Πρόεδρος CIPA: Οι υποβαθμίσεις των τραπεζών δημιουργούν προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν

21:28 14/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) δήλωσε την Τετάρτη ότι «δυστυχώς οι υποβαθμίσεις των κυπριακών τραπεζών, που είναι σε σημαντικό βαθμό αποτέλεσμα σοβαρών λαθών των διοικήσεων και των διευθύνσεων τους, δημιουργεί προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν».

Σε ομιλία του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του CIPA, ο κ. Αγκαστινιώτης είπε ότι «τόσο οι τράπεζες, όσο και οι εποπτικές αρχές,

έχουν υποχρέωση, άμεσα και ταχύτατα, να λάβουν με διαφάνεια όλα εκείνα τα μέτρα που θα πείσουν ότι εγκληματικά λάθη και πράξεις του παρελθόντος δεν μπορούν να αφεθούν να επαναληφθούν και ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα μπορεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να παραμείνει σταθερό και αξιόπιστο».

Ο Πρόεδρος του CIPA εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι «είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τη σημασία του τραπεζικού συστήματος για τον τόπο από τους τραπεζίτες και τον θεσμό αυτό πρέπει να τον προστατεύσουμε ενώ αυτοί που θα αποδειχθεί ότι ευθύνονται πρέπει να δεχθούν τις επιπτώσεις των πράξεων τους».

Ως CIPA, συνέχισε, «πολύ συχνά νοιώθουμε ότι μπαίνουμε στην μάχη με τα χέρια μας δεμένα και αυτό γιατί ο προϋπολογισμός του CIPA σε σύγκριση με ανταγωνιστικούς μας προορισμούς είναι λιλιπούτειος».

Ο κ. Αγκαστινιώτης είπε ότι «η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών, ακόμη και η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής έχουν διαπιστώσει πόσο ανεπαρκή είναι τα εφόδια του CIPA για το έργο που καλείται να επιτελέσει».

Πρόσθεσε πως δεν είναι επιθυμία του, «να βάλω στο στόχαστρο καμία δημόσια υπηρεσία, αλλά πιστεύω ότι σε ορισμένους τομείς οι αποφάσεις για το που ξοδεύουμε το δημόσιο χρήμα πρέπει να είναι άμεσα συναρτημένες με τη συνεισφορά του κάθε τομέα στο ΑΕΠ και την στρατηγική ανάπτυξης που ακολουθούμε».

Όπως είπε ο Πρόεδρος του CIPA, «δεν μπορούμε να θέλουμε να φέρουμε επενδύσεις δισεκατομμυρίων στην Κύπρο, αλλά να ξοδεύουμε μόλις λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο για τον προϋπολογισμό του Οργανισμού που θα προωθήσει την Κύπρο ως επενδυτικό προορισμό».

Ο κ. Αγκαστινιώτης ανέφερε ότι «ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός του CIPA μπορεί να είναι μόνο ένα μέρος του διαφημιστικού κονδυλιού ενός ανταγωνιστικού μας Οργανισμού μόνο για μια αγορά» σημειώνοντας ότι «ο CIPA δεν είναι έξοδο είναι επένδυση που φέρνει ανάπτυξη».

Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς στην Κύπρο βρίσκονται σε εξέλιξη δύο μεγάλες επενδύσεις, η μαρίνα Λεμεσού και το τερματικό που κατασκευάζει η VTT στο Βασιλικό» λέγοντας: «φανταστείτε την προοπτική που δημιουργείται εάν τεθεί άμεσα τέρμα στην αβεβαιότητα, με μια δανειακή σύμβαση που θα αποτελεί την αφετηρία ανάκαμψης της οικονομίας και παράλληλα προχωρήσουν και οι διαδικασίες αξιοποίησης των υδρογονανθράκων».

Keywords
Τυχαία Θέματα