Συνάντηση Υπ. Γεωργίας με Περδίκη για τα φυτοφάρμακα από τα κατεχόμενα και τις τίγρεις Σιβηρίας

17:22 9/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Για τη διακίνηση παράνομων φυτοφαρμάκων από τα κατεχόμενα, ενημέρωσε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών τον Υπουργό Γεωργίας Σοφοκλή Αλετράρη κατά τη διάρκεια σημερινής τους συνάντησης.

Ο κ. Περδίκης ενημέρωσε τον Υπουργό Γεωργίας ότι κάποια παράνομα φυτοφάρμακα βρέθηκαν στις ελεύθερες περιοχές με συσκευασία που δηλώνει ότι έχουν έρθει από τις κατεχόμενες περιοχές.

«Συζητήσαμε το θέμα της διακίνησης παράνομων φυτοφαρμάκων από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές μέσω του οδοφράγματος του Αγίου Δομετίου, τι μέτρα μπορούμε να πάρουμε για να καταπολεμήσουμε το φαινόμενό αυτό. Είναι φυτοφάρμακα που δεν είναι εγκεκριμένα από την ΕΕ και είναι επικίνδυνα για την παραγωγή των γεωργών αλλά και για την υγεία των πολιτών», ανέφερε ο κ. Αλετράρης μετά τη συνάντηση.

Ο κ. Περδίκης έκανε λόγο για τεράστιο πρόβλημα και είπε ότι παρουσίασαν στον Υπουργό και τους παρέδωσαν για να καταστρέψει το Υπουργείο, παράνομα φυτοφάρμακα που ήλθαν στην κατοχή τους.

«Υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα με την εισαγωγή φυτοφαρμάκων που είναι παράνομα από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, τη χρήση τους από ορισμένους ασυνείδητους, γεγονός που σημαίνει ότι παράνομες ουσίες μπορούν να φτάσουν και στο πιάτο του καταναλωτή», ανέφερε.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι ο Υπουργός έδειξε μεγάλη ευαισθησία για το θέμα και διαβεβαίωσε ότι θα εφαρμόσει αυστηρά μέτρα, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο.

Τίγρεις Σιβηρία
—————-
Ο Υπουργός Γεωργίας συζήτησε επίσης με τον βουλευτή των Οικολόγων την αυξανόμενη εισαγωγή στην Κύπρο εξωτικών ζώων, με πιο πρόσφατα παράδειγμα τις τίγρεις Σιβηρίας που εισήχθησαν για ζωολογικό κήπο στην Πάφο και τις ακολουθούμενες διαδικασίες.

«Η διαδικασία έγινε καθόλα νομότυπα, λήφθηκε και δόθηκε η άδεια τόσο από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες όσο και από την υπηρεσία περιβάλλοντος. Θα παρακολουθούμε την υπόθεση γιατί θέλουμε αυτά τα ζώα να ευημερούν στον τόπο και όχι να υποφέρουν», ανέφερε ο Υπουργός.

Ο κ. Περδίκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση χαρακτηρίζοντάς την παραγωγική. Οπως είπε, αποφασίστηκε να προχωρήσουν κάποια μέτρα ως δικλείδες ασφαλείας για να μην γίνονται παράνομες εισαγωγές ζώων και όταν γίνονται ακόμα και νόμιμες εισαγωγές, να γίνονται με πάρα πολλή προσοχή και πολλούς ελέγχους για να μην προκαλείται το δημόσιο αίσθημα από υπερβολικές και εξεζητημένες εισαγωγές αγρίων ζώων.

Πρόσθεσε ότι στη περίπτωση των τίγρεων Σιβηρίας, προκλήθηκε το δημόσιο αίσθημα γιατί τα ζώα αυτά των οποίων ο φυσικός τους χώρος είναι θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, αναγκάζονται να ζουν σε ένα περιβάλλον σαν το κυπριακό.

Είπε, επίσης, ότι έπρεπε να μπουν πιο αυστηρές προδιαγραφές για την εισαγωγή τους και τη φιλοξενία τους στην Κύπρο κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα