Ομήρου: Η συνάντηση στο Greentree εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους

19:16 19/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η συνάντηση στο Greentree εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας πως η διαδικασία της κωδικοποίησης θα οδηγήσει σε περαιτέρω κατολίσθηση της θέσης της ελληνικής- κυπριακής πλευράς, αφού θα «κλειδωθούν», όπως είπε, όλες οι υποχωρήσεις μας, ενώ κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί για τις ανύπαρκτες υποχωρήσεις της τουρκικής πλευράς.

Μιλώντας σε εκδήλωση στη μνήμη του Εθνάρχη Μακαρίου

Γ΄ στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, ο κ. Ομήρου είπε πως οι υποχωρήσεις για εκ περιτροπής προεδρία, σταθμισμένη ψήφο, παραμονή 50 χιλιάδων εποίκων και οι θέσεις της πλευράς μας για το περιουσιακό, κινδυνεύουν να αποτελέσουν οριστικό κεκτημένο για την τουρκική πλευρά.

Εξέφρασε την εκτίμηση πως ”βαδίζουμε στην τελική ευθεία των σχεδιασμών του Alexander Downer, σε άγνοια του Κυπριακού λαού και με διαγραφή του αποτελέσματος του Δημοψηφίσματος του 2004. Βρισκόμαστε ενώπιον μιας οδυνηρής πραγματικότητας. Δεν χωρούν αυταπάτες και ψευδαισθήσεις ότι το τουρκικό θηρίο θα ενημερωθεί με «ευελιξία» και αναφορές σε Κυπριακή λύση”, πρόσθεσε.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως το Κυπριακό βρίσκεται χωρίς αμφιβολία σε δεινή θέση, χειρότερη από αυτή που βρισκόταν όταν ξεκινούσαν οι διαπραγματεύσεις.

Η εγκατάλειψη της «8ης Ιουλίου» και της συμφωνημένης επιστολής Γκαμπάρι σε συνδυασμό με το κοινό ανακοινωθέν της 23ης Μαΐου περί ισότιμου συνεταιρισμού δύο συνιστώντων κρατών, αποτέλεσε την αρχή μιας επικίνδυνης πορείας της οποίας τα αποτελέσματα βιώνουμε σήμερα, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως οι συνομιλίες βρίσκονται σε τέλμα και αδιέξοδο εξαιτίας της τουρκικής κακοπιστίας και αδιαλλαξίας ενώ η Τουρκία εμφανίζεται ως ουδέτερος τρίτος, ως «αθώα περιστερά» και ως δήθεν επειγόμενη για λύση.

Οπως ανέφερε, αντί να αποδοκιμάζεται και να καταδικάζεται η τουρκική πλευρά, αντιμετωπίζουμε πιέσεις και εκβιασμούς. ”Προειδοποιούμε το λαό για τους κινδύνους από την πορεία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Καλούμε σε επαγρύπνηση, συστράτευση και κινητοποίηση για την ανακοπή αυτής της πορείας. Ο κίνδυνος επανόδου ενός σχεδίου λύσης στις παραμέτρους του Σχεδίου Ανάν είναι υπαρκτός. Το λαϊκό αίσθημα που εκφράσθηκε ελεύθερα το 2004, πρέπει να είναι οδηγός στη διαχείριση της εθνικής μας υπόθεσης. Δεν είναι νοητό να παρερμηνεύεται με νέες υποχωρήσεις που αποδίδονται, είτε στον Πρόεδρο Μακάριο, είτε στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας”, είπε.

Σημείωσε πως ”μέσα στις σημερινές συνθήκες είναι απαραίτητη η ενότητα. Όχι σαν άχρωμη ευχή, αλλά σαν κοινό μέτωπο για αγώνα επιβίωσης και απελευθέρωσης. Επιβάλλεται να πρυτανεύσει φρόνημα αγωνιστικό και πνεύμα ομοψυχίας και αδιάσπαστης εθνικής ενότητας. Γιατί στο δύσκολο αγώνα που διεξάγει ο Κυπριακός Ελληνισμός καμιά συμπαράσταση δεν μπορεί να αξιοποιηθεί και κανένας στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς καθολική και ανεπιφύλακτη συσπείρωση γύρω από τον υπέρτατο σκοπό της σωτηρίας της Κύπρου”, πρόσθεσε.

Μια ενότητα, ανέφερε, στη βάση συλλογικής διαβούλευσης για συνδιαμ

Keywords
Τυχαία Θέματα