Αναβιώνουν οι κήποι της Θεάς της ομορφιάς στη Γεροσκήπου

17:02 6/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Δήμος Γεροσκήπου σε συνεργασία με ιδιώτες της περιοχής της Κάτω Βρύσης αναβιώνουν τους κήπους της Θεάς Αφροδίτης, οι οποίοι προσελκύουν ήδη το ενδιαφέρον εκατοντάδων επισκεπτών καθημερινά.

Σύμφωνα με την μυθολογία, στην εποχή της Γεροσκήπου βρίσκονται οι Ιεροί Κήποι της Αφροδίτης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η Γεροσκήπου πήρε το όνομα της από τη σύνθεση των λέξεων ιερός + κήπος, διατηρώντας έτσι τη σχέση της με τον μύθο.

Η σύνδεση των λατρευτικών πρακτικών της Πάφιας Θεάς με

τις φυσικές ομορφιές της Γεροσκήπου έδωσε στην Αφροδίτη και επίθετα όπως «Αφροδίτη Άνθεια» και « Αφροδίτη η εν Κήποις».

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης ανέφερε πως το ιστορικό μνημείο της Κάτω Βρύσης είναι ο χώρος για τον οποίο αναφέρονται αρκετοί ιστορικοί και περιηγητές που έχουν περάσει από τη Γεροσκήπου, ότι εκεί ήταν τα λουτρά της Αφροδίτης.

Είπε μάλιστα πως από τα λουτρά της Αφροδίτης ποτίζονταν οι κήποι της Αφροδίτης που απλώνονταν μέχρι την παραλία και ξεκινούσαν οι πομπές ως την Παλαίπαφο.

Ο κ Παυλίδης σημείωσε πως ο Δήμος Γεροσκήπου, μέσα στα πλαίσια της αναβάθμισης του Ιστορικού Κέντρου της Γεροσκήπου, έχει προγραμματίσει να συνδέσει όλα τα ιστορικά μνημεία και αρχαιολογικά ευρήματα, όπως είναι η Κάτω Βρύση, με τον ιστορικό αλευρόμυλο, τις αιωνόβιες Τρεμιθιές, το πυρήνα της Γεροσκήπου, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης , το χώρο της πλατείας, τη Βυζαντινή εκκλησία και μελλοντικά το Βυζαντινό Μουσείο που θα γίνει στο κέντρο της Γεροσκήπου.

Ο Δήμαρχος Γεροσκήπου ανέφερε πως αναβαθμίζοντας τον συγκεκριμένο χώρο, η Γεροσκήπου θα προσελκύσει αρκετό τουρισμό και θα αποκτήσει περισσότερη ιστορική και εμπορική ανάπτυξη.

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πανίκος Σκορδής, πρώην δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Γεροσκήπου και εκ των ιδιωτών που ανέλαβαν την πρωτοβουλία σε συνεργασία με το Δήμο Γεροσκήπου, δήλωσε πως ένα όνειρο ζωής αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα σήμερα.

Ο προγραμματισμός και τα σχέδια για την αναβίωση των κήπων της Θεάς της ομορφιάς ετοιμάζονται, σύμφωνα με το κ. Σκορδή, εδώ και 30 χρόνια, και τώρα υλοποιούνται, επενδύοντας αρκετά χρήματα.

Σκοπός μας, είπε ο κ Σκορδής, είναι η προσφορά στο Δήμο της Γεροσκήπου αλλά και η αναβάθμιση της περιοχής.

Τα τελευταία χρόνια χωρίς να αλλάξει το γραφικό της χαρακτήρα η μικρή κοινότητα της Γεροσκήπου άρχισε να αναπτύσσεται και να μετατρέπεται σε μια μοντέρνα μικρή πόλη.

Η κεντρική πλατεία της κοινότητας, αποτελεί παράδειγμα αρμονικού συνδυασμού της παράδοσης και της ανάπτυξης. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η ιστορική Εκκλησία με τους πέντε τρούλους της Αγίας Παρασκευής του 9ου αιώνα με τις μοναδικές στο είδος τους αγιογραφίες, η οποία συνυπάρχει αρμονικά με τα παραδοσιακά μαγαζιά και τα μοντέρνα γραφεία.

Ωστόσο, πολλοί ξένοι περιηγητές που φθάνουν στη Γεροσκήπου, ψάχνουν να βρουν οτιδήποτε έχει σχέση και με τον μύθο της θεάς της ομορφιάς.

Είναι μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια που

Keywords
Τυχαία Θέματα