Συγκρούσεις αστυνομίας και διαδηλωτών στην Τουρκία για τη δίκη Εργκενεκόν

19:04 9/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών σημειώθηκαν χθες κατά την 282η ακρόαση της δίκης για την υπόθεση Εργκενεκόν στην περιοχή Σιλιβριάς στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Πόστα», πάνω από 15.000 άτομα συγκεντρώθηκαν και προσπάθησαν να εισβάλουν στο χώρο όπου διεξάγονταν η δίκη. Η «Μιλλιέτ» γράφει ότι οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν οι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να ανοίξουν τα κιγκλιδώματα που είχε σχηματίσει η αστυνομία προκειμένου

να αποτρέψει την είσοδο στον χώρο διεξαγωγής της δίκης. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού, γεγονός που δεν πτόησε τους διαδηλωτές, καθώς είχαν εφοδιαστεί με αντιασφυξιογόνες μάσκες και αδιάβροχα. Φώναζαν συνθήματα όπως «είμαστε οι στρατιώτες του Μουσταφά Κεμάλ» και απωθήθηκαν τόσο βίαια από την αστυνομία, που η «Χουριέτ» χαρακτηρίζει τις διαδηλώσεις ως «πόλεμο της Σιλιβριάς».

Η «Σοζτζιού» επικρίνει την αντίδραση της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών και γράφει ότι «αυτή είναι η δημοκρατία του Ερντογάν. Οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να φέρουν το πανό του ΡΚΚ και να δοξάζουν τον Άπο (Οτσαλάν) και αποτελεί έγκλημα να φέρει κανείς την σημαία της Τουρκίας και να δοξάζει τον Μπασμπούγ (πρώην Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων). Οι τρομοκράτες αντιμετωπίζονται με σεβασμό και οι πατριώτες διώκονται σαν τρομοκράτες. Είναι ντροπή».

Το δικαστήριο ανέβαλε τη δίκη για λόγους ασφαλείας. Η «Ταράφ» σημειώνει ότι στελέχη του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος (CHP) ήθελαν αναβολή της δίκης και την πέτυχαν.

Η προσκείμενη προς την κυβέρνηση Ερντογάν, εφημερίδα «Ζαμάν» γράφει ότι το Εργατικό Κόμμα και το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης CHP παρείχαν στήριξη προς τους διαδηλωτές, προσθέτοντας ότι 40 νομικοί είχαν επιφορτιστεί με αυτόν τον σκοπό.

Σύμφωνα με τη «Σταρ», το CHP χρησιμοποίησε τακτικές μαφίας προκειμένου να αναγκάσει το δικαστήριο να αναβάλει τη δίκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα