Συλλούρης: Η Κύπρος νησίδα ειρήνης για την περιοχή μέσω δίκαιης λύσης

11:37 5/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει τη νησίδα ειρήνης για όλη την περιοχή, αρκεί η Τουρκία να εγκαταλείψει την άκαρπη αδιάλλακτη στάση της και να συνεργαστεί σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης.

Έκανε επίσης λόγο για «αναβαθμισμένο ενδιαφέρον της αμερικανικής Κυβέρνησης για την Κύπρο» μετά και το πρόσφατο ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στις

ΗΠΑ και είπε ότι η Ουάσιγκτον επενδύει πολλά στη συμμαχία Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, καθώς αποτελεί το μοναδικό άξονα δημοκρατίας και σταθερότητας σε μια περιοχή που θεωρείται η πιο εύφλεκτη στον κόσμο.

Σε χαιρετισμό που κατέθεσε το πρωί στο συνέδριο του ΕΥΡΩΚΟ «Η Ανατολική Μεσόγειος Σήμερα-Ασφάλεια, Πολιτικές και Οικονομικές Δυναμικές», στη Λευκωσία, ο κ. Συλλούρης αναφέρει ότι η διεθνής θέση της Κύπρου και τα πλεονεκτήματά της μέσω της συμμετοχής της σε ΕΕ και πολλούς διεθνείς οργανισμούς την καθιστούν «ισχυρό πολιτικό παίκτη στην περιοχή».

Η Κύπρος σήμερα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε περιφερειακά προβλήματα αναβαθμίζοντας τη θέση της στη διεθνή πολιτική σκηνή, είπε ο κ. Συλλούρης.
Συμπλήρωσε ότι Αμερικανοί αναλυτές αναγνωρίζουν τη γεωστρατηγική σημασία Κύπρου και Ελλάδας, οι οποίοι εισηγούνται στις ΗΠΑ να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με την Λευκωσία και την Αθήνα, καθώς αποτελούν πόλους σταθερότητας σε μια όλο και πιο ασταθή περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είπε, στηρίζοντας τη σταθερότητα και την ασφάλεια μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, στηρίζουν την προοπτική και την απόδοση των Αμερικανικών επενδύσεων της NOBLE για την εκμετάλλευση του κυπριακού φυσικού αερίου.

Συμπλήρωσε ότι τα αμερικανικά οικονομικά συμφέροντα στη γειτονιά είναι μεγάλα και πρόσθεσε ότι «μπορούμε να εξυπηρετήσουμε αυτά τα συμφέροντα και ταυτόχρονα να απαιτήσουμε την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Κύπρου και του λαού της».

Είπε επίσης ότι «μπορούμε να ευθυγραμμίσουμε τα δικά μας συμφέροντα με τα συμφέροντα που έχουν ισχυρές χώρες όπως οι ΗΠΑ στην περιοχή μας».

Όπως ανέφερε, «μπορούμε να πείσουμε ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα στην γειτονία μας διέρχεται μέσα από την Κύπρο και μέσα από μια σωστή, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού», που θα φέρει ασφάλεια και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

Πρόσθεσε ότι «μια δοτή κακή λύση στο Κυπριακό θα αποσταθεροποιήσει την Κύπρο και θα βάλει ‘φωτιά’ σε ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».

Ο κ. Συλλούρης είπε εξάλλου ότι η επιτυχία της προσπάθειας για αξιοποίηση του φυσικού αερίου, εξαρτάται από την ασφάλεια των γεωτρήσεων και πρόσθεσε ότι επιβάλλεται να επιδιώξουμε συνεργασίες με ενδιαφερόμενες χώρες, ώστε να δημιουργηθεί ένα πλέγμα προστασίας και ασφάλειας στο χώρο των γεωτρήσεων.

Ταυτόχρονα, συμπλήρωσε, πρέπει να επιδιωχθούν συμφωνίες που θα δίνουν στην Άγκυρα το μήνυμα ότι θα συναντήσει οργανωμένη αντίδραση αν επιδιώξει να καταπατήσει το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων χωρών και κυρίως της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στο μνημόνιο συναντίληψης σε θέματα ενέργειας και υδάτινων πόρων που η Κύπρος υπέγραψε πρόσφατα με την Ελλάδα και το Ισραήλ, είπε ότι αποτελεί ένα ακόμα βήμα που βγάζει την πατρίδα από μια γεωπολιτική ομηρία δεκαετιών, ενώ πρόσθεσε ότι «αναδεικνύει το στρατηγικό χαρακτήρα των ενεργειακών κοιτασμάτων της Κύπρου».

Είπε, τέλος, ότι επόμενος στόχος Λευκωσίας και Αθήνας θα πρέπει να είναι η συμμετοχή στη διαμόρφωση της πολιτικής της ΕΕ για την ενέργεια μέχρι το 2030, που θα ετοιμαστεί και θα παρουσιαστεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα