Στυλιανίδης: Η αξιοπιστία της Κύπρου φέρνει αποτελέσματα

18:06 29/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η συμπερίληψη παραγράφου που αφορά αποκλειστικά την Κύπρο, στα Συμπεράσματα του χθεσινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ουσιαστικά αποδεικνύει ότι η συστηματική προσπάθεια, η επαρκής επιχειρηματολογία και η συνέπεια για τήρηση των συμφωνηθέντων που αφορούν τη δανειακή σύμβαση δημιουργούν συνθήκες αξιοπιστίας για την Κυπριακή Δημοκρατία και διαμορφώνουν τη δυνατότητα, ώστε οι εταίροι μας να μας αντιμετωπίζουν με

διαφορετικό ‘μάτι’ από ό,τι μας αντιμετώπιζαν την προηγούμενη πενταετία.

Αυτό τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, σε δηλώσεις του το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο, σημειώνοντας παράλληλα ότι η πρόσθετη βοήθεια που ουσιαστικά συμφωνήθηκε με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσφέρει τη δυνατότητα σε πολιτικό και σε τεχνοκρατικό επίπεδο για να γίνουν διαβουλεύσεις, έτσι ώστε η Κύπρος να αντικριστεί όπως οι υπόλοιπες άλλες χώρες της ΕΕ που τυγχάνουν χρηματοδοτικής στήριξης.

«Δεν ήταν εύκολο επίτευγμα μέσα στις συνθήκες που υπάρχουν σήμερα στο χώρο της ΕΕ, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι για πάρα πολλά χρόνια υπήρχε σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας της Κυπριακής Δημοκρατίας,» σημείωσε, προσθέτοντας ότι με αυτή την απόφαση προσφέρεται η δυνατότητα, έτσι ώστε να διεκδικηθούν κονδύλια από τα ευρωπαϊκά προγράμματα σε βαθμό που να προσφέρουν ρευστότητα την επόμενη κρίσιμη περίοδο, κάτι που τόσο πολύ χρειάζεται η οικονομία μας.

Αποδεικνύεται, είπε ο Εκπρόσωπος, σύμφωνα με ανακοίνωση, ότι «η αξιοπιστία είναι το παν για συνεργασίες εντός των ευρωπαϊκών θεσμών και για να μπορέσει η χώρα να ξεπεράσει την οικονομική τραγωδία και κρίση.»

Αυτό που έχει σημασία, είπε, είναι ότι με αυτή την απόφαση προσφέρεται η δυνατότητα, έτσι ώστε να διεκδικηθούν κονδύλια από τα ευρωπαϊκά προγράμματα σε βαθμό που να προσφέρουν ρευστότητα την επόμενη κρίσιμη περίοδο, κάτι που τόσο πολύ χρειάζεται η οικονομία μας.

Όπως έχει, ήδη, πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπάρξει και αύξηση συγχρηματοδότησης που θα βοηθήσει με άμεσο τρόπο σε θέματα ρευστότητας.

Κανείς, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, δεν ισχυρίζεται ότι λύνεται το πρόβλημα της ανάπτυξης με αυτό τον τρόπο, αλλά στην κατάσταση που βρίσκεται η κυπριακή οικονομία χρειαζόμαστε θετικές συνθήκες και θετικά βήματα. «Τα χρειαζόμαστε όχι μόνο για λόγους ψυχολογίας, αλλά και για πρακτικούς λόγους που υποβοηθούν το κλίμα στην αγορά και αυξάνουν το κύρος της χώρας διεθνώς.»

Αναφερόμενος στις συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με Ευρωπαίους ηγέτες, όπως τον κ. Ρομπάι, την κ. Μέρκελ, τον κ. Ντράγκι και άλλους, είπε ότι όντως αναγνωρίζεται η επιχειρηματολογία του Προέδρου της Δημοκρατίας για ύπαρξη πρακτικών δυσκολιών στην εφαρμογή του Μνημονίου και θα πρέπει οπωσδήποτε να τύχει λύσεων στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων.

«Ποτέ δεν ζητήσαμε επαναδιαπραγμάτευση, αυτό το τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και έγινε αποδεκτή η αναγνώριση αυτών των πρακτικών προβλημάτων και αναζητούνται λύσεις, όπως αυτή που βρέθηκε μέσα από τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,» πρόσθεσε.

Διευκρίνισε παράλληλα ότι η διαβούλευση δεν θα σταματήσει στο πλαίσιο απλώς αυτού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά θα συνεχίζεται και σε υπουργικό και σε τεχνοκρατικό επίπεδο και ελπίζουμε ότι με την πάροδο του χρόνου θα έχουμε και άλλες ανάλογες θετικές εξελίξεις.

Συνάντηση με Ντράγκι

———————

Ερωτηθείς για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Μάριο Ντράγκι την ερχόμενη Τετάρτη, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησε με τον κ. Ντράγκι θέματα που αφορούν τον τραπεζικό τομέα και για αυτό έγινε εκ μέρους του κ. Ντράγκι αποδεκτό να γίνει και μια συνάντηση, στην παρουσία και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργού Οικονομικών.

