Ομήρου: Μόνο με πολιτικές που οδηγούν στην ανάπτυξη θα βγούμε από την κρίση

18:37 6/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μόνο με πολιτικές, οι οποίες οδηγούν στην έξοδο από την ύφεση και τη στασιμότητα και θα μας οδηγήσουν στο δρόμο της ανάπτυξης, θα είναι δυνατόν να ανακάμψει η οικονομία και να εξέλθει από τη σημερινή βαθιά ύφεση, δήλωσε από την Πάφο ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου .

Επεσήμανε, επίσης, πως η ΕΔΕΚ, όπως πολλές φορές άλλωστε έχει δηλώσει, δεν πρόκειται να συναινέσει σε μέτρα τα οποία οδηγούν σε νέα

λογική της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας και μονόπλευρης λιτότητας. Είπε ακόμη, πως ούτε με μια ομοβροντία φορολογιών θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και θα επιτευχθεί η δημοσιονομική εξυγίανση.

Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε ότι «δυστυχώς, λόγω της καθυστέρησης κατάθεσης των προτάσεων ή αντιπροτάσεων, όπως ονομάζονται, της Κυβέρνησης σε σχέση με τις προτάσεις ή τις απαιτήσεις της Τρόικας, υπάρχει μια χρονική στενότητα. Δεδομένου ότι, όπως ο Υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει στη Βουλή, θα καταθέσει τους προϋπολογισμούς στις 20 Οκτωβρίου, θα πρέπει στο μεσοδιάστημα, να υπάρξει μια ολοκληρωμένη συμφωνία σε ότι αφορά τις τελικές προτάσεις που η Κυβέρνηση θα καταθέσει προκειμένου να συνομολογηθεί η δανειακή σύμβαση».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ανέφερε επίσης, πως η ΕΔΕΚ αναμένει την κατάθεση των εγγράφων που η Κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει μέχρι τώρα, σε ό,τι αφορά βασικά ζητήματα όπως είναι η ανάπτυξη, όπως είναι η απάντηση της Κυβέρνησης στις απαιτήσεις της Τρόικας για τομεακές μεταρρυθμίσεις -δηλαδή τις μεταρρυθμίσεις σ’ ότι αφορά τα υπουργεία και διάφορες υπηρεσίες- αλλά και σε ότι αφορά τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις, ούτως ώστε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη τοποθέτηση στην επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου.

«Στο μεταξύ», συνέχισε, «θα υπάρξει συνάντηση των οικονομικών επιτελείων των κομμάτων με το Υπουργείο Οικονομικών για να πάρουμε όλες τις αναγκαίες πληροφορίες, τις διευκρινήσεις και απαντήσεις στα ερωτήματα που θα έχουμε σ’ ότι αφορά τα έγγραφα που στο μεταξύ θα έχουν κατατεθεί από τις πολιτικές δυνάμεις».

Ερωτηθείς κατά πόσο αυτά τα έγγραφα ήταν προγραμματισμένο να δοθούν ή αν έχει ζητηθεί από τα κόμματα να δοθούν, ο κ Ομήρου απήντησε πως αυτό δεν μπορεί να το γνωρίζει, αν ήταν ή όχι προγραμματισμένο. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως από τη χθεσινή συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προέκυψε η ανάγκη να υπάρξουν τοποθετήσεις της Κυβέρνησης πάνω στα συγκεκριμένα θέματα.

Συνεχίζοντας, ο κ Ομήρου δήλωσε πως είναι μια ώρα ευθύνης για όλους. Η οικονομία είπε, είναι πλέον προφανέστατα μια εθνική υπόθεση. Παρά το γεγονός, συνέχισε, πως υπάρχουν ευθύνες για το ότι φτάσαμε μέχρι εδώ, δεν είναι η ώρα της επίρριψης ευθυνών, αλλά η ώρα της ανάληψης συλλογικά των ευθυνών για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση και οι τρομακτικοί κίνδυνοι, αλλά και για να αποφευχθεί μια χρεωκοπία της κυπριακής οικονομίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συνεπώς, κατέληξε ο κ. Ομήρου, η ΕΔΕΚ θα αναλάβει την ευθύνη για τη διαμόρφωση συναινετικών προσεγγίσεων προκειμένου η χώρα να

Keywords
Τυχαία Θέματα