Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψε στα κατεχόμενα το Εμπορικό Επιμελητήριο του Κιρκούκ

16:27 26/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι εμπορικές σχέσεις που θα αρχίσουν με το Κιρκούκ θ’ αυξηθούν με το χρόνο, εκτίμησε ο «πρωθυπουργός» Ιρσέν Κιουτσιούκ κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου του Κιρκούκ του βορείου Ιράκ, που βρίσκεται στα κατεχόμενα, κατόπιν πρόσκλησης του τ/κ βιομηχανικού επιμελητηρίου.

Πρόκειται για μια 19μελης αντιπροσωπεία υπό τον Πρόεδρο, Sabahaldain Al-Salihi. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, κατά τη συνάντηση ο κ. Κιουτσιούκ ανέφερε ότι το Κιρκούκ είναι μια περιοχή του Ιράκ που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, χαρακτηρίζοντας

σημαντικό ότι η επίσκεψη του Επιμελητηρίου του Κιρκούκ γίνεται λίγο καιρό μετά από την ιστορική – όπως είπε – επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στην πόλη του βορείου Ιράκ.

Μιλώντας για τη μεταφορά νερού από την Τουρκία, ο ψευδοπρωθυπουργός ανέφερε ότι εκτιμάται πως ίσως ολοκληρωθεί νωρίτερα από το Μάρτιο του 2014 και θα βοηθήσει πάρα πολύ στην παραγωγή γεωργικών προϊόντων.

Ο κ. Al-Salihi, μιλώντας στα τούρκικα, ανέφερε ότι στόχος τους είναι να βοηθήσουν ώστε τα προϊόντα από τα κατεχόμενα να φτάσουν στο Ιράκ, «ν’ ανοίξουμε μια πόρτα».

Οι έμποροι στο Ιράκ δεν ξέρουν για τη «βόρεια Κύπρο», συμπλήρωσε. Δεν γνωρίζουν, πρόσθεσε, για τον αριθμό των τουριστών που επισκέπτονται από το Ιράκ το ψευδοκράτος. λέγοντας πως από διάφορες πόλεις στη χώρα υπάρχει τουριστικό ενδιαφέρον για τα κατεχόμενα.

Ο «πρόεδρος» του τ/κ βιομηχανικού επιμελητηρίου, Αλί Τσιραλί ανέφερε από την πλευρά του ότι το εμπόριο μεταξύ κατεχομένων και Ιράκ έχει γνωρίσει μεγάλη αύξηση, λέγοντας ότι αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό η εξαγωγή κοτόπουλων καθώς και ξηρών καρπών και νεραντζιών.

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία είχε συνάντηση και με τον «πρόεδρο» της «βουλής», Χασάν Μποζέρ, ο οποίος έδωσε σημασία στη βελτίωση των κοινωνικών, πολιτιστικών και εμπορικών σχέσεων με τον λαό του Κιρκούκ. Επικρίνοντας την ΕΕ για τα «εμπάργκο» αγοράς προϊόντων από τα κατεχόμενα ο κ. Μποζέρ θεωρεί πως τα «αδελφά έθνη» πρέπει να ενώσουν δυνάμεις και εξέφρασε την ευχή όπως σύντομα να ξεπεραστούν τα προβλήματα στη μεταφορά μεταξύ Κιρκούκ και ψευδοκράτους.

Το Επιμελητήριο του Κιρκούκ και το «τ/κ βιομηχανικό επιμελητήριο» υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας για την ανάπτυξη των εμπορικών συνδιαλλαγών. Κατά την επίσκεψή της η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε εργοστάσια στα κατεχόμενα και αξιολόγησαν τις ευκαιρίες και δυνατότητες για εμπορικές συνεργασίας, ανάφερε ο κ. Al-Salihi. Επισκέφθηκαν επίσης «πανεπιστήμια», αλλά και παράνομα ξενοδοχεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα