Στον Πρόεδρο υπέβαλε η ΣΕΚ την πρότασή της για κατοχύρωση των Ταμείων Προνοίας

14:44 5/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την πρότασή της που στοχεύει στην κατοχύρωση των καταθέσεων των Ταμείων Προνοίας και των συντάξεων των εργαζομένων, υπέβαλε σήμερα γραπτώς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η ΣΕΚ.

Αντιπροσωπεία της Συντεχνίας με επικεφαλής το Γενικό της Γραμματέα Νίκο Μωϋσέως είχε σήμερα συνάντηση στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και ενημερώθηκε για τη συμφωνία με την Τρόικα και τις αλλαγές

που έγιναν στο Μνημόνιο, σε θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το θέμα των Ταμείων Προνοίας, με τον Πρόεδρο να επαναβεβαιώνει, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο ΓΓ της ΣΕΚ, τη θέση του ότι θα πρέπει να στηριχθούν τα Ταμεία Προνοίας. Ο ΓΓ της ΣΕΚ ανέφερε ακόμα ότι «υπάρχουν περιθώρια να αντέξουν τα Ταμεία Προνοίας, να ενισχυθούν και να μην θυματοποιηθεί κανένας».
Ο κ. Μωϋσέως είπε ότι η πρόταση της ΣΕΚ έχει δύο άξονες. Πρώτον, οι ζημιές στις καταθέσεις των Ταμείων Προνοίας που βρίσκονται στην Τράπεζα Κύπρου να καλυφθούν με εγγυημένες μετοχές της Τράπεζας Κύπρου από το κράτος για μια δεκαετία.

Όπως εξήγησε, εάν οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου υποτιμηθούν σε σχέση με την τιμή έκδοσης εντός της δεκαετίας, η διαφορά θα πρέπει, με βάση την πρόταση της Συντεχνίας, να καλυφθεί από το κράτος. Επίσης, η ΣΕΚ προτείνει σε περίπτωση που εντός της δεκαετίας ένα Ταμείο Προνοίας αντιμετωπίζει θέμα ρευστότητας τότε να μπορεί να εξαργυρώσει τις μετοχές του στην τιμή κτήσης, με το κράτος να καλύπτει τη διαφορά.
Δεύτερον, σε ό,τι αφορά το θέμα των καταθέσεων των Ταμείων Προνοίας στη Λαϊκή, όπου δεν μπορούν να δοθούν μετοχές, η ΣΕΚ προτείνει να τους δοθεί κρατικό ομόλογο, δεκαετούς διάρκειας, με συγκεκριμένο επιτόκιο, που θα εγγυάται ότι αν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας ένα Ταμείο Προνοίας αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας, θα μπορεί να εξαργυρώνει το ομόλογο για να καλύπτει τις ανάγκες του.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ είπε ότι οι λύσεις που προτείνει η Συντεχνία θα καλύψουν και τις καταθέσεις των σχεδίων συντάξεως των ημικρατικών οργανισμών.
Ερωτηθείς πώς αντίκρισε ο Πρόεδρος την πρόταση της ΣΕΚ, ο Νίκος Μωϋσέως είπε ότι ήταν φυσιολογικό ο Πρόεδρος να επιφυλαχτεί να πάρει θέση και θα συζητήσει την πρόταση με τον αρμόδιο Υπουργό.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι «βεβαίως μπορούν να σωθούν τα ταμεία προνοίας. Μπορεί να είναι μεγάλο το ποσό αλλά οι ανάγκες θα καλύπτονται σταδιακά με πολύ χαμηλό κόστος για το κράτος. Ούτε σημαίνει ότι ένα ταμείο προνοίας που σήμερα έχει αποθεματικό και θα έχει αυξημένες απολύσεις θα χρειαστεί ενίσχυση. Υπάρχουν περιθώρια να αντέξουν τα Ταμεία Προνοίας, να ενισχυθούν και να μην θυματοποιηθεί κανένας».
Ο κ. Μωϋσέως έφερε ως παράδειγμα το Ταμείο Προνοίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων το οποίο, όπως είπε, έχει αποθεματικό ύψους 250 εκ. και έχει καταθέσεις σε Λαϊκή και Τράπεζα Κύπρου ύψους 40 εκ.

Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζητήθηκαν και τα προβλήματα των Κυπριακών Αερογραμμών. Ο ΓΓ της ΣΕΚ είπε πως «ο Πρόεδρος πιστεύει στη χρησιμότητα των Κυπριακών Αερογραμμών και στη συμβολή τους στην οικονομία».
Σύμφωνα με τον κ. Μωϋσέως, αναμένεται ότι αρχές της επόμενης εβδομάδας θα υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση από πλευράς της υπουργικής επιτροπής για συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, με στόχο τη διάσωση του κρατικού αερομεταφορέα.

Εξέφρασε την ελπίδα να βρεθούν λύσεις και να υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση σε λίγες μέρες η οποία θα πρέπει να συζητηθεί και με τους εργαζόμενους.
«Είναι δύσκολη υπόθεση. Θέληση μπορεί να υπάρχει αλλά αντιλαμβάνεστε τις δυσκολίες», είπε ο ΓΓ της ΣΕΚ.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι η Κυβέρνηση ερευνά εάν υπάρχει ενδιαφέρον για τις ΚΑ από στρατηγικούς επενδυτές που επέδειξαν ενδιαφέρον και παλιότερα.
Κινητοποιήσεις ΠΕΟ
——–
Κληθείς να σχολιάσει τις κινητοποιήσεις της ΠΕΟ και τη διαφορετική στάση που τηρεί η ΣΕΚ, ο Νίκος Μωϋσέως είπε πως θα ήταν άτοπο και δεν θα ήταν σωστό τη στιγμή που βρίσκεται σε διάλογο με την Κυβέρνηση να καλέσει τον κόσμο σε διαμαρτυρίες.

Είναι δικαίωμα της ΠΕΟ να πραγματοποιεί κινητοποιήσεις ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι δύο συντεχνίες έχουν άριστες σχέσεις για το κοινό καλό.

Keywords
Τυχαία Θέματα