Συνάντηση Χέιγκ-Νταβούτογλου στο Λονδίνο για Συρία και Αίγυπτο

18:42 22/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Συνάντηση με το Βρετανό ομόλογό του Γουίλιαμ Χέιγκ είχε στο Λονδίνο ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο επαφών του κ. Νταβούτογλου με Ευρωπαίους ομολόγους του με θέμα τις εξελίξεις στην Αίγυπτο και τη Συρία.

Ο κ. Χέιγκ δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι συζητήθηκε η κατάσταση στη Συρία και «οι αποτρόπαιες αναφορές περί εκατοντάδων νεκρών από επίθεση με χημικά όπλα και αεροπορικές επιδρομές κατά

περιοχών υπό τον έλεγχο ανταρτών κοντά στη Δαμασκό». Πρόσθεσε ότι ο ίδιος και ο συνομιλητής του συμφώνησαν ότι η συριακή Κυβέρνηση πρέπει να επιτρέψει άμεσα την πρόσβαση στην περιοχή στην ομάδα των Ηνωμένων Εθνών που ερευνά προηγούμενες καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων επί συριακού εδάφους.

Ο Βρετανός Υπουργός συμπλήρωσε ότι συζητήθηκε, επίσης, η συνεχιζόμενη διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπιση της σοβαρής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Συρία και για την ενθάρρυνση της προόδου προς μία πολιτική λύση.

Όσον αφορά την Αίγυπτο, ο Γουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι συμμερίζεται τη βαθιά ανησυχία του κ. Νταβούτογλου για τα απαράδεκτα επίπεδα βίας από όλες τις πλευρές.

«Συμφωνήσαμε ότι είναι επείγουσα η ανάγκη σταθεροποίησης της κατάστασης μέσα από μια πολιτικά συνεκτική και δημοκρατική διαδικασία και διασφάλισης των συμφερόντων του αιγυπτιακού λαού», είπε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών.

Κατέληξε λέγοντας ότι συμφωνήθηκε, επίσης, η συνέχιση της στενής συνεργασίας Λονδίνου-Άγκυρας επί των θεμάτων αυτών τους επόμενους μήνες, καθώς και η συνέχεια της βρετανικής στήριξης στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις αναφέρει ότι η συνάντηση υπογράμμισε το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στην εξωτερική πολιτική και ότι αναζητήθηκαν τρόποι ανάπτυξης συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και όλων των περιφερειακών εταίρων για το χτίσιμο σταθερότητας στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Νταβούτογλου ταξίδεψε στο Λονδίνο προερχόμενος από το Βερολίνο, όπου μετά από συνάντησή του με το Γερμανό ομόλογό του είχε δηλώσει πως «όλες οι κόκκινες γραμμές στη Συρία έχουν παραβιαστεί» μετά τις καταγγελλόμενες επιθέσεις με χημικά από την κυβέρνηση Άσαντ. Είχε επικρίνει δριμύτατα τη διεθνή «αδράνεια» και είχε ζητήσει από όλες τις πλευρές να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είχε, επίσης, αποκαλύψει ότι η Άγκυρα διενεργεί μυστικές διπλωματικές κινήσεις, προσπαθώντας να έρθει σε επαφή με τον ανατραπέντα Πρόεδρο Μόρσι στην Αίγυπτο. Είχε δε καλέσει τους Υπουργούς Εξωτερικών όλων των χωρών να αναλάβουν δράση, προειδοποιώντας ότι αν η κρίση δε σταματήσει τώρα, η Αίγυπτος θα γίνει μάρτυρας περισσότερων θανάτων από τη Συρία.

Σειρά στις επαφές του κ. Νταβούτογλου έχει συνάντηση με την Ιταλίδα Υπουργό Εξωτερικών στη Ρώμη.

Νωρίτερα, ο Γουίλιαμ Χέιγκ είχε δηλώσει ότι εφόσον υπάρξει επιβεβαίωση των καταγγελιών θα πρόκειται για σοκαριστική κλιμάκωση στη χρήση χημικών στη Συρία. Μαζί με 36 άλλες χώρες η Βρετανία έχει επισήμως εγείρει το ζήτημα της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη με επιστολή προς το Γενικό Γραμματέα.

Προηγούμενη δήλωση εκπροσώπου του Φόρεϊν Όφις ανέφερε πως η πολιτική λύση στη Συρία είναι η καλύτερη οδός για τερματισμό της αιματοχυσίας, ωστόσο πρόσθετε πως ο Πρωθυπουργός Κάμερον και ο κ. Χέιγκ έχουν πει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί καμία επιλογή για τη σωτηρία αθώων ζωών στη χώρα, ενισχύοντας την προοπτική στρατιωτικής δράσης που ήγειρε την Πέμπτη ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα