Συνάντηση Προέδρου ΠΑΣΟΚ με κοινωνικούς εταίρους

17:27 29/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Πολύωρη συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους είχε σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγέλος Βενιζέλος, στα γραφεία του κόμματος στην Ιπποκράτους. Κατά τη συνάντηση, ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε στα προεδρεία της ΟΚΕ, της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ

και της ΕΣΕΕ, τους έξι βασικούς άξονες του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία, για τις εργασιακές σχέσεις και για την ανάπτυξη και τη ρευστότητα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης με παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, για ένα νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο, με βάση το οποίο θα εξειδικευτεί και η ροή των χρημάτων από το πακέτο στήριξης της ανάπτυξης, για τη σύνδεση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και τη στήριξη της απασχόλησης, για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας και ειδικότερα των ασφαλιστικών εισφορών και για τη συμμετοχή των εργοδοτικών φορέων στο πρόγραμμα κατάρτισης και πρακτικής άσκησης.

Οι συνομιλητές του κ. Βενιζέλου ζήτησαν να καταργηθούν οι διατάξεις του μνημονίου, που άλλαξαν δραματικά τις εργασιακές σχέσεις. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε ότι έχουν προκληθεί σοβαρότατες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τάχθηκε υπέρ της προσπάθειας να αποκατασταθεί «όσο είναι δυνατόν» το θεσμικό πλαίσιο.

Εκ μέρους της ΓΣΕΕ, ο Πρόεδρός της Γιάννης Παναγόπουλος, επανέλαβε το αίτημα για επαναφορά των μισθών στα επίπεδα της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης, για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους, για κατάργηση του μέτρου που περιορίζει το χρόνο ισχύος της μετενέργειας και για μεταφορά της πρόβλεψης παρέμβασης του ΟΜΕΔ σε περιπτώσεις διένεξης μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη.

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος, επεσήμανε τον κίνδυνο να παρατηρηθεί ολική παράλυση στην αγορά εξαιτίας της παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας και της φημολογίας περί επιστροφής στη δραχμή, και πρότεινε την επανενεργοποίηση των δημόσιων επενδύσεων, εκτιμώντας ότι δεν θα πρέπει τα ποσά που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό να συμπεριλαμβάνονται στη διαδικασία μείωσης του ελλείμματος.

Ο Πρόεδρος των εμπόρων Βασίλης Κορκίδης επανέλαβε ότι είναι πλέον απτός ο κίνδυνος στάσης πληρωμών στην αγορά και κάλεσε τον κ. Βενιζέλο να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία για να υπενθυμίζει πόσο επικίνδυνη είναι η όλη συζήτηση για ευρωδραχμή κ.λπ.

Στη συνάντηση δεν συμμετέχει ο ΣΕΒ, του οποίου ο Πρόεδρος Δημήτρης Δασκαλόπουλος, έστειλε υπόμνημα με τις θέσεις του Συνδέσμου.

Η απουσία Δασκαλόπουλου ήταν ως ένα βαθμό αναμενόμενη μετά τις τριβές της περασμένης εβδομάδας μεταξύ ΣΕΒ και ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την πρόταση του πρώτου για αλλαγές στη διαδικασία της μετενέργειας και στους κατώτατους μισθούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα