Fitch: Ελληνική χρεοκοπία, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο…

Η σωτηρία της Ελλάδα, όπως σημειώνει αναλυτής της Fitch, θα μπορούσε να επιτευχθεί με μία συμφωνία ανταλλαγής χρέους, η οποία θα οδηγούσε σε «προσωρινή χρεοκοπία».

Αυτό θα συνέβαινε ανεξάρτητα από τα μεγέθη των απωλειών που θα αναλάμβαναν οι ιδιώτες πιστωτές, με τον αναλυτή να επισημαίνει πως οι όροι της συμφωνίας αυτής θα επηρεάσουν την αξιολόγηση των νέων ομολόγων.

Οι ιδιώτες πιστωτές, που εκπροσωπούνται από το IIF,

όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επανέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σε μια νέα προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας, ώστε να αποφευχθεί μια άτακτη χρεοκοπία το Μάρτιο.

Το βασικό εμπόδιο στις συνομιλίες είναι το χαμηλό επιτόκιο, με το οποίο προσφέρονται τα νέα ομόλογα, που μπορεί να οδηγήσει σε πραγματικές απώλειες για τους επενδυτές (NPV, καθαρή τρέχουσα αξία), μεγαλύτερες του 50%, που είχε σχεδιαστεί αρχικά.

«Σίγουρα θα είναι χρεοκοπία, ανεξαρτήτως του μεγέθους των ζημιών της NPV» δηλώνει ο επικεφαλής αναλυτής της Fitch για την Ελλάδα, Paul Rawkins. «Θα αποδίδαμε αξιολόγηση χρεοκοπίας, την οποία πιθανότατα θα διατηρούσαμε για κάποια περίοδο, προτού αξιολογήσουμε τα νέα ομόλογα με rating που δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη» δήλωσε στο Reuters.

Οι ζημιές για τον ιδιωτικό κλάδο, αυτήν την στιγμή, υπολογίζονται στο 60%-70%, ανάλογα με το κουπόνι, τη διάρκεια και το discount rate.

Ερωτηθείς εάν αυτό θα επηρέαζε την αξιολόγηση στα νέα ομόλογα, δήλωσε πως «μαζί με άλλους σχετικούς παράγοντες, οι νέες, μετά την κρίση αξιολογήσεις, θα λαμβάνουν υπόψη τη διάρκεια και τη μείωση στην NPV του ελληνικού κρατικού χρέους».

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, όπως τονίζει, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως« restricted default».

Keywords
Τυχαία Θέματα