Διαχρονική η στήριξη της Ανδόρας προς την Κύπρο για δίκαιη λύση

18:37 27/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τη διαχρονική υποστήριξη της χώρας του προς την Κύπρο για εξεύρεση δίκαιης λύσης, που να βασίζεται στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών του Πριγκιπάτου της Ανδόρας, Γκιλμπέρτ Σαμπόγια Σουνιέ, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη εν όψει της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σε συνάντηση που είχε σήμερα, στη Λευκωσία,

με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, Αβέρωφ Νεοφύτου, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Σαμπόγια Σουνιέ υπογράμμισε ότι η Ανδόρα υποστηρίζει την εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τον κ. Σαμπόγια Σουνιέ συνόδευε η Επιτετραμμένη της Ανδόρας στην Κύπρο (με έδρα την Ανδόρα λα Βέλια) και Διευθύντρια του Τμήματος Πολυμερών Σχέσεων και Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Γκεμά Κανό Μπερνέ.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στις πολύ καλές διμερείς σχέσεις, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τις ομοιότητες μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς του τουρισμού και των υπηρεσιών.

Από τον κ. Νεοφύτου τονίσθηκε, παράλληλα, η σημασία της ανάπτυξης στενών σχέσεων μεταξύ των μικρών κρατών της Ευρώπης.

Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε, επίσης, στην κατάσταση στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και συγκεκριμένα της ευρωζώνης υπό το φως της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Οσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Νεοφύτου σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι αρχές και αξίες που διέπουν την ΕΕ πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλες τις χώρες, ασχέτως μεγέθους και πληθυσμού.

Παράλληλα, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι η Κύπρος, ως κράτος – μέλος της ΕΕ, δεν μπορεί να αποδεχθεί την παρουσία ξένων στρατευμάτων στα εδάφη της, ούτε την αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα της χώρας. όπως επιχειρεί η Τουρκία μέσω του συστηματικού εποικισμού των κατεχομένων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Σαμπόγια Σουνιέ ανέλυσε την κατάσταση της οικονομίας της Ανδόρας, αναφέροντας τις προσπάθειες της χώρας του και άλλων ευρωπαϊκών μικρών κρατών για τη δημιουργία ενός στενότερου πλαισίου οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών αυτών και της ΕΕ.

Ο αξιωματούχος της Ανδόρας εξέφρασε την επιθυμία της Κυβέρνησης της χώρας του να αντλήσει από τις εμπειρίες της Κύπρου στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά και στην οικονομική της πορεία, ως μικρό κράτος – μέλος της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα