Πρόταση για αποφυγή των ιδιωτικοποιήσεων εξέτασαν οι Πρόεδροι Ημικρατικών

17:15 19/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την πρόταση του Προέδρου του ΔΣ της Cyta Στάθη Κιττή (φώτο)για τη δημιουργία «φορέα» μέσω του οποίου θα επιχειρηθεί να εξασφαλιστεί το ποσό του 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που ζητά η Τρόικα από τους ημικρατικούς οργανισμούς προκειμένου να αποφευχθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, εξέτασαν σήμερα οι Πρόεδροι της CYTA, της ΑΗΚ, της Αρχής Λιμένων, της Αρχής Κρατικών

Εκθέσεων, του ΡΙΚ και του ΚΟΑ σε κοινή συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της Cyta.

Σε επιστολή του ημερομηνίας 16 Απριλίου 2013, ο κ. Κιττής καλούσε τους Προέδρους των Ημικρατικών Οργανισμών να συμμετάσχουν στη σημερινή συνεδρία σε μια προσπάθεια, όπως αναφέρει, να εξευρεθεί μια λύση «με την πιο πάνω μορφή ή άλλη, που πιθανόν να δημιουργηθεί μέσα από τη συζήτηση που θα διεξαχθεί, γιατί έτσι κλείνει οριστικά μαζί με τις απαράδεκτες βλέψεις που έχει από καιρό η Τρόικα κατά των περιουσιακών στοιχείων των ημικρατικών οργανισμών και το θέμα της ιδιωτικοποίησης τους σε μορφή ξεπουλήματος, που φαίνεται ότι αποτελεί στόχο και πολλών άλλων μέσα και έξω από την Κύπρο».

Σύμφωνα με την πρόταση την οποία απέστειλε προς τους Προέδρους των Ημικρατικών Οργανισμών, ο κ. Κιττής αναφέρει ότι στόχος είναι «να δημιουργηθεί ένας ‘φορέας’ στον οποίο να συμμετάσχουν αναλογικά οι Ημικρατικοί Οργανισμοί που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία, όπως ακίνητα ή εγκαταστάσεις, που μπορούν να αποτιμηθούν σε χρηματική αξία(τα οποία είναι ελεύθερα από οποιεσδήποτε επιβαρύνσεις)».

Ήδη, σημειώνει, «η Cyta και η ΑΗΚ, πιστεύω, μπορούν να καλύψουν μέχρι 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε αξία, με την ακίνητη περιουσία και τις εγκαταστάσεις που διαθέτουν, όπως το επίγειο αλλά κυρίως και το θαλάσσιο δίκτυο που μπορεί να αποτιμηθούν σε πολλά εκατομμύρια ευρώ».

«Αυτός ο ‘φορέας’», προσθέτει, «θα αναζητήσει δανεισμό από διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς, κυρίως κινέζικες τράπεζες που διαθέτουν μεγάλη ρευστότητα αλλά και HSBC, BOA/ Merrill Lynch και άλλους οι οποίοι έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον τον τελευταίο καιρό για δανεισμό σε οικονομικά αξιόπιστους και αξιόχρεους οργανισμούς».

Ο κ. Κιττής αναφέρει ότι «η χρηματοδότηση θα μπορεί επίσης να εξασφαλιστεί με την έκδοση χρεογράφου τις διεθνείς αγορές με εκδότη το ‘φορέα’ και ανάδοχο κάποια από τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες (Goldman Sachs κλπ).».

Σημειώνει ότι «το ποσό που θα προκύψει από το δάνειο θα παραχωρηθεί στην Κυβέρνηση σαν το μερίδιο συμμετοχής που έχει καταμεριστεί από την Τρόικα στους Ημικρατικούς Οργανισμούς. Στη συνέχεια το ποσό αυτό που θα παραχωρηθεί στην Κυβέρνηση να θεωρείται σαν προπληρωμή από πλευράς του ‘φορέα’ για συμμετοχή του στην επένδυση που η Κυβέρνηση θα κάνει στον τομέα αξιοποίησης και εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου».

«Στην ουσία το μερίδιο αυτό θα αποτελεί πάλιν περιουσιακό στοιχείο της ίδιας της Κυβέρνησης, εφόσον αναλογεί στους κρατικής ιδιοκτησίας Ημικρατικούς Οργανισμούς», προσθέτει.

Ο Πρόεδρος της Cyta αναφέρει ότι «το στοιχείο της επένδυσης στο φυσικό αέριο είναι αυτό που θα προσδώσει στο ‘φορέα’ τον απαραίτητο δυναμισμό για αποπληρωμή του δανείου του προς τους δανειστές του σε εύθετο χρόνο, δηλαδή θα προσδώσει κύρος και δανειστικό βάρος ώστε να επιτευχθούν οι καλύτεροι δυνατοί όροι για δάνειο όπως π.χ. χαμηλό επιτόκιο και περίοδος χάριτος τουλάχιστον 3-4 ετών για την έναρξη καταβολής των δόσεων αποπληρωμής του».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο κ. Κιττής είπε ότι αρχικά η πρόταση θα κοινοποιηθεί στα Διοικητικά Συμβούλια των Οργανισμών και θα τύχει τεχνοκρατικής επεξεργασίας και στη συνέχεια θα υποβληθεί στην Κυβέρνηση.

«Αυτοί οι οργανισμοί ανήκουν στο λαό και θα πρέπει να παραμείνουν στο λαό. Πιστεύω ότι υπάρχουν τρόποι αντί να πουλήσουμε την περιουσία του λαού να την υποθηκεύσουμε και να δώσουμε τη διέξοδο αυτή προς την πολιτεία», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του της ΑΗΚ Χαράλαμπος Τσουρής δήλωσε ότι σε περίπτωση που η Τρόικα δεν αποδεχτεί αυτή την πρόταση η οποία προβλέπει την εξασφάλιση του ποσό που ζητά χωρίς να πουληθούν οι Ημικρατικοί Οργανισμοί, «τότε τα κίνητρα είναι αλλότρια».

Keywords
Τυχαία Θέματα