«Αντιλαμβάνεστε ότι για να γίνει αποδεκτή μια τέτοια συνάντηση, στην έδρα μάλιστα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη Φραγκφούρτη, σημαίνει ότι γίνεται αποδεκτή η επιχειρηματολογία και αναγνωρίζεται αυτό που είπα και πριν, το θέμα δηλαδή των πρακτικών δυσκολιών σε κάποια σημεία εφαρμογής της δανειακής σύμβασης. Με βάση αυτή την αναγνώριση θα γίνει η συνάντηση την ερχόμενη Τετάρτη,» τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε, έχει ήδη δώσει εντολές να ετοιμαστούν σενάρια που αφορούν την επίλυση αυτών των πρακτικών δυσκολιών και θα τα παρουσιάσει εκεί ο Υπουργός Οικονομικών με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, έτσι ώστε να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση η οποία σιγά-σιγά να δίνει λύσεις σε αυτά τα πρακτικά προβλήματα που αναφύονται.

Υποβάθμιση οικονομίας από οίκους αξιολόγησης

———————————–

Κληθείς να σχολιάσει την υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας σε επιλεκτική χρεοκοπία, από Οίκο Αξιολόγησης, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «αυτό είναι ένα τεχνικό θέμα,» διευκρινίζοντας ότι έχει γίνει σχεδόν σε όλες τις χώρες που βρέθηκαν στο πλαίσιο ενός Μνημονίου και μιας δανειακής σύμβασης.

«Θεωρώ ότι, όπως πετυχημένα έγινε στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες γίνεται πετυχημένα και στην Κύπρο. Είναι καθαρά τεχνικό το ζήτημα και θα λήξει ενδεχομένως τη Δευτέρα, χωρίς να υπάρχει κανένα κόστος για την κυπριακή οικονομία, αλλά ούτε και κόστος σε επίπεδο κύρους. Ήταν αναμενόμενο με βάση τα συμφωνηθέντα στο Μνημόνιο και κανείς δεν εκπλήσσεται από αυτή τη διαδικασία,» πρόσθεσε.

Ο Οίκος Αξιολόγησης κάνει αυτή την υποβάθμιση ουσιαστικά διότι είναι στο πλαίσιο των τεχνικών προδιαγραφών που έχουν οι Οίκοι Αξιολόγησης για αυτές τις περιπτώσεις, είπε.

Κληθείς να σχολιάσει προβλέψεις του Οίκου Αξιολόγησης Standard and Poor’s για την επόμενη τριετία αναφορικά με την κυπριακή οικονομία, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «εμείς ποτέ δεν έχουμε υποτιμήσει τις αξιολογήσεις των Οίκων Αξιολόγησης. Εδώ και χρόνια επισημαίναμε και επιμέναμε μάλιστα ότι έπρεπε να λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη.»

Ανέφερε ωστόσο ότι, από την άλλη, αυτά που καταγράφονται σε αυτή την αξιολόγηση των Standard and Poor’s είναι ουσιαστικά αυτά που καταγράφονται μέσα στις εκτιμήσεις και του Μνημονίου και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που σημαίνει ότι αυτές οι εκτιμήσεις έχουν ληφθεί υπόψη στη διαμόρφωση της δανειακής σύμβασης, σε βαθμό μάλιστα που η δανειακή σύμβαση και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, να μπορούν να αντιμετωπίζουν και αυτά που εκτιμούνται και από τους Standard and Poor’s.

ΔΣ Τράπεζας Κύπρου

———————–

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι την ερχόμενη Τρίτη το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου θα συνέλθει για να εξετάσει το θέμα εθελούσιας εξόδου των υπαλλήλων της, ο κ. Στυλιανίδης υπενθύμισε ως Κυβέρνηση, πολλές φορές τονίσαμε την ανάγκη για γρήγορες και σημαντικές εξελίξεις στο επίπεδο της εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Κύπρου.

Επιμέναμε, είπε, στο γρήγορο διορισμό Διοικητικού Συμβουλίου και επιμένουμε τώρα στη γρήγορη αναδιάρθρωση της τράπεζας, πάντοτε στο πλαίσιο ενός κοινωνικού διαλόγου μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου και των συνδικαλιστικών οργανώσεων των τραπεζικών υπαλλήλων.

Όμως, υπέδειξε, αυτή η αναδιάρθρωση έχει πολύ μεγάλη σημασία να γίνει στο σωστό χρόνο. Για αυτό παροτρύνουμε όλους όσοι εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία να κινηθούν γρήγορα, ακριβώς για να δώσουμε τη δυνατότητα να βγει το συντομότερο η τράπεζα από το καθεστώς εξυγίανσης και για να μπορέσει να αποκτήσει και πάλι το σημαντικό συστημικό της ρόλο στην κυπριακή οικονομία.

Ερωτηθείς αν τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ντράγκι θα απασχολήσει και το θέμα των υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «τα θέματα που αφορούν τους υπαλλήλους της τράπεζας είναι ζητήματα αναδιάρθρωσης της τράπεζας, κάτι που προνοείται στη δανειακή σύμβαση και μάλιστα κατά πολύ έντονο τρόπο. Η συζήτηση που θα γίνει την Τετάρτη θα αφορά τον τραπεζικό τομέα στο σύνολό του περιλαμβανομένης και της Τράπεζας Κύπρου και θα έχει σχέση με τις δυνατότητες επίλυσης των πρακτικών δυσκολιών που έχουν ήδη αναγνωριστεί μέσα από την επιχειρηματολογία του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Κληθείς τέλος να σχολιάσει το ζήτημα που αφορά το Ταμείο Προνοίας των υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ο Υπουργός Οικονομικών που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός «έχει δώσει πειστικές εξηγήσεις στο πλαίσιο της συζήτησης του θέματος στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Εργασίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα