Παπαδήμος: ‘Η Ελλάδα πρότυπο ευρωπαϊκής χώρας για εξαγωγές ενέργειας’

13:39 3/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

«Η ενέργεια πρέπει να παράγεται εκεί που κοστίζει λιγότερο» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ανάπτυξη υποδομών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και το πρόγραμμα Ήλιος», που συνδιοργανώνουν το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος αναφερόμενος στο πρόγραμμα

«ΗΛΙΟΣ» επισήμανε ότι η υλοποίηση του θα καταστήσει την Ελλάδα πρότυπο ευρωπαϊκής χώρας για εξαγωγές ενέργειας σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Υπολογίζουμε ότι αν η ίδια επένδυση γινόταν στην Κεντρική Ευρώπη, όπου η ηλιοφάνεια είναι χαμηλότερη, θα είχε επιπλέον κόστος 6 δις ευρώ. Σε περίοδο λιτότητας δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εθνική προτεραιότητα τις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προκειμένου η Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή και αναφέρθηκε στη δυναμική του κλάδου τα επόμενα χρόνια, την οποία συνθέτουν μεταξύ άλλων, η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο η ανάπτυξη πρέπει να στηριχθεί στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και τις εξαγωγές καθώς, όπως υπογράμμισε η δημοσιονομική προσαρμογή είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την ανάπτυξη.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν ευκαιρία για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να ξεπεράσει την ύφεση τόνισε απʼ την πλευρά του ο Επίτροπος ενέργειας της ΕΕ κ. Γκίντερ Έτινγκερ, προσθέτοντας ωστόσο ότι η υπάρχουσα υποδομή δεν επαρκεί για την πλήρη ανάπτυξη του προγράμματος «ΗΛΙΟΣ».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι σήμερα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός ως το 2050. Μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει εξηλεκτρισμό των μεταφορών, μείωση της κατανάλωσης πετρελαιοειδών, αύξηση των βιοκαυσίμων, ενίσχυση των μέσων σταθερής τροχιάς και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στον κτιριακό τομέα.

Τελικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η μείωση της εξάρτησης απʼ την εισαγόμενη ενέργεια. Ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε για το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» ότι θα επιτρέπει εξαγωγές ενέργειας όχι μόνο στην ΕΕ αλλά και σε γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία.

Στο περιθώριο της ημερίδας ο πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Έτινγκερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα