Πολύ δύσκολα θα περισωθεί ο φάκελος για το χαλούμι

10:42 9/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Πολύ δύσκολος είναι ο στόχος να περισωθεί ο φάκελος του χαλουμιού ως Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης.

Το θέμα θα απασχολήσει σήμερα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής, και στη Συνεδρία κλήθηκαν να μιλήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

«Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας έχει καλέσει όλους τους ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους, δηλαδή το Υπουργείο Γεωργίας, το Τμήμα Γεωργίας, τον Οργανισμό Κυπριακής Γαλακτοκομικής Βιομηχανίας,

το Σύνδεσμο Τυροκόμων, τις Αγροτικές Οργανώσεις, ενδεχομένως και τους συνδέσμους των αγελαδοτρόφων και των ποιμνιοτρόφων, για να πούμε τις απόψεις μας και να κάνουμε μια προσπάθεια να περισώσουμε το φάκελο για το χαλούμι και να μην τον αποσύρουμε», είπε ο κ. Αλετράρης.

Ερωτηθείς κατά πόσον θεωρεί τον στόχο αυτό εφικτό, ο Υπουργός Γεωργίας είπε: «Πολύ πολύ πολύ δύσκολος ο στόχος δυστυχώς. Πρέπει να διασκεδαστούν οι ανησυχίες και οι φοβίες του Συνδέσμου Τυροκόμων, οι οποίοι φοβούνται πως αν προωθηθεί ο φάκελος και εγκριθεί, δεν θα υπάρχει αρκετό αιγοπρόβειο γάλα στην αγορά για να τους ικανοποιήσει στην ποσότητα του χαλουμιού που κάνουν τώρα».

Στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Αλετράρης ανέφερε πως το Υπουργείο εξήγησε στο Σύνδεσμο Τυροκόμων, «ότι υπάρχει μεταβατική περίοδος 5 χρόνων τουλάχιστον, τα οποία μπορούν να γίνουν και 10 χρόνια, κατά την οποία οι βασικοί κανόνες της αγοράς, η ζήτηση και προσφορά, θα αναδιαμορφώσουν την παραγωγή για να ικανοποιηθεί η αίτηση, έτσι δουλεύει η αγορά».

Κληθείς να σχολιάσει την άποψη των τυροκόμων, ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου από μόνη της, στην επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι το αιγοπρόβειο γάλα πρέπει να υπερέχει του αγελαδινού, ο κ. Αλετράρης εξήγησε πως την αίτηση την κάνει ο Σύνδεσμος Τυροκόμων, αλλά οποιαδήποτε διευκρίνιση ή ερώτηση προκύπτει πρέπει να απαντάται από το Υπουργείο Γεωργίας.

«Όταν έβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα ερωτήματα και ζήτησε διευκρινήσεις, ήταν φανερός ο στόχος της για να μας αναγκάσει να πούμε με αριθμούς την αναλογία του γάλακτος. Διότι, εμείς κτίσαμε την επιχειρηματολογία μας στο ότι έχουμε έγγραφες αποδείξεις του 1556 ότι παράγεται αυτό το προϊόν στην Κύπρο. Και φυσικά παραγόταν με αιγοπρόβειο γάλα, καθώς αγελάδες στην Κύπρο παρουσιαστήκαν τα τελευταία χρόνια. Αρα, γιατί είμαστε διαφορετικοί απ’ ότι οι Δανοί ή οι Γάλλοι; Γιατί χρησιμοποιούσαμε διαφορετικό γάλα. Αρα, στήσαμε όλη μας την επιχειρηματολογία γύρω από την παράδοση», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα στον Τύπο ότι η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου εξίσωσε το χαλούμι με το τουρκικό hellim, ο κ. Αλετράρης είπε πως αυτή η θέση είναι λανθασμένη, κάνοντας λόγο για ανοησίες και σημειώνοντας πως το hellim είναι η μετάφραση του χαλουμιού. «Τι σημαίνει το εξίσωσε; Όταν η ίδια η εγγραφή του ως προϊόν ονομασίας προέλευσης είναι το χαλούμι που θα γραφεί και όχι το hellim», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα