Πρωτοβουλία για συντονισμένη και συλλογική αντίδραση των εργαζομένων αναλαμβάνει η ΠΕΟ

14:44 6/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Χρειάζεται ενότητα δράσης και ευρύτερη ενεργοποίηση και κινητοποίηση της κοινωνίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του μνημονίου και της δανειακής συμφωνίας με την Τρόικα, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, ο οποίος θα αναλάβει σύντομα πρωτοβουλία για συνεννόηση με άλλες συντεχνίες, προκειμένου να υπάρχει συντονισμένη και συλλογική

αντίδραση όλων των εργαζομένων στα μέτρα που επιβάλλονται μετά τη συμφωνία της Κυβέρνησης Αναστασιάδη με το Γιούρογκρουπ.

“Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ”, είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Κυρίτσης, “συνήλθε σήμερα στην πρώτη του συνεδρία μετά την εκλογή του κ. Αναστασιάδη στο προεδρικό αξίωμα και, μετά τη γνωστή συμφωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με το Γιούρογκρουπ, που είχε ως αποτέλεσμα τις γνωστές αποφάσεις για το κούρεμα με όλες τις επιπτώσεις που αυτές θα έχουν για το μέλλον των εργαζομένων και του κυπριακού λαού”.

Η ΠΕΟ, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Κυρίτσης, θα εργασθεί για να απεμπλακεί η Κυπριακή Δημοκρατία από τις πρόνοιες του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, καθώς και για την αποδέσμευση από το φαύλο κύκλο των επιπτώσεων που δημιουργεί Τρόικα. Επίσης, πρόσθεσε, το Γενικό Συμβούλιο έχει λάβει συγκεκριμένη απόφαση για τα Ταμεία Προνοίας, την οποία θα δώσει αργότερα, εντός της ημέρας, στη δημοσιότητα.

“Βασική μας προτεραιότητα”, δήλωσε ο κ. Κυρίτσης, “θα είναι η προστασία της ρυθμισμένης εργασίας, της ρυθμισμένης μέσα από συλλογικές συμβάσεις απασχόλησης και ο αγώνας μας θα είναι να αντιμετωπισθεί η ανεργία, θα παλέψουμε ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες θα φέρουν ανεργία αλλά και περαιτέρω υπόσκαψη δικαιωμάτων των εργαζομένων”.

“Προτεραιότητά μας”, συνέχισε, “είναι η αντίσταση στην Τρόικα και στη λογική του φαύλου κύκλου και, επίσης, σημαντικό μέρος της δράσης μας αφορά τα θέματα αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων και αναμένουμε ότι η κοινωνική αποξένωση και δυστυχία θα οξυνθεί αυτή την περίοδο και φορείς, όπως το συνδικαλιστικό κίνημα, οφείλουν να αναπτύξουν δράση και στο θέμα της συμπαράστασης και αλληλεγγύης σε εκείνες τις ομάδες των ανθρώπων που είναι πιο αδύνατες, ευάλωτες και που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη”.

“Θα εξακολουθήσουμε, επίσης”, είπε ο κ. Κυρίτσης, “να επιμένουμε σε διαφάνεια για όλες τις έρευνες που γίνονται, για να καταδειχθούν οι ένοχοι και εκείνοι που ευθύνονται για προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, με αλόγιστες, ανεύθυνες και κερδοσκοπικές πράξεις, έτσι ώστε να ανταποκριθεί η Πολιτεία στο αίσθημα Δικαίου των πολιτών”.

“Φυσιολογικά, λοιπόν”, συνέχισε ο ΓΓ της ΠΕΟ, “το Γενικό Συμβούλιο ασχολήθηκε με τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες όπως αυτές διαμορφώνονται σήμερα και έχει προβεί σε κάποιες διαπιστώσεις”.

“Η Κυβέρνηση, κατά την εκτίμηση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΟ”, δήλωσε ο κ. Κυρίτσης, “έχει σοβαρή ευθύνη και η ίδια για το γεγονός ότι φθάσαμε εδώ, όμως σοβαρότατη ευθύνη αναλογεί και στις Τράπεζες και στο τραπεζικό σύστημα, που, μετά τις εξελίξεις και τα γεγονότα που βγαίνουν στην επιφάνεια, είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι Τράπεζες και οι Τραπεζίτες είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε η κυπριακή οικονομία”.

“Το Γενικό Συμβούλιο διαπίστωσε και σημείωσε, επίσης”, όπως ανέφερε ο ΓΓ της ΠΕΟ, “την ασυνέπεια της Κυβέρνησης και του Προέδρου, ο οποίος είχε δεσμευθεί σαφέστατα ότι δεν θα δεχόταν να προχωρήσουν αποφάσεις για ιδιωτικοποιήσεις και άλλες ρυθμίσεις που δημιουργούν πρόβλημα στους εργαζομένους και στα δικαιώματά τους, πριν την εκλογή του είχε επίσης δεσμευθεί ότι θα εργαζόταν για να βελτιώσει τη συμφωνία που είχε γίνει το Νοέμβριο, όμως, αντί για αυτό, μετά τις εκλογές μάς κάλεσε για να μας πει ότι πρέπει να δεχθούμε τις ιδιωτικοποιήσεις και τα υπόλοιπα μέτρα για να αποφύγουμε το κούρεμα και, μετά το Γιούρογκρουπ, έγιναν αποδεκτές και οι ιδιωτικοποιήσεις και το κούρεμα και όλα τα υπόλοιπα”.

