Συλικιώτης: Όχι σε προσπάθειες τεχνιτών αναβολών και καθυστερήσεων για το ΦΑ

14:23 8/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Χωρίς καθυστερήσεις πρέπει να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τις πετρελαϊκές εταιρείες που επιλέχθηκαν κατά το β΄ γύρο αδειοδότησης ώστε να ξεκινήσουν τα ερευνητικά τους προγράμματα στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης.

Σε ομιλία του στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Διάσκεψης που πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία, από τη ΔΕΟΚ, ο Υπουργός είπε ακόμα ότι δεν θα

συναινέσει σε προσπάθειες τεχνιτών αναβολών και καθυστερήσεων.

Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου και το ενδιαφέρον που επέδειξαν μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, κατά το β’ γύρο αδειοδότησης προσδίδουν στην Κύπρο σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα, φέρνοντάς την ακόμα πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου για μετατροπή της σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στις συμφωνίες οριοθέτησης της ΑΟΖ που έχει υπογράψει η Κύπρος με την Αίγυπτο το 2003, το Λίβανο το 2007 και το Ισραήλ το 2010 και στις εργασίες ανόρυξης της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης που οδήγησαν στην ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου σε όγκο που εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ πέντε και οκτώ τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών, ενώ απομένει, όπως είπε, η ανόρυξη επιβεβαιωτικής γεώτρησης που αναμένεται εντός του πρώτου τριμήνου του 2013.

Αναφερόμενος στο β’ γύρο αδειοδότησης, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι τα αποτελέσματά του ξεπέρασαν τις προσδοκίες της Κυβέρνησης, αφού υπεβλήθηκαν 33 αιτήσεις για χορήγηση αδειών, από 15 εταιρείες-κοινοπραξίες, για 9 τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ υπενθύμισε και την προ ολίγων ημερών απόφαση για καταρχήν χορήγηση τεσσάρων αδειών έρευνας υδρογονανθράκων. Ήδη, όπως είπε ο Υπουργός, με επιστολή του προς τις εταιρείες έχει κοινοποιήσει την απόφαση της Κυβέρνησης και τις αμέσως επόμενες ημέρες αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις.

«Είναι ρεαλιστικό να αναμένω ότι εντός του 2013 οι διαπραγματεύσεις αυτές θα ολοκληρωθούν και οι εταιρείες θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν την υλοποίηση των ερευνητικών τους προγραμμάτων. Όμως ακόμη και για πολιτικούς λόγους που είναι ευνόητοι θα πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας και τη χορήγηση αδειών στα ερευνητικά τεμάχια που επιλέξαμε» είπε ο κ. Συλικιώτης.

Ο εντοπισμός και η αξιοποίηση των εγχώριων αποθεμάτων υδρογονανθράκων εντάσσουν την Κύπρο στο διεθνές προσκήνιο στον τομέα του φυσικού αερίου, συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενεργειακή αυτονομία της χώρας, η οποία είναι βασική για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και δημιουργούν προϋποθέσεις να καταστεί η Κύπρος περιφερειακός ενεργειακός κόμβος και να αναδειχθεί ως ένας εναλλακτικός διάδρομος τροφοδοσίας της ΕΕ με φυσικό αέριο, ανέφερε ο Υπουργός.

Η Κυβέρνηση, συνέχισε, στοχεύοντας στην ενδυνάμωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, στην ενίσχυση της ενεργειακής της αυτάρκειας, καθώς και στη θωράκιση του γεωστρατηγικού της ρόλου έχει καθορίσει ως σαφή στρατηγικ

Keywords
Τυχαία Θέματα