Σημαντικό βήμα για εφοδιασμό της Ευρώπης με ΦΑ από την Κασπία

14:38 28/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

 σημαντικό βήμα για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο απευθείας από την Κασπία Θάλασσα έγινε την Πέμπτη με την πολιτική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας. Το φυσικό αέριο θα μπορεί να εξυπηρετεί από επτά μέχρι 14 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Πρόκειται για τον Aδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (Trans Adriatic Pipeline – TAP) που θα ξεκινάει από την Ελλάδα, θα διασχίζει την Αλβανία

και την Αδριατική Θάλασσα και θα καταλήγει στα παράλια της Νότιας Ιταλίας, επιτρέποντας έτσι την άμεση ροή φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας προς τις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενέργεια Γκούντερ Οτιγκερ χαιρέτισε σήμερα την υπογραφή της πολιτικής συμφωνίας, λέγοντας ότι αποτελεί άλλο ένα σημαντικό βήμα προς το στόχο για προμήθεια της Ευρώπης με φυσικό αέριο απευθείας από την Κασπία.

Το πολιτικό έγγραφο που υπεγράφη μεταξύ της Αλβανίας, της Ελλάδας και της Ιταλίας είναι μια κατ’αρχήν συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού, ανοίγοντας το δρόμο για την επίσημη διακυβερνητική συμφωνία που θα καθορίζει το νομικό πλαίσιο για τον αγωγό.

Ο Αδριατικός αγωγός φυσικού αερίου θα μεταφέρει αέριο από το τεράστιο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν στη νότια Ιταλία και Δυτική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Αδριατικής Θάλασσας.

Με αυτό τον τρόπο ο TAP θα ανοίξει τον επονομαζόμενο Νότιο Διάδρομο Αερίου ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης με τη διαφοροποίηση της παροχής αερίου για την περιοχή.

Το έργο έχει σχεδιαστεί με πρόβλεψη να αυξήσει τη μεταφορική του ικανότητα από τα 10 στα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, ανάλογα με την παραγωγή και τη ζήτηση.

Ο TAP εξετάζει επίσης την κατασκευή εγκαταστάσεων για την αποθήκευση φυσικού αερίου στην Αλβανία προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω την ασφάλεια του εφοδιασμού των ευρωπαϊκών αγορών σε περίπτωση διακοπών κατά τη λειτουργία του.

Η διαδρομή του TAP θα έχει μήκος περίπου 800 χλμ. (κατά προσέγγιση: Ελλάδα 478 χλμ., Αλβανία 204 χλμ., υποθαλάσσιο τμήμα στην Αδριατική Θάλασσα 105 χλμ., Ιταλία 5 χλμ.). Το μεγαλύτερο υψόμετρο από το οποίο θα περάσει ο TAP θα είναι τα 1.800 μέτρα στα αλβανικά όρη, ενώ το βαθύτερο σημείο που θα υποδεχτεί το υποθαλάσσιο τμήμα θα είναι τα 810 μέτρα.

Το χερσαίο τμήμα του αγωγού θα έχει διάμετρο 48 ίντσες (1,2 μέτρα), ενώ η διάμετρος του υποθαλάσσιου τμήματος θα είναι 36 ίντσες (1,05 μέτρα).

Το ατσάλινο τοίχωμα του αγωγού θα έχει πάχος 18 χιλιοστόμετρα στο χερσαίο τμήμα, και 25-36 χιλιοστόμετρα στο υποθαλάσσιο. Το συνολικό βάρος του αγωγού θα είναι περίπου 300.000 μετρικοί τόνοι ή 600 κιλά για κάθε μέτρο του αγωγού κατά μέσο όρο.
Αρχικά, ο TAP θα έχει μεταφορική ικανότητα 10 δισ. κυβικών μέτρων (κ.μ.) ετησίως ώστε να παρέχει ενέργεια σε έως και 7 εκατομμύρια νοικοκυριά. Δύο σταθμοί συμπίεσης, ένας κοντά στην Κομοτηνή και ένας στις αλβανικές ακτές θα χρησιμοποιήσουν ώστε να διασφαλιστεί η μεταφορά του αερίου μέσω του αγωγού. Η μεταφορική ικανότητα του αγω

Keywords
Τυχαία Θέματα