“Αυτό το πράγμα”, δήλωσε ο κ. Κυρίτσης, “προσδίδει στην Κυβέρνηση, από την αρχή και από τις πρώτες ημέρες εγκαθίδρυσής της, ένα στοιχείο αναξιοπιστίας”.

“Θεωρούμε”, δήλωσε ο κ. Κυρίτσης, “ότι η συμφωνία, στο Γιούρογκρουπ με τον κ. Αναστασιάδη, όχι μόνον δεν διασώζει -όπως υποτίθεται ήταν η πρόθεση όταν απευθυνθήκαμε στο Μηχανισμό Στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης- αλλά καταστρέφει την κυπριακή οικονομία, διότι η απόφαση εκείνη ήταν μία βίαιη καταστροφή ενός πολύ σημαντικού τομέα – πυλώνα της κυπριακής οικονομίας και είμαστε βέβαιοι ότι, με την καταστροφή του χρηματοπιστωτικού συστήματος, θα υπάρξουν σοβαρότατες επιπτώσεις και στους υπόλοιπους τομείς της κυπριακής οικονομίας”.

Η ΠΕΟ θεωρεί, όπως ανέφερε ο κ. Κυρίτσης, “ότι εκείνη η απόφαση δεν ήταν απόφαση, η οποία στηρίχθηκε σε οικονομικά κυρίως κριτήρια και που θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε να περιμένει ότι με αυτή την απόφαση θα προσφερόταν στήριξη στην κυπριακή οικονομία”.

“Ήταν”, πρόσθεσε ο ΓΓ της ΠΕΟ, “απόφαση που στηρίχθηκε σε γεωπολιτικές σκοπιμότητες που έχουν σχέση, ασφαλώς, με την κατάσταση, η οποία διαμορφώνεται στην περιοχή μας, με την εξεύρεση φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, ακόμα και με το κυπριακό πρόβλημα”.

Ο κ. Κυρίτσης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι “η απόφαση εκείνη και η βίαιη συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας δεν είναι το τέλος των επώδυνων μέτρων”.

“Αντίθετα”, πρόσθεσε, “είναι εκτίμησή μας ότι μπαίνουμε, με αυτή την απόφαση, σε ένα φαύλο κύκλο, διότι η ύφεση θα οδηγήσει σε καινούργια και μεγαλύτερη ύφεση και θα έρχονται ξανά νέα μέτρα”.

“Είναι γνωστό”, είπε ο κ. Κυρίτσης, “ότι, στο μνημόνιο που συζητείται τώρα και που θα υπογραφθεί, περιλαμβάνεται ότι κάθε τρεις μήνες θα γίνεται αξιολόγηση και ότι αυτόματα θα επιβάλλονται νέα μέτρα σε περίπτωση κατά την οποία θα κρίνεται ότι η αποτελεσματικότητα των προηγούμενων δεν είναι εκείνη που αναμενόταν, κάτι που δημιουργεί συνθήκες περαιτέρω επίθεσης πάνω στους μισθούς, στα ωφελήματα, στις συντάξεις και, γενικότερα, στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων”.

“Οι αποφάσεις αυτές”, συνέχισε ο ΓΓ της ΠΕΟ, “θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στους εργαζομένους, η ανεργία θα αυξηθεί, θα κλείσουν επιχειρήσεις, θα υπάρξει και υπάρχει ήδη πίεση φοβερή πάνω στα δικαιώματα, στους μισθούς και άλλα ωφελήματα που προκύπτουν από τις πρόνοιες συλλογικών συμβάσεων εργασίας”.

“Είναι, πλέον”, όπως ανέφερε ο κ. Κυρίτσης, “φανερή και η πίεση για αποσυνδικαλιστικοποίηση και η επίθεση στο δικαίωμα της οργάνωσης γίνεται πιο συγκεκριμένη και εντατικοποιείται”.

“Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ”, δήλωσε ο κ. Κυρίτσης, “θεωρεί ότι δεν έχουμε πολλές επιλογές μπροστά μας και ότι η μόνη επιλογή είναι η αντίσταση, με υπεύθυνο κα σοβαρό τρόπο, βεβαίως, σε αυτή την πορεία, ενότητα δράσης, την οποία θα επιδιώξουμε να ενισχύσουμε, παρά το γεγονός ότι, τον τελευταίο καιρό, παρουσιάζονται κάποια φαινόμενα που επηρεάζουν δυσμενώς την εικόνα που καταφέραμε να δημιουργήσουμε, ότι το συνδικαλιστικό κίνημα, σε αυτά τα ζητήματα, δρα ενιαία και συντονισμένα”.

Η αναφορά αυτή, όπως διευκρίνισε ο ΓΓ της ΠΕΟ, έγινε έχοντας υπόψη “το γεγονός ότι οι συναντήσεις, που έγιναν για το θέμα των Ταμείων Προνοίας, αντί να είναι κοινές συναντήσεις και να κληθούν από κοινού οι βασικές συντεχνίες και να συζητήσουν αυτά τα θέματα, η Κυβέρνηση επέλεξε να τις καλεί χωριστά”.

“Χρειάζεται, λοιπόν”, κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Κυρίτσης, “ενότητα δράσης και, ασφαλώς, ευρύτερη ενεργοποίηση και κινητοποίηση της κοινωνίας”.

Keywords
Τυχαία Θέματα