Σρόιτερ:«Με την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, έχω διαβάσει όλους τους πιθανούς τρόπους θανάτου μου»

15:30 22/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Αντώνης Σρόιτερ σε συνέντευξή του αποκαλύπτει αν έχει αντιπάθειες και αν έχει δεχτεί απειλές!


Aπό το «εισπρακτικό χωριό της Ηλείας» στα εγκληματολογικά της Ασφάλειας, το ελληνικό CSI, όπου κατέγραψε τον τρόπο που συλλέγεται dna και αποτυπώματα με τις σύγχρονες μεθόδους, ο Αντώνης Σρόιτερ, στη δεύτερη χρονιά με την Αυτοψία, γυρίζει ολόκληρη

την Ελλάδα, επιστρέφοντας στο δικό του «τόπο του εγκλήματος», το καθαρόαιμο ρεπορτάζ. «Επιλέγουμε θέματα που αφορούν όσα συμβαίνουν γύρω μας, χωρίς να είμαστε κάθε βδομάδα μέσα στη μίρλα και την κρίση. Από την άλλη, ψάχνουμε τα πρόσωπα πίσω από το κάθε θέμα. Θέλουμε να δώσουμε λόγο σε όλους και το καλό είναι πως μας εμπιστεύονται, γιατί ξέρουν ότι δεν θα τους κανιβαλίσουμε, ούτε θα “κιτρινίσουμε”. Αν υπάρχει μια επιτυχία στην εκπομπή είναι πως μπορούν να μας μιλήσουν ο αρχηγός ενός κόμματος, ένας υπουργός, ο υπάλληλος του ΣΔΟΕ ή ένας undercover αστυνομικός, αλλά και ένας διαρρήκτης» λέει ο Αντώνης στο People.

Οι πιο αγαπημένες του εκπομπές της Αυτοψίας μέχρι στιγμής, οι ιστορίες των νεο-αστέγων και οι καρκινοπαθείς γιατροί στο νοσοκομείο Μεταξά. «Άστεγοι σήμερα δεν είναι μόνο οι κλασικοί φτωχοί που ήταν πάντα άστεγοι, αλλά άνθρωποι με πολύ καλό οικονομικό background. Με αυτό το ρεπορτάζ συνειδητοποιεί κάποιος πόσο εύκολο είναι να διαλυθεί ο καθένας μας από την κρίση. Το άλλο ήταν οι γιατροί στο Μεταξά, οι οποίοι θεραπεύουν καρκινοπαθείς, ενώ είναι και οι ίδιοι καρκινοπαθείς. Ανακοινώνουν στον ασθενή τα αποτελέσματα μιας βιοψίας, την ίδια στιγμή που έχουν τη δική τους αγωνία για τα δικά τους αποτελέσματα» λέει.

Τόσο στην Αυτοψία όσο και στο κεντρικό δελτίο του Alpha έχει πολλές φορές βρεθεί αντιμέτωπος με ανθρώπους καταφανώς αντιπαθείς στο ευρύ κοινό. Όμως στόχος του είναι να μην παίρνει θέση. «Το εύκολο είναι να επιτεθείς σε κάποιον, να σταθείς απέναντί του και να τον εκτελέσεις. Το δύσκολο είναι να συγκρατείσαι, να βάλεις στην άκρη τον υποκειμενισμό σου» λέει ο 39χρονος anchorman, παρουσιαστής και διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Πρώτο Θέμα. Υπάρχουν στιγμές που σκέφτεται πως τα έκανε όλα πολύ γρήγορα; «Στην πορεία αυτή, που είναι αρκετά μεγάλη, δεκαεννέα χρόνια πια, όλα έγιναν γρήγορα. Όταν μπήκα σε αυτή τη δουλειά, ήμουν πολύ νέος για να είμαι σε αυτή τη δουλειά. Όταν έγινα προϊστάμενος στο ελεύθερο ρεπορτάζ, ήμουν πολύ νέος για αυτό. Το ίδιο και όταν έγινα αρχισυντάκτης και στη συνέχεια διευθυντής εφημερίδας. Όταν βγήκα στην τηλεόραση, ήμουν πολύ νέος για σχολιαστής. Όταν είπα κεντρικό δελτίο Σαββατοκύριακο, ήμουν ο πιο νέος που είχε πει κεντρικό δελτίο. Γέρασα όντας ο πιο νέος. Αν όμως καταλήξω και ο πιο γέρος σε αυτή τη δουλειά, θα είμαι Μπεν Χουρ και δεν το θέλω. Θα σου έλεγα “μακάρι να είμαι και ο πιο νέος που θα βγει στη σύνταξη!”, αλλά, έτσι όπως έχουν τα πράγματα, δεν θα είμαι».

