Ομήρου: Αγώνας για λύση που να καταργεί τα κατοχικά δεδομένα

11:12 12/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το χρέος μας απέναντι στη θυσία των ηρωικών μας νεκρών είναι να συνεχίσουμε και σήμερα την αντίσταση, να συνεχίσουμε τον αγώνα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου. Για λύση, πρόσθεσε, που δεν θα νομιμοποιεί τα κατοχικά δεδομένα αλλά θα τα καταργεί.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο Εθνικό Μνημόσυνο των Πεσόντων στις μάχες της Τυλληρίας στον Παχύαμμο σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος

της Βουλής είπε ότι σαράντα οκτώ χρόνια μετά και φέτος, όπως και πέρσι, όπως κάθε χρόνο, «σας θυμόμαστε και σας τιμούμε», με φορτισμένες μνήμες, «με οράματα τραυματισμένα».

«Μέσα στους επάλληλους και φαύλους κύκλους της ανατροπής αξιών, του καταναλωτισμού, της διχοτόμησης και του άγους της κατοχής, της σύλησης των ιερών και των οσίων μας, των προσφύγων που πεθαίνουν με το νόστο του γυρισμού, των αγνοουμένων που κηδεύονται με καθυστέρηση 48 χρόνων ή που η τύχη τους παραμένει ανεξακρίβωτη -προς δόξα της διεθνούς υποκρισίας- και των εγκλωβισμένων που ως ελεύθεροι πολιορκημένοι πολιορκούν τις ενοχές και τις ευθύνες μας», σημείωσε.

Απευθυνόμενος προς τους νεκρούς ήρωες ο κ. Ομήρου είπε ότι «σας θυμόμαστε λοιπόν και σας τιμούμε». Αναζητώντας, πρόσθεσε, «συνειρμούς της θυσίας με το σημερινό μας καθήκον».

Κάτι, που σύμφωνα με τον ίδιο, «επιτάσσει να ξεφύγουμε οριστικά από το σύνδρομο της εθνικής προδοσίας και ήττας του 1974, να επανακαθορίσουμε τα μεγάλα οράματα και να επανασυνδέσουμε τα κομμένα νήματα των προσπαθειών και των αγώνων του λαού μας».

Να ολοκληρώσουμε, είπε, «λυτρωτικά τον ιστορικό κύκλο που ξεκινά από την αγχόνη του αποικιοκράτη, φτάνει στη δική σας ηρωική θυσία, εκτείνεται στην τραγωδία του πραξικοπήματος και της εισβολής και ολοκληρώνεται, πρέπει να ολοκληρωθεί, με πράξη μόνο μία: Πράξη απόσεισης της κατοχής. Πράξη ελευθερίας».

Σήμερα, λοιπόν, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής «σας δίνουμε αναφορά και μήνυμα σε τούτο τον ετήσιο απολογισμό».

Σας βεβαιώνουμε, συμπλήρωσε, «πως δεν θα αφήσουμε τα όνειρα σας να λεηλατηθούν και τις προσδοκίες ενός ολόκληρου λαού να αναιρεθούν».

«Γιατί το χρέος μας απέναντι στη θυσία των ηρωικών μας νεκρών είναι να συνεχίσουμε και σήμερα την αντίσταση, να συνεχίσουμε τον αγώνα», είπε. Για λύση, σημείωσε, «που δεν θα νομιμοποιεί τα κατοχικά δεδομένα αλλά θα τα καταργεί».

Που δεν θα στηρίζεται, ανέφερε, «σε καταστρατήγηση, αλλά σε διασφάλιση των δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών». Που δεν θα στηρίζεται σε καταστρατήγηση, «αλλά σε διασφάλιση των δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών».

Λύση, είπε ο κ. Ομήρου, «που θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, του λαού, του χώρου, των θεσμών και της οικονομίας». Που θα στηρίζεται «στην αρχή της δημοκρατίας ότι η πλειοψηφία κυβερνά και η μειοψηφία κατοχυρώνεται».

«Μια αρχή που είναι απολύτως συμβατή και πουθενά δεν αντιμάχεται τη λειτουργία της ομοσπονδίας», είπε.

«Λύση χωρίς συρματοπλέγματα, διαχωριστικά τείχη, ξένους στρατούς, εποίκους και φυλετικούς διαχωρισμούς, κηδεμονίες και κηδεμόνες», ανέφερε. Γιατί, πρόσθεσε, «δ

Keywords
Τυχαία Θέματα