Προετοιμασμένη η ευρωζώνη για τις δυσκολίες, λέει ο Γιούνκερ

10:32 26/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωζώνη είναι καλύτερα προετοιμασμένη για να ξεπεράσει τις δυσκολίες από ό,τι ήταν πριν από μερικά χρόνια, δήλωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στη Μόσχα.

“Όλοι όσοι πιστεύουν ότι σε κάποια στιγμή η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει ή θα πάψει να υπάρχει σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι τρομερά λανθασμένοι”, είπε ο κ. Γιούνκερ, ύστερα από τις συνομιλίες με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Υπάρχει, άνευ όρων, βούληση στην Ευρωζώνη να διατηρηθεί το ενιαίο νόμισμα”, είπε, μιλώντας μέσω διερμηνέα.

Ο κ. Πούτιν, ο οποίος συχνά ασκεί κριτική για τον τρόπο που οι χώρες της Ευρωζώνης διαχειρίζονται τα δημοσιονομικά τους προβλήματα, είπε ότι εμπιστεύεται τους ηγέτες της Ευρωζώνης.

“Βλέπουμε την αποφασιστικότητα της (Ευρωπαϊκής) Επιτροπής και των κύριων παικτών στην Ευρωζώνη για αλλαγή προς το καλύτερο”, είπε ο κ. Πούτιν, σημειώνοντας ότι εμπιστεύεται μια “τέτοια πολιτική”.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι πιο φιλόδοξη στην ανάπτυξη των σχέσεων της με τη Ρωσία, παρά τις διαφωνίες για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

“Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ενισχύσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία και να θέσει πιο φιλόδοξες εργασίες, ακόμη και παρά τις υφιστάμενες διαφορές πάνω στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, είπε ο κ. Γιούνκερ κατά την έναρξη της συνάντησης του με τον κ. Πούτιν στο Κρεμλίνο.

Πολλοί πολιτικοί και ακτιβιστές των δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν κατηγορήσει τις Βρυξέλλες ότι επιδεικνύει αδιαφορία στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία.

Η ΕΕ απορροφά το ήμισυ του εξωτερικού εμπορίου της Ρωσίας, ενώ λαμβάνει ένα μεγάλο μέρος του ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο κ. Γιούνκερ επαίνεσε τον κ. Πούτιν για τη διατήρηση σε ευρώ ενός μέρους των αποθεμάτων της Ρωσίας, τα οποία ανέρχονταν συνολικά σε 522,8 δισεκατομμύρια δολάρια στα μέσα Σεπτεμβρίου. Η Ρωσία αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη σε αποθέματα χώρα στον κόσμο. Ο κ. Πούτιν διαβεβαίωσε ότι η ρωσική πολιτική στο θέμα αυτό δεν θα αλλάξει.

“Ένα σημαντικό μέρος των αποθεματικών μας, λίγο λιγότερο από το μισό, είναι σε ευρώ. Γνωρίζουμε τους κινδύνους, αλλά τα θεμελιώδη είναι τέτοια που θα επιτρέψουν στο ενιαίο νόμισμα” να διατηρηθεί, είπε ο κ. Πούτιν στους δημοσιογράφους.

Keywords
Τυχαία Θέματα