Στάληκαν οι αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης προς την Τρόικα

07:53 23/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στάληκαν χθες το βράδυ οι αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης προς την Τρόικα, οι οποίες αποτελούν και την πρόσκληση προς τους διεθνείς δανειστές να κατέλθουν στην Κύπρο για έναρξη των διαπραγματεύσεων και τη σύναψη Μνημονίου για τη δανειοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ

ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας ότι αναμένεται πλέον από την Τρόικα να ορίσει την ημερομηνία καθόδου της στην Κύπρο για έναρξη της διαπραγμάτευσης.

Όπως είχε δηλώσει χθες το απόγευμα ο κ. Στεφάνου, μετά τη συνάντηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, μέχρι τη σύνοδο του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου υπάρχει επαρκής χρόνος για διαπραγμάτευση και συνομολόγηση του Μνημονίου δανειοδότησης.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι η Κυβέρνηση διαμόρφωσε πρόταση που δεν προβλέπει κατάργηση της ΑΤΑ, αλλά αναδιάρθρωση του θεσμού, και δεν περιλαμβάνει κατάργηση του 13ου μισθού.

Ανέφερε επίσης ότι το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει κλιμακωτή συνεισφορά των εργαζομένων και των μισθωτών και ότι η Κυβέρνηση διαφυλάσσει και προστατεύει τους κερδοφόρους ημικρατικούς οργανισμούς.

Ο κ. Στεφάνου εξέφρασε την εκτίμηση ότι από σήμερα μέχρι τη σύνοδο του Eurogroup (12 Νοεμβρίου) υπάρχει επαρκής χρόνος για διαπραγμάτευση και συνομολόγηση του Μνημονίου δανειοδότησης και τόνισε ότι η Κυβέρνηση χρειάζεται τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει τα καλύτερα για τον κυπριακό λαό μέτρα.

Ο κ. Στεφάνου ζήτησε επίσης να τερματιστεί η παραφιλολογία για σχέδιο Β΄ (εναλλακτικό σενάριο πακέτου μέτρων) τονίζοντας ότι αυτή η συζήτηση στέλνει στο εξωτερικό λανθασμένα μηνύματα.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στην παρουσία των Υπουργών Εργασίας Σωτηρούλας Χαραλάμπους και Οικονομικών Βάσου Σιαρλή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι με τη λήξη της συνάντησης του Προέδρου με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ολοκληρώθηκε ο κύκλος των συναντήσεων που είχε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και οι συνεργάτες του με τις συνδικαλιστικές, τις εργοδοτικές οργανώσεις, τα κόμματα και το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Πρόσθεσε ότι «μέσα από αυτές τις επαφές διαμορφώθηκε η πρόταση της Κυβέρνησης και σε λίγη ώρα θα μπορέσουμε να  αποστείλουμε στην Τρόικα την ολοκληρωμένη  πρόταση της Κυβέρνησης και να καλέσουμε την Τρόικα να κατέλθει στην Κύπρο για να διαπραγματευτούμε το πακέτο στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η συνάντηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, είπε, διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα και ανέφερε ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ήγειραν διάφορα ζητήματα. Κάποια από αυτά, σημείωσε, η Κυβέρνηση τα προσεγγίζει θετικά και θα γίνει προσπάθεια ώστε να βρουν τη θέση τους μέσα στο πρόγραμμα της Κυβέρνησης σε σχέση με τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα.

Είπε ακόμα ότι για τα ζητήματα που απασχολούν πάρα πολύ τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ο διάλογος θα συνεχισθεί.<

Keywords
Τυχαία Θέματα