Σερβία: Πρόοδος στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, όχι όμως και της γραφειοκρατίας

17:13 14/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το επιχειρηματικό περιβάλλον στη Σερβία παρουσίασε ενδείξεις βελτίωσης το 2013, ωστόσο η γραφειοκρατία και τα επιτόκια εξακολουθούν να δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από την οικονομία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τρίτης ετήσιας έρευνας της αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID), σε δείγμα 1.000 σερβικών επιχειρήσεων.

Η έρευνα, που παρουσιάστηκε χθες στο σερβικό Εμπορικό Επιμελητήριο, δείχνει ότι η διαφθορά μειώθηκε, ενώ οι έλεγχοι ποιότητας βελτιώθηκαν. Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Πρέσβης των ΗΠΑ

στο Βελιγράδι Μάικλ Κίρμπι, επεσήμανε τις θετικές εξελίξεις, ανάμεσα στις οποίες, ότι το 46% των ερωτηθέντων (έναντι 26% στην περυσινή έρευνα) δήλωσαν ότι η διαφθορά δεν επηρέασε την επιχειρηματική τους δραστηριότητα κατά το τρέχον έτος.

Παρόλα αυτά, πρόσθεσε ο κ. Κίρμπι, το 54% των επιχειρηματιών εξακολουθεί να κατατάσσει τη διαφθορά ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της οικονομίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ακόμη, ότι παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, η οικονομία της Σερβίας εξακολουθεί θα αντιμετωπίζει προβλήματα σε διάφορους τομείς, όπως η γραφειοκρατία, η υψηλή φορολόγηση εισοδήματος, ο πληθωρισμός, η συναλλαγματική αστάθεια, η αναποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης και προβλήματα σε σχέση με τις άδειες κατασκευών. Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση παρουσίασης της έκθεσης, ο Υπουργός Οικονομίας της Σερβίας, Σάσα Ραντούλοβιτς αναφέρθηκε στις προσδοκίες βελτίωσης της κατάστασης της οικονομίας μέσω της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, αλλά και στην ανάγκη τόνωσης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

“Οι διεθνείς επενδύσεις στη Σερβία δεν είναι μία αυταπάτη, όμως είναι λάθος να περιμένουμε ότι θα επιλύσουν όλα τα προβλήματα στη χώρα” τόνισε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη “να επικεντρωθούμε σε δομικές λύσεις των συσσωρευμένων προβλημάτων και όχι στο ξεπερασμένο οικονομικό μοντέλο, όπου τα πάντα είναι επιδοτούμενα”.

“Η χώρα πρέπει να εστιάσει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, ανεξαρτήτως αν οι επιχειρήσεις ανήκουν σε ξένους ή σε ντόπιους επιχειρηματίες και ιδιώτες” είπε, προσθέτοντας ότι “οι διεθνείς επενδυτές είναι μείζονος σημασίας για τη Σερβία, όμως ο καλύτερος τρόπος να προσελκυστούν είναι η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για τις τοπικές επιχειρήσεις”.

“Είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να απασχολούν ανθρώπους, να πληρώνουν φόρους στη Σερβία, γιατί αυτό ακριβώς τις καθιστά τοπικές επιχειρήσεις” σημείωσε. Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι η αρμοδιότητα της κυβέρνησης δεν είναι να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και να επενδύει, αλλά να οικοδομήσει τις συνθήκες, το πλαίσιο μέσα στο οποίο ο στόχος αυτός θα μπορεί να επιτευχθεί.

Η Κυβέρνηση, σημείωσε ο κ.Ραντούλοβιτς, βρέθηκε αντιμέτωπη με προβλήματα, τα οποία ήταν η συνέπεια μίας καταστροφικής οικονομικής πολιτικής, που ασκήθηκε την προηγούμενη δεκαετία. Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση ότι η θέσπιση νέων νόμων, όπως αυτών για την απασχόληση και τις κατασκευές, είναι καίριας σημασίας για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα