Σχόλια για την πρόταση του ΔΝΤ για κούρεμα στεγαστικών δανείων

19:51 12/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ποικίλα σχόλια προκάλεσε η πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για αναδιάρθρωση των στεγαστικών δανείων νοικοκυριών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του ΔΝΤ, ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλής επιφυλάχθηκε να προβεί σε δηλώσεις, ενδεχομένως, αφού μελετήσει την πρόταση.

Ο ΔΗΣΥ, διά του εκ των Αντιπροέδρων του Λευτέρη Χριστοφόρου, χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση,

ενώ το ΑΚΕΛ διά του Αναπληρωτή Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του, Σταύρου Ευαγόρου, δήλωσε ότι θα μπορούσε να συζητήσει μια τέτοια πρόταση εάν αυτή αφορούσε φτωχά νοικοκυριά.

”Δεν το έχω διαβάσει. Οταν το διαβάσω πιθανώς να μπορέσω να το σχολιάσω”, ανέφερε ο κ. Σιαρλής κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Διοικητή της ΚΤ Αθανάσιος Ορφανίδης τάχθηκε κατά ενός τέτοιου κουρέματος, διότι θα δημιουργούσε γενικότερα προβλήματα στην οικονομία.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την πρόταση του ΔΝΤ, όπως δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Αλήθεια», ο κ. Χριστοφόρου την χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα, ιδιαίτερα το κομμάτι της πρότασης που αφορά στην ενίσχυση των νοικοκυριών από το κράτος για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στη χρηματοπιστωτική κρίση. «Ακόμα πολύ περισσότερο εάν μπορεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου να ελαφρύνει εκείνα τα νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το βάρος και τη μέγγενη μεγάλων δανεισμών, ιδιαίτερα στεγαστικών δανείων, να εξευρεθούν τρόποι ομαλότερης και πιο άνετης εξόφλησης και με λιγότερες επιβαρύνσεις» δήλωσε ο κ. Χριστοφόρου.

Σε καμία περίπτωση, πρόσθεσε, «η προσπάθεια ενίσχυσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποδυναμωθεί, αλλά ταυτόχρονα μπορούν να γίνουν και τα δύο με κρατική παρέμβαση πιθανώς και μέσω συνεργασίας με την ΕΕ, αφού και η ίδια η ΕΕ μιλά για στήριξη των κυπριακών νοικοκυριών».

Ανέφερε ότι «το να οδηγηθούν να κυπριακά νοικοκυριά σε τραγικά οικονομικά αδιέξοδα δεν συμφέρει ούτε τις τράπεζες, ούτε την κυπριακή οικονομία, ούτε το κράτος» και άρα είπε «πρέπει να εξευρεθεί μια χρυσή τομή μεταξύ κράτους, τραπεζών και κυπριακών νοικοκυριών για να υπάρξει ομαλότερη διαχείριση των δανείων των νοικοκυριών».

«Αλλωστε πρέπει να τονίσω στον υπερθετικό βαθμό ότι τα νοικοκυριά δεν ευθύνονται καθόλου για την κυβερνητική οικονομική πολιτική που έφερε τα πράγματα ως εδώ ή για οποιεσδήποτε άλλες αποφάσεις του χρηματοπιστωτικού συστήματος» ανέφερε ο κ. Χριστοφόρου, προσθέτοντας ότι θα θέσει θέμα στην Επιτροπή Εμπορίου για εξεύρεση τρόπων στήριξης των κυπριακών νοικοκυριών, στις πρώτες συνεδριάσεις της Επιτροπής μετά το Πάσχα.

Ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ και μέλος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Σταύρος Ευαγόρου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «εάν το κούρεμα θα αφορά φτωχά νοικοκυριά τα οποία θα ανασάνουν, γιατί έχουν δάνεια για να σπουδάσουν τα παιδιά τους ή δεν μπορούν να πληρώσουν την κατοικία τους γιατί είναι άνεργοι, τότε το συζητούμε».

«Εάν εφαρμοστεί στοχευμένα, με στόχο να ανασάνουν οι μικρομ

Keywords
Τυχαία Θέματα