Σε αυστηρότερους ελέγχους στοχεύει η ΕΕ μετά το σκάνδαλο με τα εμφυτεύματα στήθους

17:27 26/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε αυστηρότερους ελέγχους, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ότι μόνον ασφαλή ιατρο-τεχνολογικά προϊόντα κυκλοφορούν στην αγορά της ΕΕ, στοχεύει η Κομισιόν, η οποία την Τετάρτη υπέβαλε δύο προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Κομισιόν κινητοποιήθηκε ύστερα από το σκάνδαλο που ξέσπασε πριν από μήνες με τα ελαττωματικά εμφυτεύματα στήθους στην Ευρώπη.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις της Κομισιόν, ο Επίτροπος Υγείας και Καταναλωτών Τζον Νταλί(φώτο)  είπε ότι «πριν από λίγους μόνον μήνες σοκαριστήκαμε όλοι από το σκάνδαλο με τα ελαττωματικά εμφυτεύματα στήθους που έβλαψαν χιλιάδες γυναίκες στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ως αρμόδιοι χάραξης πολιτικής πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην επιτρέψουμε να ξανασυμβεί αυτό».

Όπως είπε, αυτό το γεγονός έπληξε την εμπιστοσύνη ασθενών, καταναλωτών και επαγγελματιών του τομέα της ιατρικής περίθαλψης στην ασφάλεια των προϊόντων στα οποία βασίζονται κάθε μέρα.

Ο Επίτροπος ανέφερε ότι οι προτάσεις που εγκρίθηκαν καθιστούν σημαντικά αυστηρότερους τους ελέγχους, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ότι μόνον ασφαλή προϊόντα κυκλοφορούν στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν την καινοτομία και συμβάλλουν στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του τομέα των ιατρο-τεχνολογικών προϊόντων.

Οι νέοι κανόνες στοχεύουν να εξασφαλίσουν ότι ασθενείς, καταναλωτές και επαγγελματίες του τομέα της υγείας μπορούν να επωφεληθούν από τα ασφαλή, αποτελεσματικά και καινοτόμα ιατρο-τεχνολογικά προϊόντα. Ο εν λόγω τομέας είναι ιδιαίτερα καινοτόμος, ιδίως στην Ευρώπη, και εκτιμάται ότι η αγοραία αξία του ανέρχεται σε περίπου 95 δισ. ευρώ.

Από τις νέες προτάσεις της Κομισιόν θα επωφεληθούν ασθενείς και καταναλωτές, καθώς όλα τα προϊόντα θα πρέπει να υποστούν ενδελεχή αξιολόγηση όσον αφορά την ασφάλεια και τις επιδόσεις πριν να σταθεί δυνατόν να πωληθούν στην ευρωπαϊκή αγορά.

Επίσης, θα επωφεληθούν οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας στους οποίους θα παρέχονται καλύτερες πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη για τους ασθενείς, για τους εναπομένοντες κινδύνους και για τη συνολική σχέση κινδύνου/οφέλους, βοηθώντας τους να κάνουν βέλτιστη χρήση του ιατρικού εξοπλισμού στο πλαίσιο της θεραπείας και της φροντίδας των ασθενών τους.

Τέλος, θα επωφεληθούν οι κατασκευαστές, με σαφέστερους κανόνες, πιο εύκολες εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των χωρών της ΕΕ και ίσους όρους συναλλαγών που αποκλείουν αυτούς που δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα