Το ΕΔΑΔ δικαίωσε 4 Γάλλους δημοσιογράφους

18:32 12/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι έρευνες των Αρχών για την αποκάλυψη των δημοσιογραφικών “πηγών” παραβιάζουν την ελευθερία της έκφρασης, αποφάνθηκε, με σημερινή του απόφαση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δικαιώνοντας τέσσερις Γάλλους δημοσιογράφους που υπέστησαν κατ’ οίκον έρευνες και κατασχέσεις, εξαιτίας των αποκαλύψεων τους στην εφημερίδα “Midi Libre”, για συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων σε σκάνδαλο κακοδιαχείρισης.

Με την ίδια απόφαση καταδίκασε τη Γαλλία

για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και την υποχρέωσε να καταβάλει από 5.000 ευρώ στον καθένα από τους δημοσιογράφους, για ηθική και υλική βλάβη.

Οι δημοσιογράφοι Φρανσουά Μαρτίν, Ζάκυ Βιλασέκ, Αντονυ Τζόουνς και Πιερ Μπρουνόθ δημοσίευσαν, το 2005, σε συνέχειες στην εφημερίδα τους αποσπάσματα από μία εμπιστευτική έκθεση του Περιφερειακού Γραφείου Ελέγχου, με βάση τα οποία αποδεικνύοταν η εμπλοκή ενός πρώην μέλους της Γαλλικής Γερουσίας, σε σκάνδαλο κακοδιαχείρισης.

Υστερα από καταγγελία που υπέβαλε ο θιγόμενος πολιτικός, διεξήχθη έρευνα στα σπίτια και τα γραφεία των δημοσιογράφων και κατασχέθηκαν, οι ηλεκτρονικοί τους υπολογιστές, διάφορα έγγραφα και εξετάσθηκαν και οι “σκληροί δίσκοι” των υπολογιστών τους.

Από την έρευνα δεν στάθηκε δυνατό να αποκαλυφθεί το ποιός έδωσε
στους δημοσιογράφους το εν λόγω εμπιστευτικό έγγραφο και οι δημοσιογράφοι προσέφυγαν στα γαλλικά δικαστήρια, διαμαρτυρόμενοι ότι, εξαιτίας αυτών των ερευνών και του διασυρμού τους, είχε παραβιασθεί το δικαίωμα τους στην ελευθερία της έκφρασης και το επαγγελματικό τους απόρρητο.

Τα γαλλικά δικαστήρια απέρριψαν όλες τους τις προσφυγές και οι τέσσερις Γάλλοι δημοσιογράφοι κατέφυγαν στο ΕΔΑΔ που, εκδικάζοντας σήμερα την προσφυγή τους, τους δικαίωσε, καταδικάζοντας τη Γαλλία για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης.

Στο σκεπτικό της απόφασης, το Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι οι έρευνες που διατάσσονται να γίνουν, σε σπίτια και χώρους εργασίας των δημοσιογράφων, με στόχο την αποκάλυψη των “πηγών” τους, παραβιάζουν το επαγγελματικό απόρρητο και το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι δημοσιογράφοι είχαν δικαίωμα να ενημερώσουν την κοινή γνώμη για ένα θέμα ευρύτερου ενδιαφέροντος, καταλήγει η απόφαση του Δικαστηρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα