Σαμαράς: «Σήμερα υποδεχθήκαμε μια φίλη»

18:13 9/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Για ειλικρινείς συνομιλίες, κατά τις οποίες κυριάρχησαν η αμοιβαία κατανόηση, το πνεύμα αλληλεγγύης και η αισιοδόξία ότι το ελληνικό πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την κατ ιδίαν συνάντησή του με την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Σήμερα υποδεχθήκαμε μια φίλη της χώρας», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς

και χαρακτήρισε «νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας» την επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου.

“Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να ξεπεράσει την κρίση και βασική προϋπόθεση γι αυτό είναι να βγει από την ύφεση και την ανεργία που παραλύει την οικονομία της. Βασική προϋπόθεση για μας είναι η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις”, σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε:

«Τόνισα στην καγκελάριο ότι ο ελληνικός λαός ματώνει αλλά είναι αποφασισμένος να παραμείνει στο ευρώ και να κερδίσει το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας. Ο ελληνικός λαός δε ζητάει χάρες, ζητά την ευκαιρία να σταθεί στα πόδια του, να ξεπεράσει την ύφεση».

Η καγκελάριος από την πλευρά της, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, έδειξε κατανόηση και σεβασμό για τις θυσίες του ελληνικού λαού και τόνισε ότι οι θυσίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες.

Παίρνοντας τον λόγο η κα Μέρκελ επεσήμανε ότι κατανοεί ότι η περίοδος που διανύουν οι Έλληνες είναι πολύ δύσκολη και αναγνώρισε ότι έχουν επιτευχθεί πολλά, προσθέτοντας όμως ότι υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν. «Ήρθα σήμερα με τη βαθιά πεποίθηση ότι η περίοδος που διανύει η Ελλάδα είναι ιδιαίτερη δύσκολη», σημείωσε η κα Μέρκελ, τονίζοντας πως «έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο κομμάτι του δρόμου». «Έχουν γίνει πολλά βήματα προόδου και καθημερινά υπάρχει πρόοδος», τόνισε, μεταξύ άλλων, η Γερμανίδα καγκελάριος και εξέφρασε την ευχή της για παραμονή της χώρας μας στο ευρώ.

Εμείς όλοι στην Ευρώπη προσπαθούμε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας, πρόσθεσε η κα Μέρκελ και ανέφερε ότι συζήτησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν. «Αυτός ο δρόμος που ακολουθεί η Ελλάδα θα οδηγήσει στην επιτυχία. Σημαντικά βήματα έχουν γίνει», επανέλαβε η Γερμανίδα καγκελάριος, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν σε μία νύχτα ή με ένα μέτρο. «Επιτέλους διακρίνουμε φως στο τούνελ», πρόσθεσε.

Ακόμη η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στην Task Force και στο έργο της, καθώς και στα προγράμματα που προωθούνται από την ΕΕ. Επισήμανε δε την ανάγκη να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και να ενισχυθούν οι θέσεις εργασίας, αναγνωρίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει έμφαση και στην ανάπτυξη και όχι μόνο σε μέτρα λιτότητας.

Σε σχέση με την επόμενη δόση, τόνισε ότι είναι αναγκαία για την ομαλή λειτουργία της χώρας και έκανε και πάλι αναφορά στην έκθεση της τρόικας, σημειώνοντας ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος ώστε να παρθεί η σχετική απόφαση για την εκταμίευσή της.

Keywords
Τυχαία Θέματα