Παρέμβαση Υπουργού Παιδείας σε Σύνοδο στο Βουκουρέστι

20:17 27/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ποιοτική διδασκαλία στην ανώτατη εκπαίδευση είναι μείζονος σημασίας για την Κυπριακή Προεδρία, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους σε παρέμβαση σε Υπουργική Σύνοδο στο Βουκουρέστι των χωρών που συμμετέχουν στη διαδικασία της Μπολόνια για την Ανώτατη Εκπαίδευση, καθώς και στο Φόρουμ Πολιτικής της Μπολόνια.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση , ο Υπουργός είπε ότι η ποιοτική διδασκαλία αποτελεί βασική πτυχή της ευρωπαϊκής ατζέντας για τον εκσυγχρονισμό της ανώτατης εκπαίδευσης και στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί το έναυσμα για να μελετηθούν πιο ”φοιτητο-κεντρικές” προσεγγίσεις διδασκαλίας και μάθησης και θα συζητηθούν τρόποι με τους οποίους τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης θα μπορούσαν να μετακινηθούν περισσότερο προς διαδικασίες παραγωγής μάθησης παρά παροχής διδασκαλίας.

Αναφέρθηκε ακόμη στην προτεραιότητα της διασφάλισης της ποιότητας της διασυνοριακής ανώτατης εκπαίδευσης, λέγοντας ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η ποιότητα των προγραμμάτων και των τίτλων σπουδών που παρέχονται μέσω δικαιόχρησης.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στη σύσταση από την Κυβέρνηση του Φορέα Διασφάλισης Ποιότητας και Πιστοποίησης στην Ανώτερη Εκπαίδευση.

Αντικείμενο της Συνόδου του Βουκουρεστίου ήταν ο απολογισμός της προόδου υλοποίησης της Διαδικασίας της Μπολόνια και ο καθορισμός των βασικών θεμάτων πολιτικής της Διαδικασίας.

Οι Υπουργοί ενέκριναν το Υπουργικό Ανακοινωθέν του Βουκουρεστίου και δεσμεύτηκαν για την προώθηση των στόχων της Διαδικασίας της Μπολόνια μέχρι το 2020 και ειδικότερα την παροχή ποιοτικής ανώτατης εκπαίδευσης για όλους, την ενίσχυση της νεανικής απασχολησιμότητας και την ενδυνάμωση της κινητικότητας ως μέσο για βελτίωση της μάθησης.

Επεσήμαναν ακόμη την ανάγκη να επικεντρώσουν μέχρι το 2015 την προσοχή τους στην υποστήριξη της προσπάθειας των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης των χωρών τους και των υπόλοιπων εμπλεκόμενων φορέων για την εφαρμογή ουσιαστικών αλλαγών που να ευθυγραμμίζονται με τις αρχές της Διαδικασίας της Μπολόνια.

Στο Ανακοινωθέν του Βουκουρεστίου τονίζεται, ανάμεσα σε άλλα, ο σημαντικός ρόλος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρέχουσας οικονομικής κρίσης και στη μείωση της ανεργίας των νέων, καθώς και η αναγκαιότητα για περαιτέρω ανάπτυξη της κοινωνικής διάστασης της ανώτατης εκπαίδευσης.

Επιβεβαιώνεται η δέσμευση των κρατών που συμμετέχουν στη Διαδικασία να διατηρήσουν τη δημόσια ευθύνη για την ανώτατη εκπαίδευση και αναγνωρίζεται η ανάγκη για έναρξη του διαλόγου για θέματα όπως η χρηματοδότηση και η διακυβέρνηση της ανώτατης εκπαίδευσης καθώς και η αυτόματη αναγνώριση των ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών.

Σε παρεμβάσεις του τόσο στη Σύνοδο Υπουργών όσο και στο Φόρουμ Πολιτικής που πραγματοποιήθηκαν χθες και σήμερα, ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στην ανάγκη να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα των δαπανών στην ανώτατη εκπαίδευση, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

Τόνισε, επίσης, τη σημασία της ενίσ

Keywords
Τυχαία Θέματα