Προσπάθειες για μελλοντική συμφωνία στην ΚΑΠ καταβάλλει η Κυπριακή Προεδρία

16:18 26/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυπριακή Προεδρία θα προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), διασφαλίζοντας ότι θα φτάσουν σε προχωρημένο στάδιο, με σκοπό την ταχεία ολοκλήρωση των εργασιών κατά την περίοδο που θα επιτευχθεί συμφωνία στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας Σοφοκλής Αλετράρης.

Η αναφορά έγινε κατά τη διάρκεια συνεδρίου στη Λάρνακα για την Αγροτική Ανάπτυξη και τις βιώσιμες προσεγγίσεις για τη γεωργία στις περιοχές της Μεσογείου, της ομάδας ΕΕ της Διεθνούς Ομοσπονδία των Κινημάτων Βιολογικής Γεωργίας

(IFOAM EU Group).

Το χαιρετισμό εκ μέρους του Υπουργού απηύθυνε ο  Λούης Τσαγγαρίδης, Πρώτος Λειτουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

Ο κ. Αλετράρης είπε ότι η Κυπριακή Προεδρία θα κάνει το καλύτερο δυνατό κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών για να διασφαλίσει τη διεξαγωγή του διαλόγου μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, που θα αποτελέσει τη βάση για μια φιλόδοξη και ισορροπημένη συμφωνία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 και μετέπειτα.

Ο μακροχρόνιος στόχος, συμπλήρωσε, είναι μια καλύτερα στοχευμένη και πιο αποτελεσματική ΚΑΠ.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, οι διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο. «Αντιμετωπίζουμε την πρόκληση της επαναδιαμόρφωσης της ΚΑΠ σε σχέση με τις μεταβαλλόμενες ανάγκες, προτεραιότητες και προσδοκίες των Ευρωπαίων αγροτών, πολιτών και φορολογουμένων», πρόσθεσε.

Επιπρόσθετα, είπε ότι η Κύπρος υποστηρίζει τις βασικές αρχές που διέπουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στη συνεισφορά του αγροτικού τομέα στην στρατηγική «Ευρώπη 2020» και στην προώθηση της καινοτομίας και της πράσινης ανάπτυξης.

Η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ δεν μπορεί να γίνει από μόνη της, συμπλήρωσε ο Υπουργός Γεωργίας, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαία η ύπαρξη μια βιώσιμης, παραγωγικής και ανταγωνιστικής γεωργίας στην Ευρώπη, για να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες επισιτιστικές ανάγκες.

Συμπλήρωσε ότι έχει επιτευχθεί ήδη πολύ σημαντικό έργο στη συζήτηση για τους Κανονισμούς αναφορικά με τους δύο πυλώνες της ΚΑΠ, πρόσθεσε όμως ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη.

Αναφερόμενος στις βασικές επιδιώξεις της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ, ο κ. Αλετράρης είπε ότι περιλαμβάνουν την απλοποίηση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.

Επίσης, είπε ότι η νέα ΚΑΠ έχει ως υψηλή προτεραιότητά της τη στήριξη προς τις ομάδες των παραγωγών, ενισχύοντας έτσι το εισόδημα και τη διαπραγματευτική δύναμη των αγροτών.

Είπε, τέλος, ότι οι αρχές στις οποίες στηρίζονται οι προτάσεις της Κομισιόν, στοχεύουν στη στήριξη όλων των Ευρωπαίων αγροτών, προσφέροντας κίνητρα για τη διατήρηση και ενίσχυση του αγροτικού τομέα και της αγροτικής οικονομίας γενικότερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα