Προσήλθαν οι δύο αντιπροσωπείες στο Greentree για τις συνομιλίες

08:11 23/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με ομιλία του Γενικού Γραμματέα προς τους δύο ηγέτες και τις αντιπροσωπείες τους ξεκινούν επίσημα σήμερα στις 9 το πρωί τοπική ώρα (4 μμ ώρα Κύπρου), οι συνομιλίες στο Greentree. Θα προηγηθεί πρόγευμα του Γενικού Γραμματέα με τους δύο ηγέτες και εμφάνιση των ηγετών με τους αντιπροσώπους τους, το Γενικό Γραμματέα και τον ειδικό σύμβουλο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ενώπιον των δημοσιογράφων, για την καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία.

Ελληνοκυπριακή πηγή επανέλαβε αργά το βράδυ ότι δεν επιδόθηκε ακόμη

από την ε/κ πλευρά το 20σέλιδο περίγραμμα που ζήτησαν τα Ηνωμένα Εθνη. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού ακούσει με προσοχή τα όσα θα πει ο Γενικός Γραμματέας θα παραθέσει την εκτίμηση της ε/κ πλευράς για το πού βρισκόμαστε. Θα επισημάνει μεταξύ άλλων και την κωλυσιεργία της τουρκοκυπριακής πλευράς που δεν προσκόμισε τα στοιχεία τα οποία συμφωνήθηκε να προσκομίσει και για το εδαφικό και για τους εποίκους, με αποτέλεσμα να υπάρξει αδυναμία να γίνει σταθερή συζήτηση στο κυπριακό.

Αναφορικά με το πολυσυζητημένο έγγραφο που έχουν ετοιμάσει τα Ηνωμένα Εθνη, με θέσεις που κατά την άποψή τους γεφυρώνουν τις διαφορές που υπάρχουν στις θέσεις των πλευρών, η ίδια πηγή επανέλαβε ότι έχει γίνει ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή η επίσημη κατάθεσή του στο τραπέζι, καθώς δεν συνάδει με τους όρους εντολής του Γενικού Γραμματέα.

Τα σχετικά μηνύματα έχουν με σαφήνεια δοθεί στα Ηνωμένα Εθνη, τόσο με την επιστολή του Προέδρου προς το Γενικό Γραμματέα, όσο και πρόσφατα κατά τη συνάντηση που είχαν οι απεσταλμένοι του Προέδρου, Νίκος Αιμιλίου και Τουμάζος Τσελεπή, με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα, Λυν Πάσκοε.

Η ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, προσήλθε για να καταλύσει στο Greentree χθες το βράδυ (7 μμ τοπική ώρα), ενώ δείπνησαν μαζί με τον κ. Ντάουνερ και την ομάδα των Ηνωμένων Εθνών.

Οπως μας είπε ελληνοκυπριακή πηγή, το βραδινό πρόγραμμα ήταν
ελεύθερο και δεν υπήρξαν επίσημες συναντήσεις, ενώ οι όποιες συζητήσεις χαρακτηρίστηκαν ”κοινωνικές”.

Η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία προσήλθε στο συγκρότημα γύρω στις 11 το βράδυ τοπική ώρα. Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι είχαν προγραμματισμένο δείπνο στη Νέα Υόρκη.

Η ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα, Αλεξάντερ Ντάουνερ για την πορεία των συνομιλιών κατά την πρώτη μέρα, είναι προγραμματισμένη για τις 7:40 το βράδυ (τοπική ώρα).

Keywords
Τυχαία Θέματα