Προτεραιότητα της Κυβέρνησης η ισότητα των φύλων

12:06 18/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

 Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης Λουκάς Λουκά δήλωσε σήμερα ότι  στην Κύπρο «εξακολουθούν να παρατηρούνται προβλήματα και διακρίσεις σε βάρος  των γυναικών, τα οποία αντανακλούν κυρίως τις κοινωνικές προκαταλήψεις και τα  στερεότυπα».

Σε χαιρετισμό του στην Ημερίδα του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της    Γυναίκας με θέμα: «Διεθνής οικονομική κρίση και ευρωπαϊκές στρατηγικές/πολιτικές  ισότητας των φύλων», στη Λευκωσία, ο κ. Λουκά είπε ότι «πολλά σημαντικά και  θετικά βήματα έχουν γίνει τα τελευταία

χρόνια στον τόπο μας σ’ ό,τι αφορά την  αναβάθμιση της θέσης της γυναίκας στον τομέα της εργασίας και οικονομίας».

Όπως είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, «έχουν ψηφιστεί σημαντικές νομοθεσίες, οι οποίες κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ισομισθία, την ίση μεταχείριση στην απασχόληση, την προστασία της μητρότητας και τη γονική άδεια».

Πρόσθεσε ότι «οι νομοθεσίες αυτές συμπληρώνονται από ένα πλέγμα πολιτικών και προγραμμάτων που αφορούν τη συμφιλίωση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, την κατάρτιση και επανένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας, την προώθηση σύγχρονων και ευέλικτων μορφών απασχόλησης και την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «η στήριξη και ενδυνάμωση όλων των γυναικών, και ιδιαίτερα αυτών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, περιλαμβανομένων των ανέργων, των χαμηλά αμειβόμενων, των αγροτισσών, των ηλικιωμένων, των μονογονιών, των γυναικών με αναπηρίες και χρόνια νοσήματα κ.ά., εντάσσεται στις υψηλές προτεραιότητες του Προγράμματος Διακυβέρνησης, καθώς και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών 2007-2013».

Παράλληλα, είπε ο κ. Λουκά, «θα πρέπει να τονιστεί ότι η οικονομική ενδυνάμωση και ανεξαρτησία των γυναικών αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες των ευρωπαϊκών πολιτικών όπως αυτή εκφράζεται στα πλαίσια της Νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Ισότητα 2010-2015, του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την Ισότητα 2011-2020, καθώς και της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής ‘Ευρώπη 2020’».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι «η ισότητα ανδρών και γυναικών αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά ταυτόχρονα και απαραίτητη προϋπόθεση για οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο».

Συνεπώς, συνέχισε, «η υποβάθμιση και περιθωριοποίηση των θεμάτων ισότητας στο βωμό της οικονομικής κρίσης θα συνιστούσε αναμφίβολα οπισθοδρόμηση, κάτι που όλοι απευχόμαστε».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «η διοργάνωση της σημερινής Ημερίδας, σε μία περίοδο που η παγκόσμια οικονομία διέρχεται μια πρωτοφανή κρίση, καταδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση και ο Εθνικός Μηχανισμός στο μείζον αυτό ζήτημα, με στόχο την αναχαίτιση, στον βαθμό του δυνατού, των συνεπειών της οικονομικής κρίσης».

Με την ευκαιρία, ο κ. Λουκά, ευχαρίστησε θερμά «τον Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Τάσο Γεωργίου για τη στήριξη που παρέχει στον

Keywords
Τυχαία Θέματα