Στεφάνου: Καθήκον όλων η υπεράσπιση του ονόματος της Κύπρου

13:30 22/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η υπεράσπιση του ονόματος της Κύπρου και των καλώς νοούμενων συμφερόντων της, είναι καθήκον όλων, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Ο κ. Στεφάνου, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο ημερίδας της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ για τις ιδιωτικοποιήσεις στη Λευκωσία, ανέφερε επίσης ότι «είναι φανερό ότι ορισμένοι εποφθαλμιούν και τις ρωσικές καταθέσεις στην Κύπρο

και πιθανόν το φυσικό αέριο», διαβεβαιώνοντας την ίδια ώρα ότι «αυτά, όμως, είναι πράγματα τα οποία θα υπερασπιστούμε».

«Ως Κυβέρνηση θα αγωνιστούμε για το θέμα της μη ιδιωτικοποίησης των ημικρατικών οργανισμών, έστω κι αν κάποιοι στην Ευρώπη θεωρούν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν μέρος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της οικονομίας», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, προσθέτοντας ότι «αυτό λένε διάφοροι, εμείς δεν δεχόμαστε αυτή την τοποθέτηση». Εξήγησε ότι «γι αυτό ακριβώς το λόγο αντισταθήκαμε και δεν δεχθήκαμε την αναφορά που είχε η Τρόικα στο δικό της το Μνημόνιο για άμεση προώθηση ιδιωτικοποιήσεων».

Ο κ. Στεφάνου συνέχισε λέγοντας ότι «το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι είναι φανερό ότι η Κύπρος δέχεται επίθεση από διάφορους κύκλους αναφορικά με το δήθεν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Κύπρο. Και λέω δήθεν γιατί έχουν γίνει αξιολογήσεις από αρμόδιες επιτροπές και αρμόδιους οργανισμούς τόσο του Συμβουλίου της Ευρώπης, όσο και διεθνώς και δεν έχει διαπιστωθεί αυτό το πράγμα».

Διερωτήθηκε «προς τι λοιπόν αυτή η επιμονή ορισμένων να κατηγορούν αυθαίρετα και αστήρικτα την Κύπρο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ή ότι η Κύπρος είναι φορολογικός δήθεν παράδεισος;»

«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Κύπρου και θεωρώ ότι είναι καθήκον όλων, μαζί, να υπερασπιστούμε τόσο το όνομα της Κύπρου, όσο και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κύπρου», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο με αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί να υπογραφεί το Μνημόνιο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «κοιτάξτε, εμείς έχουμε καταλήξει έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση σε μια καταρχήν συμφωνία του Μνημονίου». Πρόσθεσε ότι «έχει πει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την περασμένη εβδομάδα από του βήματος του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο ότι ‘εμείς είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε αυτά τα οποία έχουμε αποδεχθεί». Δεν μπορεί, συμπλήρωσε, «με διάφορα προσχήματα και διάφορους τρόπους ορισμένοι να προσπαθούν από το παράθυρο να φέρουν νέα ζητήματα».

Διευκρίνισε όμως ότι «εκκρεμεί, βέβαια, ένα πολύ καθοριστικό θέμα, που είναι το ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και είναι αυτό το ποσό που θα κρίνει κατά πόσο το δημόσιο χρέος της Κύπρου είναι βιώσιμο ή όχι». Δυστυχώς, πρόσθεσε, «κι εδώ κάποιοι αποφάσισαν πριν ακόμα έχουμε το ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ότι το δημόσιο χρέος της Κύπρου είναι μη βιώσιμο και αρχίζουν τα διάφορα περί κουρέματος, περί ιδιωτικοποιήσεων και άλλα διάφορα». Δεν μπορούμε να μπούμε σ’ αυτή τη συζήτηση, είπε, «λυπούμαι πάρα πολύ».

Την ίδια ώρα επεσήμανε ότι «και η ίδια η ΕΕ επιτέλους πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη προς ένα κράτος – μέλος της ΕΕ, που ουσιαστικά είναι θύμα ευρωπαϊκής απόφασης». Γιατί, πρόσθεσε, «για να μην ξεχνούμε ότι είναι ευρωπαϊκή απόφαση το κούρεμα του ελληνικού χρέους και γι αυτό πληρώνει σήμερα η Κύπρος».

