. Zhamishev και τον Υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου Sagintayev B. Abdirovich, όπου οι δυο πλευρές επεσήμαναν πως στη βάση του αμοιβαίου οφέλους θα καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες πρακτικής και θεσμικής διεύρυνσης της οικονομικής, εμπορικής, τουριστικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας μεταξύ των δύο χωρών.

Επίσης, η Υπουργός έγινε δεκτή από τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Mukhtar Kul – Mukhammed και τον Πρόεδρο της Γερουσίας (Άνω Βουλή) Kayrat Mami.

Η Υπουργός Εξωτερικών αναχώρησε σήμερα, Τρίτη, από την Αστανά για το Ερεβάν της Αρμενίας όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη εργασίας στη χώρα, ακατλήγει η ανακ

Keywords
Τυχαία Θέματα