Στην Κύπρο πάσχουν από ψωρίαση 16.000 άνθρωποι

11:53 29/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια μη μεταδοτική, μη θανατηφόρος με υφέσεις και εξάρσεις που προσβάλει το 2% του πληθυσμού παγκοσμίως. Στην Κύπρο με βάση τα πιο πάνω ποσοστά 16,000 άτομα πάσχουν από ψωρίαση, ενώ παγκόσμια υπολογίζονται σε 125 εκατομμύρια περίπου.

Στόχος μας σήμερα είναι να ενημερώσουμε όσο πιο απλά μπορούμε τους ασθενείς και το κοινό ώστε να δοθεί η απαραίτητη προσοχή, κατανόηση και επίγνωση της Νόσου.

Η Ψωρίαση προκαλείται από δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού

συστήματος και εκδηλώνεται με αυξημένο πολλαπλασιασμό των κυττάρων της επιδερμίδας (κερατινοκύτταρα), με αποτέλεσμα τα κύτταρα αυτά να πληθαίνουν και να συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματος χωρίς να έχουν ωριμάσει. Οι αλλοιώσεις αυτές στην επιφάνεια του δέρματος παρουσιάζονται ως ερυθηματώδεις πλάκες, κνησμώδεις και καλυπτόμενες από αργυρόχροα λέπια. Συνήθως παρουσιάζονται στους αγκώνες, στα γόνατα, στο τριχωτό της κεφαλής, κορμό, γεννητικά όργανα, ενώ σπανιότερα στο πρόσωπο και συνοδεύονται από έντονη φαγούρα.

Αιτιολογία της νόσου θεωρείται ο γενετικός παράγοντας, γι’ αυτό άτομα με οικογενειακό ιστορικό έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας. Επιπλέον σημαντικοί είναι οι ενδογενείς και εξωγενείς εκλυτικοί παράγοντες όπως το άγχος, οι λοιμώξεις (κυρίως ανωτέρου αναπνευστικού), ορισμένα φάρμακα και καταναλωτικές ουσίες (αλκοόλ, κάπνισμα).

Οι παράγοντες αυτοί πυροδοτούν όπως έχει μελετηθεί, την εκδήλωση της νόσου στα άτομα με γενετική προδιάθεση.

Η συχνότητα της Ψωρίασης διαφέρει ανάλογα με την φυλή, γεωγραφικό πλάτος και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Έτσι η νόσος, είναι πιο συχνή στους λευκούς, λιγότερο συχνή σε άτομα της κίτρινης και μαύρης φυλής, ενώ εξαιρετικά σπάνια σε ιθ.Ινδιάνους της Αμερικής και Ιάπωνες.

Η συνήθης ηλικία που εκδηλώνεται η ασθένεια, είναι μεταξύ 20 – 40 ετών και προσβάλλονται με την ίδια συχνότητα άνδρες και γυναίκες.

Η Ψωρίαση επηρεάζει και επιβαρύνει την ποιότητα ζωής των ασθενών. Τα σημαντικότερα προβλήματα που συχνά αντιμετωπίζουν είναι κοινωνικής και ψυχολογικής φύσεως. Αυτά συναντώνται σε ασθενείς κυρίως με εκδήλωση των συμπτωμάτων τους σε εμφανή μέρη του σώματος. Συχνότερα αντιμετωπίζουν προβλήματα στο χώρο της εργασίας τους ή όταν έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο.

Οι παλαιότερες τοπικές και συστηματικές θεραπείες σε συνδυασμό με τις νεώτερες, προσφέρουν θεαματικά αποτελέσματα.

Σήμερα  με την εξέλιξη της επιστήμης υπάρχουν θεραπείες οι οποίες μπορούν να ανακουφίσουν σημαντικά τους ασθενείς. Οι βιολογικοί τροποποιητές (φάρμακα) παρέχουν μια νέα αντιμετώπιση της Ψωρίασης, έχουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα με βελτίωση και πολλές φορές υποχώρηση των συμπτωμάτων της ασθένειας.

Η 29η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης» το 2004, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψωρίασης και στόχος είναι η πλήρης ενημέρωση και διαφώτιση του κοινού για την ασθένεια, ώστε να μην υπάρχει προκατάληψη, αλλά κατανόηση, συμπαράσταση και στήριξη των ασθενών

Keywords
Τυχαία Θέματα