Συμφωνία ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ για σοβαρότητα στα εθνικά θέματα προ των Προεδρικών

15:36 30/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σύγκληση πολυήμερης συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου όσον αφορά το Κυπριακό και σοβαρή συμπεριφορά στα εθνικά θέματα – Κυπριακό, οικονομία και ενεργειακή διαχείριση – ανεξάρτητα των προθέσεων για τις προεδρικές εκλογές, συμφώνησαν σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

Η

διαφωνία τους εστιάστηκε όμως στην πρόταση του ΔΗΣΥ για διορισμό διαπραγματευτή για το Κυπριακό, που σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη θα ”βοηθήσει ώστε αντί να κηρυχθεί αδιέξοδο, συντηρηθεί ο διάλογος τουλάχιστον και μετά την 1η Ιουλίου”. Θέση του ΑΚΕΛ όπως εκφράστηκε από το Γενικό του Γραμματέα Αντρο Κυπριανού είναι ότι τέτοια τακτική έχει αποτύχει στο παρελθόν, ενώ γίνεται και λόγος από κάποια κόμματα για ”παραμερισμό” του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών έγινε στα γραφεία του ΔΗΣΥ στην Πινδάρου, ύστερα από εισήγηση του κ. Κυπριανού.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του ΑΚΕΛ για επαφές με τα άλλα κόμματα για ανταλλαγή απόψεως ως προς το πώς επιτυγχάνουν συνεννόηση μεταξύ τους στα μεγάλα εθνικά ζητήματα.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ και της αντιπροσωπείας που ηγείτο ήταν σημαντικά χρήσιμη ”γιατί ήταν πριν και πάνω απ’ όλα ειλικρινής η παράθεση των θεμάτων που απασχολούν σήμερα τον τόπο”.

Εμείς, είπε ο κ. Κυπριανού, θεωρούμε ότι το κάθε πολιτικό κόμμα έχει απόλυτο δικαίωμα να προβαίνει στους σχεδιασμούς του ενόψει των προεδρικών εκλογών, αλλά την ίδια στιγμή έχουμε υποχρέωση όλα τα πολιτικά κόμματα στα μεγάλα εθνικά ζητήματα να συμπεριφερθούμε με τρόπο που να μην τα θυματοποιούμε ακριβώς λόγω των στόχων που κάθε πολιτικό κόμμα θα καθορίσει ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Τα ζητήματα, συνέχισε, που εμείς θεωρούμε ως πάρα πολύ σημαντικά είναι το Κυπριακό, που έχει να κάνει με την επιβίωση του λαού μας, τα ζητήματα της ενέργειας που διανοίγουν τεράστιες προοπτικές σε ό,τι αφορά το μέλλον του τόπου και του λαού μας, τα θέματα της οικονομίας, καθώς και τα ζητήματα της Προεδρίας.

”Θεωρούμε ότι μπορούμε να καθορίσουμε αρχές, αν θέλετε ένα κώδικα αρχών πάνω στον οποίον μπορούμε να βασιστούμε τα πολιτικά κόμματα για να έχουμε μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση και συνεργασία σε αυτά τα ζητήματα”, πρόσθεσε.

Εχουμε καταθέσει, είπε, συγκεκριμένες σκέψεις στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και με ικανοποίηση μπορώ να πω ότι στα ζητήματα των αρχών που θα πρέπει να διέπουν την προσέγγιση των διαφόρων ζητημάτων έχει υπάρξει μια μεγάλη συμφωνία.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ”πως ανεξάρτητα των προθέσεων για τις προεδρικές εκλογές αυτό που τόνισα και στον κ. Κυπριανού και πολλές φορές δημόσια, είναι πως η δική μας συμπεριφορά θα είναι απόλυτα υπεύθυνη, συνεπής και σοβαρή απέναντι στα όσα προβλήματα ο τόπος αντιμετωπίζει”.

Διαβεβαίωσε ότι ”δεν πρόκειται ποτέ και με κανένα τρόπο να μηδενίσουμε ή να αρνηθούμε να υιοθετήσουμε πολιτικές που θα είναι προς όφελος και για το κ

Keywords
Τυχαία Θέματα