Κληθείς να πει τους τρόπους αποφυγής των ιδιωτικοποιήσεων ο κ. Στεφάνου είπε ότι «είναι γνωστό ότι εμείς υποστηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Μηχανισμό». Ανέφερε επίσης ότι στην επιστολή που επέδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η οποία έχει δημοσιευθεί, έχει αναφέρει με πιο τρόπο μπορεί να γίνει αυτό στην περίπτωση της Κύπρου.

Παράλληλα, ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι «δεν μπορεί στην περίπτωση της Κύπρου να εφαρμόζονται ακραία σενάρια, τα οποία είναι απομακρυσμένο ότι θα συμβούν, ενώ υπάρχουν τα λογικά σενάρια, που είναι και το πιο λογικό ότι θα προκύψουν, τα οποία λένε ότι το χρέος της Κύπρου θα είναι βιώσιμο». Υπενθυμίζοντας ότι λόγω του φυσικού αερίου η Κύπρος έχει και προοπτική μπροστά της, ανέφερε ότι «όλα αυτά και πολλά άλλα πράγματα δεν μπορεί να μην λαμβάνονται υπόψη στη συζήτηση που γίνεται για παροχή δανείου στην Κύπρου, η οποία – επαναλαμβάνω – είναι θύμα ευρωπαϊκών αποφάσεων».

Κληθείς να πει κατά πόσο η Κυβέρνηση αξιοποιεί την έκθεση της Royal Bank of Scotland, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «ακριβώς, η έκθεση της Royal Bank of Scotland διατυπώνει με πολύ σαφή τρόπο την προοπτική, την απτή, την κοντινή, που έχει η Κύπρος να έχει ανάπτυξη και να μπορέσει να προχωρήσει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα». Επεσήμανε ότι «δεν μπορεί λοιπόν αυτή η προοπτική να μην λαμβάνεται υπόψη και είναι κάτι το οποίο τονίζαμε συνεχώς στη διαπραγμάτευση που είχαμε με την Τρόικα».

Εξήγησε ότι δεν γίνεται «μια οικονομία που έχει ΑΕΠ 17 – 18 δισ. ευρώ και αναμένεται ότι σε 1-2 χρόνια θα γίνουν επενδύσεις των 8 και 10 δισ. ευρώ – μιλώ για το τερματικό υγροποίησης – να μην λαμβάνεται αυτό υπόψη από τη στιγμή που είναι φανερό ότι θα δοθεί μεγάλη ώθηση στην κυπριακή οικονομία, θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και αυτό θα επηρεάσει πολύ θετικά την κυπριακή οικονομία».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι φανερό ότι ορισμένοι εποφθαλμιούν και τις ρωσικές καταθέσεις στην Κύπρο και πιθανόν το φυσικό αέριο», προσθέτοντας ότι «αυτά, όμως, είναι πράγματα τα οποία θα υπερασπιστούμε». Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο θέμα της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου είπε ότι «είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν πρόκειται να το εκχωρήσουμε σε κανένα», υπενθυμίζοντας ότι «δώσαμε μάχη με την Τρόικα για να διαγραφεί μέσα από το Μνημόνιο που μας έφεραν το θέμα της συναπόφασης και το διαγράψαμε».

Ο κ. Στεφάνου συνέχισε λέγοντας ότι σε ό,τι αφορά δε στα άλλα ζητήματα που είναι χαρακτηριστικά της κυπριακής οικονομίας, που έδωσαν ανάπτυξη και ευημερία στην κυπριακή οικονομία, όπως είναι το φορολογικό πλαίσιο, αυτό ανήκει στην εθνική αρμοδιότητα. Υπενθύμισε ότι τον εταιρικό φόρο η Κύπρος τον είχε πριν την ένταξή της στην ΕΕ, τον διατήρησε μετέπειτα και θα συνεχίσει να τον διατηρεί.

«Καταθέσεις Ρώσων δεν είναι μόνο η Κύπρος που έχει, έχουν και πολλά άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ», είπε, διερωτούμενος «γιατί η Κύπρος λοιπόν στο στόχαστρο;». Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, «είναι φανερό ότι υπάρχουν σκοπιμότητες και συμφέροντα σε βάρος της Κύπρου».

Keywords
Τυχαία Θέματα