Πλεόνασμα 34 δισ. ευρώ παρουσιάζει ο προϋπολογισμός του 2013 της Νορβηγίας

21:03 8/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Νορβηγία, πλούσια σε πετρέλαιο και χώρα εκτός της Ευρωζώνης, αναμένεται να παρουσιάσει δημοσιονομικό πλεόνασμα σχεδόν 34 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, σε αντίθεση με τη στενότητα που υπάρχει στον προϋπολογισμό άλλων κρατών στην Ευρώπη.

Το προσχέδιο που παρουσιάστηκε από το κεντροαριστερό κυβερνών κόμμα, προβλέπει πλεόνασμα 249,5 δισεκατομμύρια κορώνες (33,7 δισ. ευρώ, 43,7 δισ. δολάρια), συμπεριλαμβανομένων των εσόδων

από το πετρέλαιο τα οποία συνήθως κατατίθενται σε ένα κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο.

Οι νορβηγικές αρχές σχεδιάζουν, ωστόσο, να αποσύρουν χρήματα από το ταμείο για την εξισορρόπηση των δημοσιονομικών της, αν και θα αποσυρθεί μόλις το 3,3% της συνολικής αξίας του Ταμείου, ποσοστό που πολύ κάτω από το επιτρεπτό επίπεδο από το νόμο του 4,0%.

Η Κυβέρνηση πορεύεται σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ των δαπανών, εν όψει των εκλογών το επόμενο έτος, και την αποφυγή υπερθέρμανσης της νορβηγικής οικονομίας.

Αναμένεται ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Νορβηγία θα αυξηθεί κατά 2,9% το επόμενο έτος, στον απόηχο της αύξησης 3,7% το 2012.

Η ανεργία θα σταθεροποιηθεί στο 3,2% του εργατικού δυναμικού το 2013, ελαφρώς υψηλότερη από το 3,1% το τρέχον έτος, ενώ ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί στο 1,7%, από 1,3% αυτό το έτος.

“Παρά το δύσκολο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, η νορβηγική οικονομία συνεχίζει να πηγαίνει καλά”, αναφέρει σε δήλωση του ο Υπουργός Οικονομικών Sibbjoern Johnsen.

Keywords
Τυχαία Θέματα