Σημαντικές οι προοπτικές από πιθανό εντοπισμό υδρογονανθράκων

11:11 12/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Εκδήλωση με θέμα «Ενεργειακοί πόροι της Μεσογείου – Κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κύπρου και Ελλάδας – Διαφύλαξη της Ειρήνης – Επιπτώσεις και Προοπτικές στο Κυπριακό» πραγματοποίησαν χθες το βράδυ στην Κυπριακή Εστία, στην Αθήνα, η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας και η Ένωση Κυπρίων Ελλάδας,

με τη συνεργασία της κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Υπουργός Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Ηλιάδης, ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νεοκλής Συλικιώτης, ο βουλευτής και τέως Υπουργός Αμυνας της Ελλάδας, Πάνος Μπεγλίτης και ο βουλευτής και τέως Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας, Κωστής Χατζηδάκης.

Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΕΚΕ και Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΟΚΟΕ, Λοϊζος Λοϊζος εξέφρασε την άποψη ότι σήμερα, αξιοποιώντας το πολιτικό και ενεργειακό πλεονέκτημα που της παρέχεται, η Κύπρος μπορεί να επιτύχει «μία δίκαιη λύση που θα επανενώνει την πατρίδα μας στο έδαφος, στην οικονομία, στο κράτος και θα διασφαλίζει την παραγωγική και ειρηνική συμβίωση ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων», σημειώνοντας τη σημασία του δημοσίου διαλόγου στα συγκεκριμένα ζητήματα.

Την άποψη ότι ενδέχεται τα ενεργειακά κοιτάσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποδειχθούν σε έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που θα διαμορφώσουν τη γεωπολιτική πραγματικότητα των επόμενων δεκαετιών σε όλο το διεθνές σύστημα, εξέφρασε ο κ. Μπεγλίτης, ξεκινώντας στην ομιλία του και προχωρώντας σε μία ανάλυση της κατάστασης που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με δεδομένες τις εξελίξεις που επέφερε η Αραβική Άνοιξη.

Περιγράφοντας το τοπίο που διαμορφώνεται στην περιοχή, ο κ. Μπεγλίτης σημείωσε ότι τα μόνα σημεία που έχουν παραμείνει σταθερά και που κατά συνέπεια αποτελούν πλέον τους πυλώνες δράσης της Δυτικής γεωστρατηγικής στην περιοχή είναι η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία, τονίζοντας ότι ο εν δυνάμει γεωπολιτικός ρόλος των δύο χωρών αναβαθμίζεται σε σημαντικό βαθμό.

Όπως σημείωσε ο κ. Μπεγλίτης, τα ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου αναβαθμίζουν ακόμα περισσότερο και με «δραματικό τρόπο» τη λειτουργία του νησιού στο πλαίσιο του διαμορφούμενου πολιτικού συστήματος, προσθέτοντας ότι στη γεωπολιτική τους λειτουργία πρέπει να προστεθεί και το ότι ενισχύουν την ενεργειακή οικονομία της Δύσης, τη στιγμή που εξελίξεις στα αραβικά κράτη καθιστούν όλο και πιο ασαφή τη γεωγραφία της ενέργειας.

Ο κ. Μπεγλίτης αναφέρθηκε σε μία διαφαινόμενη δημιουργία ενιαίου ενεργειακού χώρου μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, σημειώνοντας ότι με δεδομένο ότι εγκαταστάσεις ενεργειακών υποδομών κοντά στις ισραηλινές ακτές δεν είναι εξασφαλισμένες λόγω δράσης της Χεζμπολάχ και της Χαμάς, η Κύπρος «αποτελεί οργανικό κομμάτι μίας ευρύτερης ενεργειακής οντότητας που ξεπερνά το άθροισμα των δικών της κοιτασμάτων με αυτά του Ισραήλ». Σε αυτό το πλαίσιο ο πρώην ΥΠΑΜ τόνισε ότι ενισχύεται και η σημασία της ελληνικής ΑΟΖ στο Καστελόριζο και ευρύτερα στο θαλάσ

Keywords
Τυχαία Θέματα