Ρίχαρντ Σενζ : «Το μγεθος του κοιτάσματος είναι πολύ μεγαλύτερο από την πρώτη ένδειξη»

09:53 19/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Στην ολοένα και αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου και στις προοπτικές που διανοίγονται για την Κύπρο μετά την πρόσφατη ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου κοιτασμάτων στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη, αναφέρθηκε ο Ρίχαρντ Σενζ, Αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Επιμελητηρίου της Αυστρίας και πρώην Διευθύνων Σύμβουλος του αυστριακού ενεργειακού ομίλου OMV.

Ο Ρίχαρντ Σενζ ήταν ο κύριος ομιλητής σε εκδήλωση που

διοργάνωσε χθες βράδυ το ΚΕΒΕ και ο Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου – Αυστρίας στη Λευκωσία, με τίτλο «Οι διεθνείς εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η ιστορία της Κύπρου».

Παράλληλα, στην εκδήλωση αναφέρθηκε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας θα πραγματοποιήσει  επίσκεψη στην Αυστρία περί τα τέλη Μαΐου.

Στην ομιλία του, ο κ. Σενζ συνεχάρη την Κύπρο για την ανακάλυψη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, εκφράζοντας την εκτίμηση, ότι η τελική ποσότητα του κοιτάσματος φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 θα υπερβεί τα 5 – 7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια που έχουν ανακοινωθεί από την εταιρεία Noble.

«Συνήθως το μέγεθος του κοιτάσματος είναι πολύ μεγαλύτερο από την πρώτη ένδειξη», είπε.

Θέτοντας μια προοπτική για το μέγεθος του κοιτάσματος που έχει ανακαλυφθεί στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Σενζ, αφού εξήγησε ότι ένα τρις κυβ. πόδια φυσικού αερίου ισούται με 27 δις κυβ. μέτρα, πρόσθεσε ότι «αν λάβετε υπόψη ότι η Αυστρία χρησιμοποιεί περίπου 8 δις κυβ. μέτρα αερίου ετησίως τότε τα κοιτάσματα που έχετε θα μπορούν να προμηθεύουν την Αυστρία για 20 με 30 χρόνια».

Ο κ. Σενζ αναφέρθηκε στην παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια, η οποία θα αυξηθεί κατά 40% μέχρι το 2025 σε σύγκριση με την ενεργειακή ζήτηση το 2003, προσθέτοντας ότι το 80% της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας προέρχεται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Σε σχέση με την ΕΕ, ο κ. Σενζ είπε ότι η Γηραιά Ηπειρος παράγει το 48% των ενεργειακών της αναγκών. Αναφορικά με το φυσικό αέριο, επεσήμανε πως η ΕΕ εισάγει πέραν του 30% από τη Ρωσία, 30% από τη Νορβηγία και 14% από την Αλγερία, ενώ σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, η ΕΕ εισάγει το 38% των αναγκών από τις χώρες του ΟΠΕΚ, το 33% από τη Ρωσία και το 15% από τη Νορβηγία.

Σύμφωνα με τον κ. Σενζ, παρατηρείται ολοένα και αυξανόμενη χρήση του φυσικού αερίου για σκοπούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ σε μια προσπάθεια οι χώρες της ΕΕ να μειώσουν την εκπομπή ρύπων και να εκπληρώσουν τους στόχους που έθεσε η Ενωση για το 2020. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι από το 9% που ήταν η χρήση φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής το 1990, εκτινάχθηκε στο 23% το 2009.

Πρόσθεσε ότι η παγκόσμια κατανάλωση του φυσικού αερίου αναμένεται να ισοφαρίσει την αντίστοιχη κατανάλωση κάρβουνου μέχρι το 2035.

«Το φυσικό αέριο αναμένεται να παίξει ένα αυξανόμενα σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή οικονομία», είπε.

Παράλληλα, ο κ. Σενζ επεσήμανε ότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) είναι πιο φθηνό από το αέριο που μεταφέρεται μέσω αγωγών, καθώς το τελευταίο είναι συνδεδε

Keywords
Τυχαία Θέματα