Πρόωροι οι ισχυρισμοί περί ανάκαμψης στην Ελλάδα κατά τη Γκάρντιαν

14:32 4/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

«Πρόωρη» χαρακτηρίζει τη συζήτηση περί ανάκαμψης στην Ελλάδα ο οικονομικός αναλυτής-συντάκτης της εφημερίδας Γκάρντιαν Αντίτγια Τσακραμπόρτι, εκτιμώντας ότι γίνεται για να δικαιολογηθεί η λιτότητα που εφαρμόζεται στην ευρωζώνη.

«Η συζήτηση αφορά κάτι πολύ περισσότερο από το αν μια οικονομία που αντιστοιχεί στο 2% του ετήσιου ΑΕΠ της ευρωζώνης πράγματι διορθώνεται. Πρόκειται για τη δικαιολόγηση της θεραπείας σοκ

που επιβάλλεται στις προβληματικές χώρες της ευρωζώνης», γράφει ο Βρετανός αναλυτής. Όπως εξηγεί, αν οι ελίτ σε Ευρώπη και Ουάσινγκτον μπορούν να ισχυρίζονται ότι έχουν «θεραπεύσει» την Ελλάδα, τότε μπορούν να απορρίπτουν την κριτική επί της λιτότητας στην ευρωζώνη.

Ο κ. Τσακραμπόρτι επιχειρεί να αναιρέσει τις ενδείξεις της ανάκαμψης, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η μείωση των μισθών δεν έχει συνοδευθεί από επιχειρηματικές επενδύσεις όπως προβλεπόταν και ότι η βίαιη περικοπή του κράτους πρόνοιας είναι αυτή που έχει επιτρέψει τα δημόσια οικονομικά να φαίνονται ξανά σε κάποια τάξη. Προσθέτει ότι κανείς δεν αμφισβητεί πως η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, επικαλούμενος την πρόβλεψη του ΟΟΣΑ για έβδομη χρονιά ύφεσης και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Κατά το συντάκτη της βρετανικής εφημερίδας, το περισσότερο που μπορεί να πει κανείς για τη λανθάνουσα ανάκαμψη είναι ότι η Γερμανία και η υπόλοιπη Ευρώπη έχουν αποφασίσει να κρατήσουν την Αθήνα στο ενιαίο νόμισμα και να συνεχίσουν να την προμηθεύουν με ευρώ. «Από αυτό έχει προκύψει μια κάποια οικονομική σταθερότητα που έχει ελκύσει τους επενδυτές», σημειώνει το δημοσίευμα. Αναφέρει ενδεικτικά ότι η φυγή καταθέσεων έχει σταματήσει, αν και οι τράπεζες δε δανείζουν, το κράτος ξέρει πια πόσοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και έχει γίνει πιο εύκολο να ανοίξει κανείς μια επιχείρηση στην Ελλάδα.

«Αλλά αυτά τα κέρδη αντιπαρατίθενται στη σχεδόν κατάρρευση του συστήματος υγείας, στην άνοδο της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής και τη δίωξη ερευνητικών δημοσιογράφων όπως του Κώστα Βαξεβάνη», σχολιάζει ο κ. Τσακραμπόρτι.

Keywords
Τυχαία Θέματα