Ομήρου: Επείγει η αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό

19:52 27/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Επείγουσα αναγκαιότητα αποτελεί η αλλαγή στρατηγικής στη συνολική διαχείριση του Κυπριακού, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, προειδοποιώντας ότι υποβόσκει ο κίνδυνος σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης τύπου Μπούργκενστοκ ή κήρυξης αδιεξόδου με επίρριψη ισόβαθμων ευθυνών και στις δύο πλευρές.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων μιλούσε σε εκδήλωση για τις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου

1821 και της 1ης Απριλίου 1955, που διοργάνωσε το Σωματείο Τριπτόλεμος Ευρύχου.

Ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι «η διαδικασία των απ’ ευθείας διαπραγματεύσεων των τελευταίων χρόνων, όχι μόνο δεν έχει οδηγήσει σε πρόοδο, αλλά ανέδειξε για μια ακόμα φορά κλιμακούμενη την τουρκική αδιαλλαξία» για να προσθέσει ότι «η Τουρκία δε, εμφανίζεται ως καλόπιστος τρίτος και ως ουδέτερος παρατηρητής που επείγεται για λύση».

«Ενώπιον μας εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι. Είτε να συγκληθεί με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ μια Διεθνής Διάσκεψη που θα λειτουργήσει ως ένα νέο Μπούργκενστοκ, προς επιβολή άδικης και ετεροβαρούς λύσης, είτε να κηρυχθεί αδιέξοδο με επίρριψη ισόβαθμων ευθυνών και στις δύο πλευρές είτε μια εκφυλιστική χρονιότητα που θα δώσει στην Τουρκία την ευκαιρία περαιτέρω παγίωσης των τετελεσμένων» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Η αλλαγή τακτικής στις διαπραγματεύσεις και στρατηγικής στη συνολική διαχείριση του Κυπριακού, είναι πλέον επείγουσα αναγκαιότητα», είπε.

Υπέδειξε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με καταγγελία της τουρκικής στάσης ενώπιον της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας, με διαμόρφωση μονομερών παραχωρήσεων που απορρίπτονται από τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, με διαμόρφωση περιγράμματος λύσης του Κυπριακού το οποίο να οριοθετεί τα όρια ασφαλείας για την εθνική και φυσική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού -στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009, που μπορεί να αποτελέσει και τη βάση μιας πλατειάς εθνικής ενότητας- και με αξιοποίηση της ευρωπαϊκής ιδιότητας της χώρας αλλά και των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της Τουρκίας, για να υποχρεωθεί να τερματίσει την κατοχή και να αποδεχθεί λύση στη βάση των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Βρισκόμαστε, είπε ο κ. Ομήρου, στο σταυροδρόμι της ιστορίας και είναι χρέος μας να μην ολιγωρήσουμε και να μη φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων.

«Εμπνευσμένοι από την αθάνατη παράδοση του 1821 και των αγωνιστών της κυπριακής ελευθερίας, ας εδραιώσουμε το ανίκητο μέτωπο της ελευθερίας. Από αυτό εδώ το κομμάτι του ελληνισμού στέλλουμε το μήνυμα προς όλους όσους απεργάζονται τη συρρίκνωση του έθνους, προς όσους προσβλέπουν στον αφανισμό του κυπριακού ελληνισμού, μήνυμα αντίστασης και αγώνα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ολοι μαζί, Κύπρος, Ελλάδα και απόδημος ελληνισμός, θα δώσουμε τη μάχη και θα την κερδίσουμε και θα αγωνιζόμαστε ως την τελική δικαίωση, μέχρι να ακουστεί το χαρμόσυνο μήνυμα από την ελεύθερη Κερύνεια, πως η κατοχή πέθανε, η Κύπρος είναι ελεύθερη, κατέληξε ο κ.

Keywords
Τυχαία Θέματα