Στη δημοσιογραφία από τα 20

Αν και δεν έχει οικογενειακή παράδοση στη δημοσιογραφία (ο πατέρας του ασχολούνταν με το εμπόριο και η μητέρα του ήταν υπάλληλος της Ολυμπιακής), εκείνος από μικρός επέλεξε το συγκεκριμένο χώρο. «Ανήκω στη γενιά που είδε να ξεκινά δυναμικά η ιδιωτική τηλεόραση και μαγεύτηκε από το καινούριο. Το εντυπωσιακό είναι πως ενώ με ιντρίγκαρε το τηλεοπτικό στην αρχή, πέρασα τα πρώτα δεκαέξι χρόνια της επαγγελματικής μου διαδρομής σε εφημερίδες». Η πρώτη του δουλειά ήταν στην Απογευματινή, το 1993, επί Πασαλάρη. Τότε έψαχναν κάποιους δόκιμους για την εφημερίδα και τον είχαν διαλέξει από τη σχολή του ΑΝΤ1, όπου φοιτούσε μαζί με πολλούς άλλους. «Με είδε, δεν ξέρω τι είδε, αλλά είμαι από αυτούς που διάλεξε. Το πρώτο μου ρεπορτάζ ήταν για τη βράβευση των καλύτερων μαθητών σε ένα δήμο. Πολύ μεγάλη αποκλειστικότητα. Πενήντα ολόκληρες λέξεις! Απλά ήμουν τυχερός, γιατί δούλευα σε μια εφημερίδα που είχε έλλειψη κόσμου και βρέθηκα πολύ γρήγορα να ασχολούμαι με μεγάλα θέματα». Στην τηλεόραση πήγε πολύ αργότερα, εντελώς τυχαία. «Την εποχή που εδώ, στο Πρώτο Θέμα, είχαμε τα δικά μας μεταξύ Θέμου (Αναστασιάδη) και Μάκη (Τριανταφυλλόπουλου). Τότε διάφορα στελέχη της εφημερίδας βρέθηκαν μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες για τις εξελίξεις εδώ, για τα εργασιακά μας. Συμμετέχοντας σε κάποιες εκπομπές, με είδαν σε τηλεοπτικούς σταθμούς και για έναν περίεργο λόγο φαντάστηκαν πως μπορώ να ασχοληθώ με αυτό το άθλημα. Ξαφνικά βρέθηκα με τρεις προτάσεις από την τηλεόραση, συνεννοηθήκαμε και προέκυψε η υπόθεση του Alpha».

Σε θέση-κλειδί στην πρώτη σε κυκλοφορία ελληνική εφημερίδα και βασικός παρουσιαστής δελτίου, έχει νιώσει πως, εκτός από συμπάθειες, έχει και αντιπάθειες; «Είμαι από τους τυχερούς που μπορώ να κυκλοφορήσω ελεύθερα στο δρόμο χωρίς να με μουντζώνουν, χωρίς να με βρίζουν, χωρίς να μου πετούν γιαούρτια και χωρίς να χρειάζομαι και δύο μπράβους από πίσω μου για να πάω μέχρι το σούπερ μάρκετ. Το βρίσκω πάρα πολύ καταπιεστικό να έχεις προστασία και έχω αρνηθεί να το κάνω. Απορώ με τους ανθρώπους που μπορούν και προσαρμόζουν τη ζωή τους έχοντας κάποιον να τους ακολουθεί, να τους ακούει και να τους βλέπει σε κάθε βήμα. Το θεωρώ δυστυχία. Προτιμώ να ρισκάρω την πιθανότητα κινδύνου». Απειλές έχει δεχτεί; «Ναι, το έχω περάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτό. Τώρα, με την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, έχω διαβάσει όλους τους πιθανούς τρόπους θανάτου μου» λέει, διευκρινίζοντας πως οι απειλές προέρχονται από ανθρώπους που πρόσκεινται σε αυτό το κόμμα και όχι από στελέχη.

Keywords
Τυχαία Θέματα